Blog

ПОЗОРИШТЕ ТОКОМ ЛЕТА

 

 

Позоришне сале које су до скоро биле до последњег места испуњене публиком сада су празне и замрачене. Врелина не успева да нађе свој пут до сцене, ту је увек за који степен свежије и пријатније. Позоришне даске одмарају, преко њих се нечујно спушта прашина и зашкрипе само по који пут, када неко пређе преко њих у пролазу.

 

 

Позориште је на паузи. Наизглед нема посла, али је заправо и лето веома активан период, што нам потврђује и извршна директорка Звездара театра Јасна Новаков.

 „Лето у позоришту је као школски распуст или годишњи одмор за некога. То не значи да је живот стао, напротив, то је само мала станка да би се почетком сезоне кренуло у још жешћем темпу. Постоје две ствари које се раде током лета. Једна је да се домаћински заврше неки послови који су преостали на крају сезоне, да се административно заврши сезона, да се ураде неке поправке које је немогуће радити док имамо представе и публику, на пример да се поправи кров, да се окречи…Као и у свакој кући, обично узмемо годишњи одмор или чекамо празнике да урадимо тако нешто. Она друга ствар је у вези  са уметничким  плановима. Читају се драме, разговара се о новим поделама, о томе како ћемо почети сезону и шта ћемо радити током следеће сезоне“, каже Јасна Новаков.

Позоришна сезона траје од октобра до јула. Док је тај период током ког се не изводе представе за некога превише дуг, други га и не осете. Активности које лето нуди, путовања која нас одведу далеко од свакодневних брига и слободно време за дружење са пријатељима многима лако попуне ову паузу. Позоришне представе на отвореном и драмски фестивали који се организују током лета такође могу да надоместе потребу за добром енергијом и магијом коју нам позориште пружа. Има и оних који они, навикнути да сваког месеца више пута гледају представе, са нестрпљењем очекују да поново дођу у омиљена позоришта. Припреме за следећу сезону ипак не дозвољавају превелики одмор. Запослени у позоришту му се враћају већ крајем августа, како би све било спремно и како би се публика дочекала на прави начин.

„Посебно је тешко довести публику почетком сезоне зато што се тад завршавају одмори, почиње школа, факултети то је велики удар на кућни буџет и у тим моментима је потреба за доласком у позориште увек негде на репу те листе, тако да баш зато почетком сезоне увек треба уложити јако пуно напора да вратимо публику у позориште, а онда већ некако иде лакше“, додаје Јасна Новаков.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ БЛОГ О ПРИМЕЊЕНОЈ МУЗИЦИ

    Нови блог на сајту Звездара театра открива како настаје музика за позоришну представу. Она лако може да публику убаци у одређено расположење, да изазове најразличитије емоције. Због тога је важно користити магију музике на прави начин.    …

Детаљније

ЗВУК КОЈИ ОПИЈА И КОЈИ СЕ ПАМТИ

  Позоришна представа је права ризница доживљаја. Све што чујемо, видимо и доживимо, дуго остаје у нашем сећању. Док гледамо представу не можемо лако ни да рашчланимо то богатство детаља, од костима, сценографије, преко светла па све до музике, који…

Детаљније

СТВАРАЊЕ ДРАМСКОГ ТЕКСТА

    У новом блогу за сајт Звездара театра пишемо о процесу стварања драмског текста. Он је основа позоришне представе, полазна тачка од које настаје чаролија. Редитељ, глумци, костими, сценографија оживљавају исписана слова, стварају ликове од крви и меса и…

Детаљније