Blog

ПОЗОРИШТЕ ТОКОМ ЛЕТА

 

 

Позоришне сале које су до скоро биле до последњег места испуњене публиком сада су празне и замрачене. Врелина не успева да нађе свој пут до сцене, ту је увек за који степен свежије и пријатније. Позоришне даске одмарају, преко њих се нечујно спушта прашина и зашкрипе само по који пут, када неко пређе преко њих у пролазу.

 

 

Позориште је на паузи. Наизглед нема посла, али је заправо и лето веома активан период, што нам потврђује и извршна директорка Звездара театра Јасна Новаков.

 „Лето у позоришту је као школски распуст или годишњи одмор за некога. То не значи да је живот стао, напротив, то је само мала станка да би се почетком сезоне кренуло у још жешћем темпу. Постоје две ствари које се раде током лета. Једна је да се домаћински заврше неки послови који су преостали на крају сезоне, да се административно заврши сезона, да се ураде неке поправке које је немогуће радити док имамо представе и публику, на пример да се поправи кров, да се окречи…Као и у свакој кући, обично узмемо годишњи одмор или чекамо празнике да урадимо тако нешто. Она друга ствар је у вези  са уметничким  плановима. Читају се драме, разговара се о новим поделама, о томе како ћемо почети сезону и шта ћемо радити током следеће сезоне“, каже Јасна Новаков.

Позоришна сезона траје од октобра до јула. Док је тај период током ког се не изводе представе за некога превише дуг, други га и не осете. Активности које лето нуди, путовања која нас одведу далеко од свакодневних брига и слободно време за дружење са пријатељима многима лако попуне ову паузу. Позоришне представе на отвореном и драмски фестивали који се организују током лета такође могу да надоместе потребу за добром енергијом и магијом коју нам позориште пружа. Има и оних који они, навикнути да сваког месеца више пута гледају представе, са нестрпљењем очекују да поново дођу у омиљена позоришта. Припреме за следећу сезону ипак не дозвољавају превелики одмор. Запослени у позоришту му се враћају већ крајем августа, како би све било спремно и како би се публика дочекала на прави начин.

„Посебно је тешко довести публику почетком сезоне зато што се тад завршавају одмори, почиње школа, факултети то је велики удар на кућни буџет и у тим моментима је потреба за доласком у позориште увек негде на репу те листе, тако да баш зато почетком сезоне увек треба уложити јако пуно напора да вратимо публику у позориште, а онда већ некако иде лакше“, додаје Јасна Новаков.

 

Аутор: Маја Милић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ БЛОГ: УЛОГА РЕДИТЕЉА У СТВАРАЊУ ПРЕДСТАВЕ

    Фото: Никола Вукелић Нови блог за сајт Звездара театра написао је Марко Мисирача, који је режирао представу „Бајка о позоришту“. Он у тексту открива која је улога редитеља у стварању представе, са чим се он сусреће на том […]

Детаљније

УЛОГА РЕДИТЕЉА У СТВАРАЊУ ПРЕДСТАВЕ

    Стварање једне позоришне представе за редитеља представља једно толико аутентично и посебно искуство да би, вероватно, о сваком процесу стварања представе редитељ могао да напише посебан текст, дневник или књигу. Готово у истој мери у којој је тзв. […]

Детаљније

ТЕ ДАВНЕ 1984. ГОДИНЕ

  Пре тачно 35 година, 8. октобра, одиграна је прва представа Звездара театра „Мрешћење шарана“ по тексту Александра Поповића у режији Дејана Мијача. Било је то давне 1984. године, коју свет памти по многим турбулентним догађајима.     Не само […]

Детаљније