Vesti

ПРЕДСТАВА У ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ ОТВАРА 14. ФИСТ

 

У петак 10. маја од 20 часова, премијером представе „Со на ране” у Звездара театру, биће свечано отворен четрнаести Фестивал интернационалног студентског театра ФИСТ. Овогодишњи фестивал одржаће се под слоганом „Самоспознаја” и трајаће од 10. до 17. маја у више београдских позоришта, а сви програми биће бесплатни.

 

 

Селекцију главног такмичарског програма ове године чини једанаест студентских представа које су настале у оквиру позоришних академија из Велике Британије, Италије, Словачке, Русије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, и Србије. Награде за најбоље представе доноси жири који чине млади позоришни професионалци – редитељ Југ Ђорђевић, глумица Милица Сужњевић и драматург Дејан Прћић.

„Веома смо поносни што ћемо и ове године имати прилику да угостимо преко двеста гостију из иностранства, који ће се током 7 фестивалских дана упознати са Београдом и нашом културом. Ове године, по први пут, спровели смо регионални конкурс за драмски текст, основе за премијеру представе која отвара фестивал. За победнички текст одабрали смо „Со на ране” који потписује Теа Матановић, студенткиња Академије драмске умјетности у Загребу, а представу режира Растислав Ћопић, студент позоришне режије са Факултета Драмских Уметности’’ – изјавила је Марија Ковачевић која је задужена за комуникацију са медијима.

У недељу, 12. маја од 12 часова, симболичним пуштањем балона на Теразијама, свечано ће бити отворен и део фестивала ФИСТИЋ, који је намењен најмлађој публици. ФИСТИЋ је фестивал дечијих позоришних представа који се одржава у Позоришту лутака ,,Пинокио’’. Ове године ФИСТИЋ ће отворити представа ,,Дан када сам научила да летим’’ редитеља Патрика Лазића, која почиње у 18 часова. Ове године амбасадорка фестивала биће Сандра Силађев, познатија као ,,Диња’’, која ће и свечано отворити фестивал. Фестивал ће трајати до уторка 14. маја, а најмлађе очекују и креативне радионице.

Поред главног програма и ФИСТИЋ фестивала, фестивал ФИСТ развија и едукативне садржаје који ће се спроводити у оквиру ФИСТ ЛАБ простора, за чије потребе ће се изградити монтажни објекат на Тргу Николе Пашића. Овде ће се током трајања фестивала одржати интерактивна радионица која под темом „Самоспознаје” повезује питања идентитета бавећи се дрег уметношћу, као и друга предавања из области драмских уметности.

Представе се изводе у београдским позориштима међу којима су Народно позориште, Југословенско драмско позориште, Звездара театар, Позориште на Теразијама, Београдско драмско позориште, Дом омладине Београда, Битеф театар, УК Вук.

Целокупан ФИСТ фестивал је у организацији студената Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе Факултета Драмских Уметности, а уз подршку Министарства културе и информисања и Града Београда.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

РЕПЕРТОАР ЗА ЈУН ЈЕ СПРЕМАН

  Продаја улазница за јун је почела данас у подне! Спремили смо и последњи репертоар у овој сезони.     Месец почињемо представом Љубав у Савамали, која је настала према тексту Ивана Лалића у режији Даријана Михајловића. У представи играју Феђа…

Детаљније

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ИЗ ПРИЈЕДОРА

  Награде које је екипа представе „Осама-Касаба у Њујорку“ освојила на 14. Међународном фестивалу позоришта „Златна вила“ у Приједору уручене су синоћ, након извођења представе у Звездара театру.     На овом фестивалу који је трајао од 18. до 24.…

Детаљније

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ДУШКУ ТРИФУНОВИЋУ

  Музичко-поетски рецитал „Тајна веза-Сећање на Душка Трифуновића“ одржаће се 20. маја у Звездара театру са почетком у 20 часова.     Песник Душко Трифуновић и кантаутор Бранко Пражић годинама су путовали и приређивали радост љубитељима Душкових стихова. Душко је…

Детаљније