Вести

ЛИДИЈА ЈОВАНОВИЋ: КАКО НАСТАЈЕ КОСТИМ

08.11.2018.
 

Лидија Јовановић, ауторка је костима за нову представу Звездара театра, „Љубав у Свамали", чија премијера је заказана за 16. новембар. За наш блог је написала како заправо настаје костим и како након процеса промишљања и скицирања, основа рада на костиму постаје кретање.


 



 

„Из страсти, из љубави, из дубоког промишљања, историjског и социолошког истраживања, сати цртања, километара пешачења, смеха, расправа, зноја и узбуђења у кројачницама и радионионицама. Настаје у мраку позоришне сале. Костим пре свега настаје из жеље за приповедањем.”, истиче Лидија у свом тексту, који у целини можете прочитати овде.

 



 


Лидија Јовановић је дипломирала на Факултету примењених уметности, МА Костимограф сценског одевања. Тренутно је на докторским уметничким вишемедијским студијама на Ректорату универзитета уметности у Београду. Оснивач је и власник Дизајн Студија Лидија Јовановић, чија је основна делатност дизајн и производња обуће и кожне галантерије.
Од 2008. ради на  Accademia del Lusso  где предаје Модни дизајн, Историју костима и Дизајн аксесоара. Аутор је костима за преко двадесет позоришних представа и филмова.
Члан је УЛУПУДСА (удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије) од 1998. а од маја 2018. члан управног одбора и председник.