БЛОГ

 

Сваки текст на нашем блогу је посебан и аутентичан, а откриће вам како изгледа рад у позоришту, како позориште може да вас очара, због чега ћете у њему доживети непоновљиве тренутке и најзад како да постанете и останете део наше галаксије легендарних тренутака.

 

Звездара театар је отворен 8. октобра 1984. представом „Мрешћење шарана” Александра Поповића, у режији Дејана Мијача. О данима када смо настајали и ономе што је уследило после најбоље сведочи наш драмски писац Душан Ковачевић, који је данас на месту директора Звездара театра:

„Нескривена тајна популарности – успеха Звездаре театра почива на чињеници да је већина глумачких звезда – најбољих или најпопуларнијих београдских глумаца – прешла у тим са Звездаре, стварајући репрезентацију „извођача уметничких радова“, по дефиницији Зорана Радмиловића, који се преселио у сећање кад је ово позориште рођено. Бата Стојковић, Бора Тодоровић, Мира Ступица, Петар Краљ, Милена Дравић, Драган Николић, Лазар–Лаза Ристовски, Сека Саблић, Бранислав Лечић, Богдан Диклић, Љиља Драгутиновић, Милорад Мандић Манда, Бранимир Брстина, Воја Брајовић, Драган–Гаги Јовановић, Лане Гутовић… и још двадесетак великих, значајних имена нашег глумишта, оставили су, што би се некад рекло, „неизбрисив траг“ у животу, раду, репертоару – постојању куће на Звездари. Већина њихових незаборавних улога одиграна је у праизведбама драмских прича наших писаца, делима која су обогатила српску драмску књижевност. Тајна је и у томе да нема неке посебне тајне; све је било засновано на великом раду, ентузијазму и слободи стварања.” – забележио је Душан Ковачевић.

На трагу тог великог рада и ентузијазма, 2017. смо захваљујући нашем чувеном дизајнеру Славимиру Стојановићу урадили редизајн визуелног идентитета позоришта, који је између осталог подразумевао и израду новог сајта са новим логом Звездара театра.

Редизајн визуелног идентитета Звездара театра

Отуда и потреба и велика жеља да баш на овом месту развијемо блог који ће бити нескривени простор где ће наши пријатељи забележити своје емоције које их везују за позориште, а које ћемо поделити са нашом публиком.

Као некакав логични след догађаја, први блог који смо објавили био је онај у форми питања постављенх управо Славимиру, који нам је испричао о тренуцима које је проводио у позоришту, како је изгледао рад на редизајну визуелног идентитета и много чему другом, доступном на следећем линку.

Уследиле су приче „Чудо дакле може да почне”, позоришног критичара Александра Милосављевића, као и „Милени Дравић, у име публике”, омаж непоновљивој Милени којој је крајем 2017. године у Звездара театру уручена награда за животно дело Добричин прстен, а све то забележено од стране новинарке Миљане Нешковић.

Tекст за наш блог написала је и Милена Симуновић, која је у Звездара театру од његовог оснивања, на месту шефа рачуноводства. Милена вас кроз причу коју смо назвали „Небо ме наградило запослењем у позоришту” води у свет позоришта иза сцене, где ћете упознати дивне људе и сазнати који су догађаји били преломни за осптанак Звездара театра.

У сусрет концерту који ће браћа Теофиловићи, Ратко и Радиша, имати 29. марта у Звездара театру, разговарали смо са њима о музици, позоришту, публици и томе зашто су изабрали наше позориште као место где ће се након дуже времена поново сусрести са београдском публиком. Tекст je доступан на следећем линку.

Најновији текст за наш блог написала је Снежана Кривокапић, задужена за екстерне и интерне комуникације и улагање у локалну заједницу у компанији Јапан тобако, са којом спроводимо пројекте инклузије.  Након што смо у оквиру двогодишње акције Да чујемо позориште, преводили представе на знаковни језик, како бисмо позориште учинили доступним и за наше глуве суграђане, ове године заједно настављамо да пружамо подршку осетљивим групама. Зато смо покренули акцију Позориште је и моја кућа, о оквиру које ћемо сваког месеца угостити чланове „Лице улице”, као и кориснице Саветовалишта за борбу против насиља у породици. Управо о томе,  као и осталим стварима које воли у Звездара театру писала је Снежана у следећем тексту.

 

 

Уредник културне рубрике дневног листа „Блиц”, Милојко Божовић, за блог Звездара театра написао је своје утиске након премијерног извођења представе „Осама-Касаба у Њујорку”, која је на сцени Данило Бата Стојковић оживела 4. априла 2018.

О младој глумачкој екипи коју чине Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко Јанковић, Исидора Симијоновић и Амар Ћоровић, емоцијама које доноси ова представа, сценографији, костимима, драматизацији, заправо, о свему по мало, пише Милојко Божовић у новом блог посту Звездара театра, који у целости можете прочитати на следећем линку.

Ива Илинчић и Амар Ћоровић су студенти треће године глуме у класи професора Драгана Петровића Пелета. За блог Звездара театра написали су своје утиске о позоришту, његовом значају, привилегији да буду његов део, како је изгледао рад на представи Осама-Касаба у Њујорку, за коју им је позив упутио редитељ Дарко Бајић.  Ива у овом комаду тумачи лик Милице, а Амар лик Баје, Миличиног сина.

Цео текст можете прочитати овде…

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ДЕЈАН ПЕЈОВИЋ: ВРЕМЕ РАДИ ЗА ЗВУК

  Композитор Дејан Пејовић је на фестивалу „Златна Вила“ у Приједору добио награду за најбољу ауторску музику за представу Звездара театра „Осама-Касаба у Њујорку“. У овом позоришту је радио и музику за представу „Феликс“, у режији Дарка Бајића. Дипломирао је…

Детаљније

НЕДЕЉА ЛИЦАУЛИЦЕ ЗАВРШЕНА У ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ

  Поводом недеље часописа Лицеулице која је трајала од 20. до 26. маја, запослени Звездара театра и глумац Александар Ђурица синоћ су помогли у продаји часописа пре почетка представе.     Организација Лицеулице је ове године прославила девети рођендан у…

Детаљније

ОТКАЗАНА ГЕНЕРАЛНА ПРОБА САМОУБИСТВА

    Представа „Генeрална проба самоубиства” која је требало да се изведе вечерас је отказана. Представа ће се одиграти 1. јуна. Карте које сте имали за отказано извођење 25.5. можете искористити у новом термину. Хвала на разумевању.

Детаљније