Vesti

ЛЕТО-ИДЕАЛНО ВРЕМЕ ЗА ДОБРУ КЊИГУ

 

Лето нас чека иза угла! Најтоплије годишње доба поред високих температура са собом доноси и нешто више слободног времена, барем за време годишњег одмора. А један од најбољих начина да искористимо слободно време је уз добру књигу, коју због бројних обавеза нисмо стигли раније да узмемо у руке. Питали смо наше глумце, писце, сценографе, новинаре и остале сараднике које ће књиге читати током летње паузе.

 

 

Глумица Јелисавета Орашанин изабрала је хит роман „Човек по имену Уве“ шведског писца Фредерика Бакмана. Овај роман је преведен на чак 40 језика и налази се на петом месту по броју продатих примерака у 2016. години.
Извршна директорка Звездара театра Јасна Новаков чита три романа овог лета-„Унутрашње двориште“ Горана Петровића, „Неиспричане приче“ Рајка Грлића и роман „Једина прича“ Џулијана Барнса.
За глумицу Весну Станковић која у Звездара театру игра у представи „Бајка о позоришту“ и лето и зима су одлично време за добру књигу.

„Ја читам и зими и лети… и по сваком времену… највише волим историјски роман и епску фантастику… наслове још не знам, али свакако ће бити много тога лепог”, каже Весна Станковић.

Глумац Јоаким Тасић одлучио се за следеће наслове: „Тихи дон“ Михаил Шолохов, „Атлантида“ Борислав Пекић, „Хомо Деус: Кратка историја сутрашњице“ Јувал Ноа Харари.
Горана Венцл из Института за позориште, филм, радио и телевизију Факултета драмских уметности овог лета чита књигу „Човек и његов идентитет“ Владете Јеротића, један од најпопуларнијих наслова овог академика.

 

 

Аида Ђедовић, уредница емисије „Јутро са Јованом и Срђаном“ на ТВ Првој читаће „Убиство Комтура“ Харуки Муракамија, „Одабране приче“ Џона Ривера и роман „Нож“ који је написао један од најпопуларнијих светских писаца криминалистичких романа Ју Несбе. Веома занимљив је и избор романа „Чернобиљска молитва“ Светлане Александровне Алексије који је 2015. године овенчан Нобеловом наградом за књижевност. По мотивима овог романа настала је и једна од најпопуларнијих кратких ХБО серија „Чернобиљ“ која је за кратко време овојила огроман број гледалаца.
Сценографкиња Весна Поповић која је у Звездара театру радила сценографију за неколико представа, овог лета ће читати Довлатова, Шулца и Булгакова.
Новинарка Александра Малушев потврђује ону почетну тезу да ћемо током лета коначно наћи мало више слободног времена за читање.

„У заостатку сам са неколико Сарамагових књига које сам купила, а никако да процитам”, каже Александра Малушев.

 

 

Драматург Коста Пешевски који је у Звездара театру радио драматизацију текста за представе „Осама-Касаба у Њујорку“ и „Феликс“ овог лета чита „Књигу о гробљу“ Нила Гејмена, „Дуг пут до дна“ Ника Хорнбија и роман „Анђели пакла“ Хантера С. Томпсона.
Новинар Мики Божовић изабрао је следеће наслове: „Беснило“ Борислава Пекића, „Деца зла“ Миодрага Мајића, „Оловне речи“ Манојла Вукотића и „Бити с другим“ Григорија Дурића.
Марија Јакоб новинарка „Тањуга“ је већ на мору. Током овог летовања изабрала је да открије причу најпознатијег светског авантуристе Бер Грилса у аутобиографском роману „Блато, зној и сузе“.
Глумица Лена Богдановић овог лета чита роман „Блато“ списатељице из Загреба Милане Влаовић, а на плажу као и претходне године носи роман Ју Несбеа.

Надамо се да ћете међу овим насловима наћи добру препоруку за роман уз који ћете и ви моћи да се опустите током врелих летњих дана.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: СЦЕНА БЕЗ ГРАНИЦА

  Звездара театар је од самог оснивања имао једну специфичност – сцену без граница! Попут париског „Амбассaдеура“ и берлинског Стеиновог театра, Звездарина сцена је била потпуно покретна и мобилна. Из класичне сцене кутије могла се продужити у гледалиште, као писта,…

Детаљније

НОВИ БЛОГ – ПОЗОРИШТЕ ТОКОМ ЛЕТА

  У новом блогу откријте шта се дешава у позоришту током лета! О томе смо разговарали са извршном директорком Звездара театра Јасном Новаков.     За неке је пауза између две позоришне сезоне, од краја јуна до октобра, превише дуга…

Детаљније

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: УПЕЦАТИ ШАРАНА

  „Београде-слобод граде, на раскрсници светова. У свечаном октобру у четрдесетој години слободе, Дом културе „Вук Караџић“ уписује ти дар, нови Звездара театар!“     Овај и још много слогана могли су се чути 1984. године, када је на Лиону…

Детаљније