Vesti

ПРЕДСТАВА У ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ ОТВАРА 14. ФИСТ

 

У петак 10. маја од 20 часова, премијером представе „Со на ране” у Звездара театру, биће свечано отворен четрнаести Фестивал интернационалног студентског театра ФИСТ. Овогодишњи фестивал одржаће се под слоганом „Самоспознаја” и трајаће од 10. до 17. маја у више београдских позоришта, а сви програми биће бесплатни.

 

 

Селекцију главног такмичарског програма ове године чини једанаест студентских представа које су настале у оквиру позоришних академија из Велике Британије, Италије, Словачке, Русије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, и Србије. Награде за најбоље представе доноси жири који чине млади позоришни професионалци – редитељ Југ Ђорђевић, глумица Милица Сужњевић и драматург Дејан Прћић.

„Веома смо поносни што ћемо и ове године имати прилику да угостимо преко двеста гостију из иностранства, који ће се током 7 фестивалских дана упознати са Београдом и нашом културом. Ове године, по први пут, спровели смо регионални конкурс за драмски текст, основе за премијеру представе која отвара фестивал. За победнички текст одабрали смо „Со на ране” који потписује Теа Матановић, студенткиња Академије драмске умјетности у Загребу, а представу режира Растислав Ћопић, студент позоришне режије са Факултета Драмских Уметности’’ – изјавила је Марија Ковачевић која је задужена за комуникацију са медијима.

У недељу, 12. маја од 12 часова, симболичним пуштањем балона на Теразијама, свечано ће бити отворен и део фестивала ФИСТИЋ, који је намењен најмлађој публици. ФИСТИЋ је фестивал дечијих позоришних представа који се одржава у Позоришту лутака ,,Пинокио’’. Ове године ФИСТИЋ ће отворити представа ,,Дан када сам научила да летим’’ редитеља Патрика Лазића, која почиње у 18 часова. Ове године амбасадорка фестивала биће Сандра Силађев, познатија као ,,Диња’’, која ће и свечано отворити фестивал. Фестивал ће трајати до уторка 14. маја, а најмлађе очекују и креативне радионице.

Поред главног програма и ФИСТИЋ фестивала, фестивал ФИСТ развија и едукативне садржаје који ће се спроводити у оквиру ФИСТ ЛАБ простора, за чије потребе ће се изградити монтажни објекат на Тргу Николе Пашића. Овде ће се током трајања фестивала одржати интерактивна радионица која под темом „Самоспознаје” повезује питања идентитета бавећи се дрег уметношћу, као и друга предавања из области драмских уметности.

Представе се изводе у београдским позориштима међу којима су Народно позориште, Југословенско драмско позориште, Звездара театар, Позориште на Теразијама, Београдско драмско позориште, Дом омладине Београда, Битеф театар, УК Вук.

Целокупан ФИСТ фестивал је у организацији студената Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе Факултета Драмских Уметности, а уз подршку Министарства културе и информисања и Града Београда.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: СЦЕНА БЕЗ ГРАНИЦА

  Звездара театар је од самог оснивања имао једну специфичност – сцену без граница! Попут париског „Амбассaдеура“ и берлинског Стеиновог театра, Звездарина сцена је била потпуно покретна и мобилна. Из класичне сцене кутије могла се продужити у гледалиште, као писта,…

Детаљније

НОВИ БЛОГ – ПОЗОРИШТЕ ТОКОМ ЛЕТА

  У новом блогу откријте шта се дешава у позоришту током лета! О томе смо разговарали са извршном директорком Звездара театра Јасном Новаков.     За неке је пауза између две позоришне сезоне, од краја јуна до октобра, превише дуга…

Детаљније

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: УПЕЦАТИ ШАРАНА

  „Београде-слобод граде, на раскрсници светова. У свечаном октобру у четрдесетој години слободе, Дом културе „Вук Караџић“ уписује ти дар, нови Звездара театар!“     Овај и још много слогана могли су се чути 1984. године, када је на Лиону…

Детаљније