Франсис Вебер

ВЕЧЕРА БУДАЛА

Купи улазнице Резервације

О ПРЕДСТАВИ

Писац:

Франсис Вебер

Преводилац

Иванка Паловић

Редитељ

Божидар Ђуровић

Сценограф

Љерка Хрибар

Костимограф

Марина Вукасовић Меденица

Композитор

Владимир Марковић

Сценски покрет

Ферид Карајица

Дизајн светла

Соња Жугић

Организатор

Драгиша Ћургуз

Фотограф

Соња Жугић

ПРЕМИЈЕРА

11.6.2008.

ТРАЈАЊЕ

75 минута

Играју

Милан Лане Гутовић

Пињон Франсоа

Бранислав Зеремски

Пјер

Зоран Ћосић

Коњал Лисјен

Милан Томић / Иван Зарић

Аршамбо

Биљана Ђуровић

Кристина

Нада Мацанковић / Јелена Гавриловић

Марлена

Бојан Жировић

Леблан Само

Из представе Вечера будала
Из представе Вечера будала
Из представе Вечера будала
Из представе Вечера будала

O представи

Вечера будала је добро скројена булеварска комедија забуне у којој постоје сви елементи савршене вечерње разбибриге: интелигентни комични заплет, надахнути глумци спремни да комедију забуне врте до изнемоглости а да она не буде досадна, и, на крају, главни јунак добија поуку за све зло што је урадио за живота.

Поред врцавог текста и добрих ситуација забуне, глумци су изванредна окосница ове представе. Галиматијас неочекиваних ликова, који се појављују на вратима стана, и то изазвани телефонским позивима збуњујуће и урнебесне садржине, изазива гомилу смешних заплета који се разрешавају потпуним падом главног лика и моралистичко-ироничним крајем. Вечера будала је добра реалистичка комедија, заплетом слична водвиљу и грађанској комедији.

О писцу

Франсис Вебер

Први успех на сцени је имао својом драмом Киднаповање (1968), која се осам месеци  непрестано  играла  у  Паризу,  као  и  драмом  Уговор  (1970),  коју  је преточио у сценарио за кратки филм Зови ме Матилда.

Током седамдесетих је писао углавном сценарија за врло успешне фарсичне комедије (Био једном један полицајац, Висок плавушан са црном ципелом…), а за Вечеру будала био је номинован за Оскара за најбољи сценарио.

Највeће редитељске успехе је имао са својим ненадмашним комедијама Коза и Бегунци са Пјер Ричардсом и Жерар Депардјеом у главним улогама. Редитељски деби у Америци је имао са филмом Три бегунца, а по повратку у Француску поново је доживео велики успех са филмом Јагуар.

Ипак,  Фрaнсис  Вебер  је  у  својој  плодној  каријери  имао  највећи  успех  са филмом Вечера будала, а Холивуд је одмах након премијере филма откупио ауторска права за римејк.

 

 

 

 

Уместо речи редитеља

Божидар Ђуровић

„Будале и паметни људи су безазлени. Најопаснији су полулуди или полумудри.“

Ј.В. Гете

Звездара Театар