Blog

ПОЗОРИШТЕ ТОКОМ ЛЕТА

 

 

Позоришне сале које су до скоро биле до последњег места испуњене публиком сада су празне и замрачене. Врелина не успева да нађе свој пут до сцене, ту је увек за који степен свежије и пријатније. Позоришне даске одмарају, преко њих се нечујно спушта прашина и зашкрипе само по који пут, када неко пређе преко њих у пролазу.

 

 

Позориште је на паузи. Наизглед нема посла, али је заправо и лето веома активан период, што нам потврђује и извршна директорка Звездара театра Јасна Новаков.

 „Лето у позоришту је као школски распуст или годишњи одмор за некога. То не значи да је живот стао, напротив, то је само мала станка да би се почетком сезоне кренуло у још жешћем темпу. Постоје две ствари које се раде током лета. Једна је да се домаћински заврше неки послови који су преостали на крају сезоне, да се административно заврши сезона, да се ураде неке поправке које је немогуће радити док имамо представе и публику, на пример да се поправи кров, да се окречи…Као и у свакој кући, обично узмемо годишњи одмор или чекамо празнике да урадимо тако нешто. Она друга ствар је у вези  са уметничким  плановима. Читају се драме, разговара се о новим поделама, о томе како ћемо почети сезону и шта ћемо радити током следеће сезоне“, каже Јасна Новаков.

Позоришна сезона траје од октобра до јула. Док је тај период током ког се не изводе представе за некога превише дуг, други га и не осете. Активности које лето нуди, путовања која нас одведу далеко од свакодневних брига и слободно време за дружење са пријатељима многима лако попуне ову паузу. Позоришне представе на отвореном и драмски фестивали који се организују током лета такође могу да надоместе потребу за добром енергијом и магијом коју нам позориште пружа. Има и оних који они, навикнути да сваког месеца више пута гледају представе, са нестрпљењем очекују да поново дођу у омиљена позоришта. Припреме за следећу сезону ипак не дозвољавају превелики одмор. Запослени у позоришту му се враћају већ крајем августа, како би све било спремно и како би се публика дочекала на прави начин.

„Посебно је тешко довести публику почетком сезоне зато што се тад завршавају одмори, почиње школа, факултети то је велики удар на кућни буџет и у тим моментима је потреба за доласком у позориште увек негде на репу те листе, тако да баш зато почетком сезоне увек треба уложити јако пуно напора да вратимо публику у позориште, а онда већ некако иде лакше“, додаје Јасна Новаков.

 

Аутор: Маја Милић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ БЛОГ: МИРИС СЦЕНЕ У ЗВЕЗДАРИ И ДАНАС ВОЛИМ

  Лена Ковачевић је музичар са једним од најлепших вокала на нашим просторима. Она поседује неoспорну лепоту и невероватну непосредност у комуникацији. Одрасла је у позоришту и Звездара театар јој је као друга кућа, у којој ће 10. и 16. […]

Детаљније

МИРИС СЦЕНЕ У ЗВЕЗДАРИ И ДАНАС ВОЛИМ

  Лена Ковачевић је музичар са једним од најлепших вокала на нашим просторима. Она поседује неoспорну лепоту и невероватну непосредност у комуникацији. Одрасла је у позоришту и Звездара театар јој је као друга кућа, у којој ће 10. и 16. […]

Детаљније

НОВИ БЛОГ: ПОЗОРИШТЕ ЗРАЧИ И УЧИ

  Након две године од покретања акције „Позориште је и моја кућа” у којој су продавци часописа Лицеулице и штићенице Сигурне куће били у прилици да сваког месеца гледају представе са репертоара Звездара театра, продавци и координатори овог уличног часописа […]

Детаљније