Vesti

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ ПАД

 

Представа „Пад“ у продукцији Центра за културу Свилајнац 12.априла гостује у Звездара театру. Након београдске премијере која је била 2. фебруара, у петак очекујемо друго гостовање ове представе у Звездара театру.

 

 

Представа „Пад“ рађена је по тексту Браниславе Илић и Кокана Младеновића, који је и редитељ представе. Ликове тумаче Јелена Благојевић, Бранислав Трифуновић и Нина Нешковић.

Прошле године на градилишту је погинуло четрдесет четворо радника. Та вест је била главни покретач представе „Пад“ која је настала у жељи да се овај велики друштвени проблем осветли. Редитељ Кокан Младеновић изабрао је да причу представи из угла девојчице која остаје без оца који је био запослен на градилишту. На тај начин он наглашава да није страдало четрдесет четворо радника, већ толики број читавих породица које су радници оставили за собом.

„Била нам је изазовна ситуација да пробамо да спојимо нешто што јесте јако интимно, носи много емоција, што је интимна драма девојчице од шеснаест година која губи оца и оно што јесте наша уметничка обавеза према времену у коме живимо, а то је да говоримо о неким важним и неугодним темама на сав глас. Доминантна визура ове приче је управо интимна и досадашна играња представе показују да смо успели да спојимо нешто врло чудно, а то је велика емотивност и друштвени ангажман“, каже редитељ Кокан Младеновић.

 

 

Проблем страдања радника веома је актуелан, ако се присетимо чињенице да су пре нешто више од месец дана три радника страдала у истој недељи. Међутим, овај проблем је само полазна тачка у представи „Пад“. Овом представом трага се за разлозима понављања таквих несрећа, с посебним нагласком на улози коју надлежни органи и медији имају у том понављању.

Млада глумица Јелена Благојевић, говори о свом лику у овој представи, о девојчици која је остала без оца и која по сваку цену жели да утврди чија је то одговорност.

„Она поставља питања-Колико кошта људски живот? Да ли су људи роба? До последњег које је докле? Њена намера јесте да добије одговор на та питања, јер је њен отац погинуо, а нико јој то није објаснио. Она зна да за то нико није одговарао и да је немоћна и не зна шта да уради. Због тога одлучи да направи представу.“

Редитељ представе Кокан Младеновић нагласио је да данас живимо у добу прекаријата, несигурних и повремених послова.Симболика неуспеха да се радницима данас обезбеде бољи услови и већа права најбоље се очитава у наслову комада „Пад“. Тај пад је актуелан у целом свету. То је и политички и друштвени пад и најбоље је видљив управо на градилишту.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

КОРЕШПОДЕНТИ ПУТУЈУ У КАНАДУ

  Представа „Корешподенција“ овог месеца ће гостовати у Торонту у Изабел Бадер театру 19. октобра, када су због великог интересовања заказана два извођења, и 20. октобра.   Фото: Никола Вукелић За мало више годину дана ово је трећа представа Звездара […]

Детаљније

ВОЗ ГОСТУЈЕ У ПОЗОРИШТУ УЛИСИС

  Представа „Воз“ по тексту Кормака Макартија у адаптацији и режији Воје Брајовића, гостује 16. и 17. августа у позоришту „Улисис“ на Брионима. Ова дуодрама у којој играју Воја Брајовић и Сергеј Трифуновић извешће се у Тврђави Минор на Малом […]

Детаљније

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ДУШКУ ТРИФУНОВИЋУ

  Музичко-поетски рецитал „Тајна веза-Сећање на Душка Трифуновића“ одржаће се 20. маја у Звездара театру са почетком у 20 часова.     Песник Душко Трифуновић и кантаутор Бранко Пражић годинама су путовали и приређивали радост љубитељима Душкових стихова. Душко је […]

Детаљније