Vesti

АРЗАМАС НА 37. СУСРЕТИМА ПОЗОРИШТА БиХ

 

Представа „Арзамас“ по роману и у драматизацији Иване Димић, у режији Љиљане Тодоровић, која је на програму овогодишњих Сусрета позоришта/казалишта Босне и Херцеговине у Брчком, биће емитована 27. новембра од 19.30 часова на РТВ „ХИТ” Брчко и Фејсбук страницама „Хит-а” и Сусрета позоришта.

 

Фото: Никола Вукелић

„Арзамас је роман о срећи и смрти које се сударају кроз свакодневни живот мајке која одлази и ћерке која остаје. За потребе драмске радње у адаптацију романа уведен је лик Смрти као свемоћног импресарија који директно утиче на догађаје. Смрт ће однијети мајку играјући танго са ћерком, али љубав ће превладати, јер је љубав јача од смрти. Представа Звездара театра је стваралачки чин који се рађа из дарова независних од писца“, рекла је ауторка Димић.

Mото под којим се одржавају 37. Сусрети позоришта/казалишта је „Позориште и ми у временима кризе – настанак театра, положај глумца, нестанак човјека“, а о којима директор фестивала Јаков Амиџић поручује:

За простор слободе и човјека, театар се бори инсценацијама свакидашњости које недвосмислено погадјају све: казалиште као институцију, глумце и самог човјека. Простор слободе кроз који се таква стања решавају се не проналази, већ се прави. Кроз театарски чин који не чека прилику(е) да их рјешава, него их креира. Слобода за коју се вриједи борити у судару са пошастима савременог доба не може бити узалудна. Напротив, такав напор је оправдан у сваком погледу. А кроз казалишни чин у представама које ће бити виђене на 37. Сусретима позоришта/казалишта је и реална и могућа. Вријеме у коме се одржавају Сусрети, друге деценије трећег миленијума, је вријеме у коме театри, глумци и сви ми живимо са пуно страха. Забринутост за егзистенцију свих актера који се помињу у поруци Фестивала се најбоље рјешавају и превазилазе храбрим и моћним представама, са испољеним ставом о свему томе. А сви они са ставом су на правој страни, која никако не сужава простор слободе.

По речима редитељке Тодоровић, Aрзамас је смешнотужна и тужносмешна прича о три самоће: о самоћи остарелог родитеља, о осами одраслог детета које се о том свом родитељу брине и о њиховом судару са усамљеношћу смрти од које сви окрећу главу и у паници од ње беже, о љубави једне Мајке, једне Ћерке и једне једине – Смрти.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

МИЛАН ЛАНЕ ГУТОВИЋ: УПОЗНАТИ И ПРИХВАТИТИ СМРТ ЗНАЧИ МУДРОСТ

  Глумац Милан Лане Гутовић у новој представи Звездара театра „Арзамас“ има веома занимљив задатак, да персонализује смрт. У његовој изведби смрт је елегантна и обраћа се директно публици у жељи да их убеди да престану да је доживљавају као […]

Детаљније

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ АРЗАМАС

    Представа „Арзамас“ по роману и у драматизацији Иване Димић, у режији Љиљане Тодоровић премијерно је изведена у Звездара театру. Глумачку екипу представе чине Бранка Петрић, Нела Михаиловић и Милан Лане Гутовић.       Фото: Никола Вукелић  Премијери […]

Детаљније

КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПРЕМИЈЕРЕ АРЗАМАСА

    Конференција за медије поводом премијере представе „Арзамас” одржана је данас у Звездара театру. Представа настала по роману Иване Димић, који је награђен НИН-овом наградом за роман 2016. године, биће премијерно изведена 24. децембра у 20 часова на Новој […]

Детаљније