Vesti

ПРЕДСТАВА У ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ ОТВАРА 14. ФИСТ

 

У петак 10. маја од 20 часова, премијером представе „Со на ране” у Звездара театру, биће свечано отворен четрнаести Фестивал интернационалног студентског театра ФИСТ. Овогодишњи фестивал одржаће се под слоганом „Самоспознаја” и трајаће од 10. до 17. маја у више београдских позоришта, а сви програми биће бесплатни.

 

 

Селекцију главног такмичарског програма ове године чини једанаест студентских представа које су настале у оквиру позоришних академија из Велике Британије, Италије, Словачке, Русије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, и Србије. Награде за најбоље представе доноси жири који чине млади позоришни професионалци – редитељ Југ Ђорђевић, глумица Милица Сужњевић и драматург Дејан Прћић.

„Веома смо поносни што ћемо и ове године имати прилику да угостимо преко двеста гостију из иностранства, који ће се током 7 фестивалских дана упознати са Београдом и нашом културом. Ове године, по први пут, спровели смо регионални конкурс за драмски текст, основе за премијеру представе која отвара фестивал. За победнички текст одабрали смо „Со на ране” који потписује Теа Матановић, студенткиња Академије драмске умјетности у Загребу, а представу режира Растислав Ћопић, студент позоришне режије са Факултета Драмских Уметности’’ – изјавила је Марија Ковачевић која је задужена за комуникацију са медијима.

У недељу, 12. маја од 12 часова, симболичним пуштањем балона на Теразијама, свечано ће бити отворен и део фестивала ФИСТИЋ, који је намењен најмлађој публици. ФИСТИЋ је фестивал дечијих позоришних представа који се одржава у Позоришту лутака ,,Пинокио’’. Ове године ФИСТИЋ ће отворити представа ,,Дан када сам научила да летим’’ редитеља Патрика Лазића, која почиње у 18 часова. Ове године амбасадорка фестивала биће Сандра Силађев, познатија као ,,Диња’’, која ће и свечано отворити фестивал. Фестивал ће трајати до уторка 14. маја, а најмлађе очекују и креативне радионице.

Поред главног програма и ФИСТИЋ фестивала, фестивал ФИСТ развија и едукативне садржаје који ће се спроводити у оквиру ФИСТ ЛАБ простора, за чије потребе ће се изградити монтажни објекат на Тргу Николе Пашића. Овде ће се током трајања фестивала одржати интерактивна радионица која под темом „Самоспознаје” повезује питања идентитета бавећи се дрег уметношћу, као и друга предавања из области драмских уметности.

Представе се изводе у београдским позориштима међу којима су Народно позориште, Југословенско драмско позориште, Звездара театар, Позориште на Теразијама, Београдско драмско позориште, Дом омладине Београда, Битеф театар, УК Вук.

Целокупан ФИСТ фестивал је у организацији студената Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе Факултета Драмских Уметности, а уз подршку Министарства културе и информисања и Града Београда.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ОТКАЗУЈУ СЕ ЈАНУАРСКА ИЗВОЂЕЊА “ХИПНОЗЕ” И “ЉУБАВ У САВАМАЛИ”

  Поштована публико, Представа “Хипноза једне љубави” чија извођења су планирана за 21. и 22. јануар се отказује. Комад “Љубав у Савамали”, планиран за понедељак 24. јануар се такође отказује. Улазнице можете вратити на нашој билетарници радним данима 12-18 часова, […]

Детаљније

КРОЗ ЗВЕЗДАРИН ТЕЛЕСКОП: ЛЕНА КОВАЧЕВИЋ

  Лена Ковачевић је музичар са једним од најлепших вокала на нашим просторима. Одрасла је у позоришту и Звездара театар јој је као друга кућа, у којој ће 31. јануара, по други пут, одржати концертно вече, под називом “Топло зимско […]

Детаљније

РАДНО ВРЕМЕ БЛАГАЈНЕ У ЈАНУАРУ

  Први радни дан у новој години је 10. јануар од 12 часова. Током овог месеца благајна ће радним данима бити отворена 12-18 часова, односно до почетка представе и викендима два сата пре почетка представе.     На јануарском репертоару […]

Детаљније