Blog

KAKO ME JE OSVOJILA ZVEZDARA

 

Ne znam da pevam, iako mnogo volim, pa pevam sebi za dušu i povremeno dok me kolege ne opomenu da sam „ovog puta baš ozbiljno isfalširala“. Nemam ni neki poseban osećaj za ritam, a volim da igram. U kafani ustanem makar i svi sedeli za stolom. Nisam ni dobar pisac, valjda sam se zato u prethodnom životu bavila ekonomskim novinarstvom, gde je važna informacija i jasnoća argumenata, a manje moje smatranje na neku temu…

Otud i moja fascinacija kreativcima svake vrste i naravno glumcima, koji svaku emociju koju imam ili nisam ni znala da imam, iznesu tako verno. I pevaju i igraju i još zapamte toliko teksta! I zato se uvek glasno smejem kad naprave neki geg, dobru šalu, kad improviziju, aludiraju na aktuelne teme, plačem i nije me sramota, jer verujem da je to nagrada i meni i njima za posebnu emociju koju razmenimo u tih sat, dva. I pozorište je oduvek tako delovalo na mene… doduše tako je sa dobrim predstavama, ali ne odlazim ni sa onih loših.

Međutim, od pre gotovo tri godine, otkako je firma u kojoj radim, Japan tobako, bila pokrovitelj izvođenja Balkanskog špijuna na japanskom jeziku, Zvezdara teatar je za mene i više od pozorišta. Svaku instituciju čine ljudi i mene su kroz saradnju sa ljudima iz Zvezdare, „kupili“ ljudi. Nakon i više nego uspešnog izvođenja Špijuna, u saradnji sa Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika i Gradskom organizacijom gluvih Beograda, Jasna Novakov i Zoja Pavlović su pokrenule akciju „Da čujemo pozorište” namenjenu gluvim i nagluvim građanima.

Iz predstave „Savršen kroj” koja je prevedena na znakovni jezik

U prvoj predstavi „Čorba od kanarinca” glumio je Ljubomir Bandović i sam gluv na jedno uvo. Na kraju predstave, Bandović je novu publiku pozdravio aplauzom na njihovom jeziku – mahanjem obema rukama umesto klasičnim aplauzom i odjednom je na sekund, dva u pozorištu kad je inače najglasnije, zavladala potpuna tišina. Videlo se samo tridesetak ruku kako mašu i ostala publika kako pomalo zbunjeno gleda čas ka sceni, čas ka neobičnom prizoru.

Od tada je kroz Zvezdaru i kroz pozorište u Senti gde se nalazi fabrika Japan tobaka, a gde se u okviru akcije igrao Savršen kroj, prošlo 1.000 gluvih građana, odigrano je 20 predstava, više od 100 mojih kolega i članova njihovih porodica je učestvovalo u akciji i za dve godine niti jedan jedini glumac nije propustio priliku da pozdravi i da se zahvali novoj publici. Kažem novoj publici, jer sem sporadičnih i jednokratnih inicijativa, nikad ovako organizovano i sistematično naši gluvi sugrađani nisu bili redovna publika u bilo kojem domaćem pozorištu. Za mnoge od njih u već zrelim godinama, ovo je bila prilika da prvi put budu u pozorištu, a za neke prvi put uopšte na nekom kulturnom događaju.

I zato je za mene Zvezdara i više od pozorišta, jer ne pamtim da me je išta u poslu ganulo tako kao ta prva predstava. Srećna sam što sam svojim sugrađanima ulepšala i obogatila život bar u nekoj oblasti. Akcija se ove godine proširuje na nove grupe marginalizovanih sugrađana pod nazivom „Pozorište je i moja kuća“. Unapred se radujem saradnji sa direktorom Zvezdare, Dušanom Kovačevićem, sjajnom Jasnom i Zojom, Slađom, Milenom, Mirom…

O autorki

Snežana Krivokapić je zadužena za eksterne i interne komunikacije i ulaganje u lokalnu zajednicu u kompaniji Japan tobako.

Prethodno je radila kao novinar u dnevniku „Blic” i nedeljniku Ekonom:east.

POVEZANE VESTI

DEJAN PEJOVIĆ: VREME RADI ZA ZVUK

  Kompozitor Dejan Pejović je na festivalu „Zlatna Vila“ u Prijedoru dobio nagradu za najbolju autorsku muziku za predstavu Zvezdara teatra „Osama-Kasaba u Njujorku“. U ovom pozorištu je radio i muziku za predstavu „Feliks“, u režiji Darka Bajića. Diplomirao je…

Detaljnije

NEDELJA LICAULICE ZAVRŠENA U ZVEZDARA TEATRU

  Povodom nedelje časopisa Liceulice koja je trajala od 20. do 26. maja, zaposleni Zvezdara teatra i glumac Aleksandar Đurica sinoć su pomogli u prodaji časopisa pre početka predstave.     Organizacija Liceulice je ove godine proslavila deveti rođendan u…

Detaljnije

OTKAZANA GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA

    Predstava „Generalna proba samoubistva” koja je trebalo da se izvede večeras je otkazana. Predstava će se odigrati 1. juna. Karte koje ste imali za otkazano izvođenje 25.5. možete iskoristiti u novom terminu. Hvala na razumevanju.

Detaljnije