Vesti

НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ ПОЗОРИШНОГ ПРОЛЕЋА

 

Конференција за новинаре поводом четвртог издања шабачког фестивала „Позоришно пролеће“ одржана је данас у Звездара театру. Фестивал ће се одржати од 8. до 16. априла у Шапцу.

 

 

Ове године селекција носи назив „Неприлагођени класици” због тога што су текстови класичних писаца у фокусу фестивала. За једну од награда такмичиће се представе „Балкански шпијун“ Народног позоришта из Београда, „Петријин венац“ Атељеа 212, „Корешподенција“ Звездара театра, „Вештице из Салема“ Српског народног позоришта, „Тартиф“ Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта, „Хроника паланачког гробља“ Крушевачког позоришта, „Ујка Вања“ Југословенског драмског позоришта, а у част награђених биће изведена представа „Лимунација“ Народног позоришта Ниш. Представе је одабрао селектор и директор фестивала Зоран Карајић.

„Година је била препуна изванредних представа које су рађење по текстовима из ранијих времена, па их можемо назвати класичним. Мене је интересовао поглед из овог времена на те текстове које су углавном радили млађи редитељи. Наишао сам чак на бољи одзив публике према таквим текстовима него према савременим, и због тога сам фокус селекције усмерио на класичне писце тумачене у овоме времену”, каже Карајић.

Он додаје да се наслов селекције „Неприлагођени класици” односи на живот класичних писаца који су гледали у будућност, али су због тога у свом времену били неприлагођени.

Писац Душан Ковачевић, председник уметничког савета фестивала, каже да је стигла једна потпуно нова генерација позоришне публике за коју ће класици бити премијера.

„Позориште је једна од пролазних уметности јер се брзо смењује оно што је за нас битно. Сећање у позоришту је везано за публику. Ту и тамо постоје снимци представа, али позориште живи искључиво када гледалац дође у салу”, каже Ковачевић.

 

 

Овај фестивал уписује Шабачко позориште великим словима на позоришну мапу Србије, каже Милена Богавац, директорка Шабачког позоришта. Она је најавила пратећи програм који има циљ да публици пружи богат садржај и ван театра.

„Шабац нема публику која је стручна и може да гледа више представа дневно, па тако не желимо да публику исцрпљујемо на такав начин. Идеја нам је да кроз низ пратећих програма створимо другачију атмосферу, другачију температуру у заједници и у самом граду. Почећемо са једним великим кореографисаним перформансом на Тргу шабачких жртава, затим ће бити организована изложба која је посвећена ретроспективи фестивала и оно што је централни део пратећег програма је сцена „Ласта” где ће бити организовани програми за децу. Идеја нам је да сви ови програми који се догађају на улици буду бесплатни, тако да и они људи који не долазе на фестивал ипак могу нешто од њега да добију”, каже Милена Богавац.

 

 

Званични жири фестивала чине регионални уметници, редитељ и писац Карпо Година из Љубљане, глумац Никола Ристановски из Скопља и редитељ и професор Петар Куков из Софије. Они ће доделити седам награда: за најбољу представу, режију, најбољу мушку и женску улогу и три награде по избору.
Новинарски жири који чине Теофил Панчић из листа „Време”, Александра Ћук из „Данаса“ и Гордана Мањенчић новинарка „РТС-а”. Они ће доделити награду „Залог за будућност“ младом глумцу коме предвиђају богату и успешну каријеру на основу досадашњих резултата. Од ове године и публика ће додељивати награду за најбољу представу.

Чланица уметничког савета фестивала глумица Мира Бањац је рекла да верује у одабране наслове и да ће овај фестивал бити право пролеће. Редитељ Небојша Брадић, такође члан савета, указао је на висок квалитет представа и јасан профил фестивала и оценио овогодишњу селекцију као „огледање старе и нове класике“. Још неки од чланова уметничког савета који су присуствовали конференцији су Светислав Јованов, Драгана Бошковић и Светислав Басара.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ОСАМА-КАСАБА У ЊУЈОРКУ НА ФЕСТИВАЛУ У БАЊА ЛУЦИ

  Премијером представе „Генетика Глембајевих“ синоћ је у Народном позоришту Републике Српске отворен 23. Театар фест „Петар Кочић“. Звездарин комад “Осама-Касаба у Њујорку” биће изведен у петак, 9. јула, у 20 часова.   Фото: Никола Вукелић У оквиру фестивала биће […]

Детаљније

ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ПОЗОРИШТЕ ПРОНАЋИ СВОЈ НОВИ МОДУС ВИВЕНДИ

  Стручна трибина под називом Култура версус корона, одржана је у Омладинском позоришту Дадов, у организацији Секретаријата за културу Града Београда, а могла се пратити и путем лајв стриминга на линку. О опстанку фестивала, сцене намењене деци, о међународној позоришној […]

Детаљније

НАГРАДА ЈОАКИМУ ТАСИЋУ У ШАПЦУ

  Глумац Јоаким Тасић је добио награду „Залог за будућност“ на 4. Фестивалу „Позоришно пролеће“ који је организован у Шапцу од 8. до 15. априла.     Награду за „изузетно комичарско остварење у веома захтевној и стилски ризичној улози Симеона […]

Детаљније