Blog

UMETNOST I IZOLACIJA

 

 

Iako mnogi od nas prvi put prisustvuju sceni u kojoj je čitav svet ostao zamrznut kao jedna od onih 3d staklenih kocki u koju je slika urezana laserom, za našu planetu ova situacija nije ništa novo ni nepoznatno. Potresale su ovaj svet svakakve pošasti, hronološkim redoslednom u poslednjih nekoliko vekova otprilike ovako: kuga, kolera, španska groznica, variola vera, aids, sars, svinjski grip…

 

Foto: pixabay

Sve te strašne bolesti krunile su brojnost ljudi na planeti, rasparčavale svet i promenile celokupan dalji tok života. I nekako uvek, bez unapred osmišljenog plana, umetnost za većinu postaje sigurna luka ka kojoj plove u potrazi za izgubljenim smislom. U doba krize kad se velike šarene kulise, među kojima godinama živimo, dobro rasklimaju, uloga umetnosti uvek postane još važnija, jer nam ona onda mirnim tonom saopšti – rušiće se paravani i rušili su se, naći će čovek svoj mir bez obzira na sve.
Često ovih dana čitamo o važnim umetničkim delima koja su nastala upravo za vreme izolacije. Šekspir je svoje čuvene drame „Kralj Lir“, „Magbet“ i „Antonije i Kleopatra“ napisao u izolaciji, bežeći od crne smrti koja je 1606. godine ponovo zavladala u Engleskoj. Jedno od svedočanstava o životu u Firenci koju je kuga tokom 14. veka opustošila je „Dekameron“ Đovanija Bokača. I u tom delu junaci su svoj spas potražili u umetnosti, priči i pripovedanju. Za deset dana sedam devojaka i tri mladića, ispričali su čak stotinu priča, koje su sačuvane između korica ovog dela. Jedno od zanimljivih dela je i Munkov „Autoportet“ koji je naslikao nakon što je preživeo špansku groznicu 1919. godine.

 

Foto: pixabay

Istina je da su osama i kriza često bile presudne za nastanak značajne umetnosti. Servantes je pisao u zatvoru, Dante u izgnanstvu, Dostojevski u progonstvu, Crnjanski u emigraciji. Već se unapred očekuje da će i nakon ove krize svet biti bogatiji za mnoštvo knjiga, slikarskih radova, muzičkih aranžmana i drugih umetničkih dela. Može biti, ali i ne mora. Sudeći po odgovorima u mnogobrojnim intervjuima, umetnici veoma različito reaguju na novonastalu situaciju.
Dok su jedni konačno pronašli vremena da stvaraju više i završe neka od svojih započetih dela, za druge važi stara poslovica „dok topovi pucaju, muze ćute” i govore da im olovka baš i nije laka ovih dana.
Umetnici za koje je ovakva vrsta izolacije svakako najveća promena su glumci. Mnogi se pitaju kako oni provode dane kada su sva pozorišta zatvorena i otkazana snimanja. U želji da pošalju poruku da je važno da ostanemo kod kuće, ali i da daju inspiraciju i utehu za naredne dane, glumci Zvezdara teatra podelili su sa nama svoja iskustva iz izolacije. Sve video snimke pronaći ćete na sledećem linku.

 

 

Umetnost nas povezuje i sada

 

Sve pandemije do sada ličile su jedna na drugu. Ipak, čovečanstvo ovog puta ima važnu prednost – internet, koji zaista jeste „mač sa dve oštrice”, ali u svakom slučaju moćno oružje u našim rukama. Zahvaljujući internetu, neka od najznačajnijih umetničkih dela dostupna su ljudima širom sveta. Iako doživljaj nije isti kao pri direktnom susretu sa delom, ovakva mogućnost ipak je dragocena.
U jednom danu možemo da putujemo i gledamo predstave u ruskom Boljšoj teatru, pa u Šekspirovom Globu iz Londona, a zatim da uživamo u čuvenim Brodvejskim mjuziklima i tako u krug. Imamo mogućnost da posetimo neke od najznačajnijih svetkih muzeja, da idemo u virtuelnu šetnju i razgledamo radove umetnika poput Van Goga, Rembrandta, Vermera…Dostupna su nam mnogobrojna filmska ostvarenja i na hiljade stranica knjiga.
Kultura na internetu nije samo omogućila mnogima da istražuju svetske kolekcije, za neke je to prvi susret sa umetnošću posle više godine, jer zbog nedostatka vremena ili novca nisu sebi mogli da priušte na primer veče u pozorištu.
Još jednom je dokazano, čovek je duhovno biće i umetnost mu je neophodna. To nam govore milioni pregleda ispod snimaka koji se emituju uživo, to nam govori broj deljenja vesti o sledećem velikom događaju koji uskoro počinje, a svako će moći da mu prisustvuje iz svog doma.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

PREDSTAVA „VEČERA BUDALA“ NA LETNJOJ SCENI NA TAŠMAJDANU

  Zvezdara teatar učestvuje na manifestaciji „Beogradska letnja scena-Pozorište na Tašmajdanu“ sa predstavom „Večera budala“ po tekstu Fransisa Vebera u režiji Božidara Đurovića, koja će biti izvedena 11. i 12. jula u 21 sat.   Foto: Sonja Žugić Ulaznice za […]

Detaljnije

VIRTUELNA IZLOŽBA ZVEZDARA TEATRA

    Izložba „Preko scene do zvezda“ otvorila je 8. oktobra 2019. godine novu sezonu Zvezdara teatra u jubilarnoj 35. godini od osnivanja ovog pozorišta. Izložbu čine portreti glumaca koji su stvarali i uveličali istoriju Zvezdara teatra, koji su nas […]

Detaljnije

NOVI BLOG: UMETNOST I IZOLACIJA

  Koliko nam umetnost znači u izolaciji i kako umetnici provode ovo vreme, to je tema našeg novog bloga. Podsetićemo se koja su to umetnička dela nastala upravo za vreme izolacije dok su neke od najvećih pošasti pretile čitavom svetu. […]

Detaljnije