Blog

МИРИС СЦЕНЕ У ЗВЕЗДАРИ И ДАНАС ВОЛИМ

 

Лена Ковачевић је музичар са једним од најлепших вокала на нашим просторима. Она поседује неoспорну лепоту и невероватну непосредност у комуникацији. Одрасла је у позоришту и Звездара театар јој је као друга кућа, у којој ће 10. и 16. новембра одржати концертно вече. Тим поводом смо са Леном разговарали о њеним првим сећањима, најупечатљивијим моментима и доживљајима који је вежу за Звездара театар.

Фото: Ирина Дуплевскаја

Која су најранија сећања која те везују за Звездара театар?

Прва сећања „досежу” до премијере али и понеке пробе за татину представу „Професионалац“ и „Урнебесну трагедију”. Дивила сам се целој глумачкој екипи, тексту али и мирису позоришта. Моји родитељи памте да сам им то рекла када сам први пут долазила. Тај мирис сцене и позоришта у Звездари и данас волим.

Шта је то што Звездару издваја од других позоришта?

Мислим да сам објективна кад кажем да је Звездара театар једно креативно позориште које је увек било кућа глумаца и врхунске уметности. О Звездариним представама се прича, оне трају више сезона и за њих су карте углавном распродате. Оно је под својим кровом имало и има највеће глумце са овог поднебља, који су у Звездари видели баш то – своју другу кућу.

Зашто мислиш да је позориште важно?

Позориште је душевна храна и потреба. У позоришту настаје адреналин и магија тренутка који се не може вратити и поновити. Филмска уметност и телевизија су нешто сасвим друго. Порука за оне који можда немају навику да иду у позориште – важно је направити први корак.

У ком узрасту се стиче љубав према позоришту?

Од најранијег детињства и дечијих представа.

Можеш да нам опишеш најемотивнији моменат који памтиш из Звездара театра?

То је била премијера представе „Лари Томпсон, трагедија једне младости”, последња сцена Милене Дравић и мог кума Боре Тодоровића уз песму „Show must go on”. Нешто необјашњиво.

 

 

Често чујемо и читамо да је Звездара твоја друга кућа. Шта је, по твом мишљењу, стуб те куће која постоји скоро као и ти?

Стубови Звездаре су запослени који раде на чувању квалитета, сјајни текстови и глумачке звезде. За мене је позориште заиста као друга кућа, јер је природа посла мог оца подразумевала да сваки одлазак у позориште буде место на којем смо се фантастично дружили са пријатељима и фамилијом.

Када бисмо једну твоју песму искористили као музику за неку од представа у Звездера театру, волела би да то буде која представа? И коју нумеру би нам уступила?

Песма која иде сјајно јесте песма „Сан”, чији спот је и сниман у Звездари. Текст је писао тата, а музику Владимир Марковић, сјајан композитор и наш велики пријатељ, који је много компоновао за позориште.

 

Да ли је у твом детињству било снова о бављењу глумом, или можда писањем? И да ли би се опробала у томе (ако већ ниси)?

Нисам никада маштала да се бавим глумом и да није музике никада се не бих нашла на сцени. Чињеница је да је мој кум Бора Тодоровић желео да ме спрема за Академију, волео је моја завитлавања и имитације, и ако смем да кажем да је причао да сам рођена глумица.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ БЛОГ: МИРИС СЦЕНЕ У ЗВЕЗДАРИ И ДАНАС ВОЛИМ

  Лена Ковачевић је музичар са једним од најлепших вокала на нашим просторима. Она поседује неoспорну лепоту и невероватну непосредност у комуникацији. Одрасла је у позоришту и Звездара театар јој је као друга кућа, у којој ће 10. и 16. […]

Детаљније

НОВИ БЛОГ: ПОЗОРИШТЕ ЗРАЧИ И УЧИ

  Након две године од покретања акције „Позориште је и моја кућа” у којој су продавци часописа Лицеулице и штићенице Сигурне куће били у прилици да сваког месеца гледају представе са репертоара Звездара театра, продавци и координатори овог уличног часописа […]

Детаљније

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

    Данас се обележава Светски дан позоришта! Установљен је још 1961. године на иницијативу Међународног позоришног института. Међутим, због ситуације која је задесила цео свет, овај дан проћи ће без громогласног аплауза на сцени и без читања поруке пре […]

Детаљније