Vesti

ОСАМА-КАСАБА У ЊУЈОРКУ-ПРВИ ЈУБИЛЕЈ

 

 

Представа „Осама-Касаба у Њујорку“ овог месеца обележава први јубилеј – 50. извођење, које је заказано за 20. децембар. Тим поводом смо разговарали са младим глумицама Ивом Илинчић и Исидором Симијоновић. Иако су на почетку каријере, обе су веома ангажоване у позоришту, а оствариле су запажене улоге и у неким од најпопуларнијих телевизијских серија. Представи „Осама-Касаба у Њујорку“ пожелеле су дуг и срећан живот, увек у истом глумачком саставу.

 

Фото: Никола Вукелић

 

Ускоро ће бити обележено 50. извођење, како доживљавате први јубилеј представе?

ИВА: Много сам поносна. Ова представа је нама баш драга и мени много битна јер сам добила велику прилику већ на трећој години академије. Мислим да смо стварно урадили добар посао и што је још важније, одржали смо ту атмосферу у игрању и међу нама самима, да смо тим, да смо екипа, да се толико волимо. И дан данас једва чекам да дођем у позориште да се прво видим са свима, па онда да играмо.

ИСИДОРА: Веома се радујем јубилеју поготово због чињенице да смо свих тих 50 представа увек имали пуну салу која је увек фантастично реаговала. Драго ми је због тога.

Публика заиста веома емотивно прихвата ову представу. Шта мислите, због чега је то тако?

ИВА: То је најдрагоценији део ове представе. Где год смо изводили представу, сви су били дирнути, прилазили су нам после извођења. За то позориште служи. Ово се не дешава често и мислим да је то зато што се ова прича тиче сваког. Не ради се само о рату и о свему што је он оставио као последицу, него је баш људска прича и ми смо створили неке живе људе који за нас постоје. Они воле, мрзе, пате, пријатељи су. Мислим да данас позоришту генерално фали емоција. Драго ми је што смо створили представу која их има.

ИСИДОРА: Ова представа обухвата период од неких двадесетак година, прецизније од младости наших јунака до њихових зрелих година. Чини ми се да због тога различите генерације могу да се идентификују са нашим ликовима, управо зато што ми прођемо разне периоде живота и сазревања. Ова прича такође обилује архетипским односима – љубавним, пријатељским, непријатељским, у којима сви можемо да се препознамо. Те емоције су наравно подстакнуте и појачане околностима рата у којима се ова представа у свом већем делу догађа. То су веома несрећне околности које не би требало никад, никога и нигде да затекну. У томе смо сви сагласни, било да смо то преживели или не, у било којим годинама да смо били у то време.

 

Фото: Никола Вукелић

 

Како описујете своју улогу у овој представи?

ИВА: Мени је доста била захтевна зато што сам ја тако млада добила да играм Милицу, девојку која се у току саме представе развије и постаје жена и мајка, што је мени било доста далеко. Морали смо да савладамо дијалекат и све те ситуације кроз које ликови прођу, које нису ни мало лаке. Због тога је ово за мене драгоцено искуство.

ИСИДОРА: Ја играм Есму, којој један момак Мурат веома повреди осећања и сујету, учини да се осети одбачено и да доживи то што она тумачи као издају. Онда постаје немилосрдна у својој жељи за осветом, жељи да докаже да ће она ипак бити срећна, успешна и богата. Потпуно је заслепљена тим жељама и зато касније одлучује да се уда из интереса, за момка кога не воли. Управо зато што све ради из неке повређене сујете и из ината, не враћа јој се добро, живот јој задаје само још теже ударце.

 

Фото: Никола Вукелић

 

Шта бисте пожелели овој представи у будућности?

ИВА: Желим да се екипа ове представе никад не промени и да играмо још много пута у овом позоришту. Једна реч која може да опише ову екипу је магија! То је оно што се деси ретко у позоришту, да све кликне. Морам да се захвалим и нашем редитељу Дарку Бајићу који је све време био ту за нас.

ИСИДОРА: Ово је представа на коју колико год да дођем уморна или нерасположена, људи са којима играм увек учине да се осетим боље. Међу нама постоји предивна пријатељска, а онда и колегијална атмосфера. Представа је рађена са искреним ентузијазмом и мислим да смо кроз играња успели да је сачувамо и само доградимо. Сви имамо веома благонаклон и заштитнички однос према овој представи. Од срца јој желим да има баш дуг и срећан живот, јер мислим да то заслужује.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ОБЕЛЕЖЕН ПРВИ ЈУБИЛЕЈ ОСАМЕ

   Представа „Осама-Касаба у Њујорку“ обележила је први јубилеј- 50. извођење. Настала је по роману Владимира Кецмановића у драматизацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ представе. Младу глумачку екипу чине Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко […]

Детаљније

ПРВИ БРК АНДРИЈЕ КУЗМАНОВИЋА

  На 28. „Данима Зорана Радмиловића“ глумац Андрија Кузмановић је добио награду „Зоранов брк“ за улогу Приповедача у представи „Осама-Касаба у Њујорку“ Звездара театра! Овај позоришни фестивал који се одржава у Зајечару пре свега је посвећен глумачкој игри, а „Зоранов […]

Детаљније

ДЕЈАН ПЕЈОВИЋ: ВРЕМЕ РАДИ ЗА ЗВУК

  Композитор Дејан Пејовић је на фестивалу „Златна Вила“ у Приједору добио награду за најбољу ауторску музику за представу Звездара театра „Осама-Касаба у Њујорку“. У овом позоришту је радио и музику за представу „Феликс“, у режији Дарка Бајића. Дипломирао је […]

Детаљније