Blog

MIRIS SCENE U ZVEZDARI I DANAS VOLIM

 

Lena Kovačević je muzičar sa jednim od najlepših vokala na našim prostorima. Ona poseduje neospornu lepotu i neverovatnu neposrednost u komunikaciji. Odrasla je u pozorištu i Zvezdara teatar joj je kao druga kuća, u kojoj će 10. i 16. novembra održati koncertno veče. Tim povodom smo sa Lenom razgovarali o njenim prvim sećanjima, najupečatljivijim momentima i doživljajima koji je vežu za Zvezdara teatar.

Foto: Irina Duplevskaja

Koja su najranija sećanja koja te vezuju za Zvezdara teatar?

Prva sećanja „dosežu” do premijere ali i poneke probe za tatinu predstavu „Profesionalac“ i „Urnebesnu tragediju”. Divila sam se celoj glumačkoj ekipi, tekstu ali i mirisu pozorišta. Moji roditelji pamte da sam im to rekla kada sam prvi put dolazila. Taj miris scene i pozorišta u Zvezdari i danas volim.

Šta je to što Zvezdaru izdvaja od drugih pozorišta?

Mislim da sam objektivna kad kažem da je Zvezdara teatar jedno kreativno pozorište koje je uvek bilo kuća glumaca i vrhunske umetnosti. O Zvezdarinim predstavama se priča, one traju više sezona i za njih su karte uglavnom rasprodate. Ono je pod svojim krovom imalo i ima najveće glumce sa ovog podneblja, koji su u Zvezdari videli baš to – svoju drugu kuću.

Zašto misliš da je pozorište važno?

Pozorište je duševna hrana i potreba. U pozorištu nastaje adrenalin i magija trenutka koji se ne može vratiti i ponoviti. Filmska umetnost i televizija su nešto sasvim drugo. Poruka za one koji možda nemaju naviku da idu u pozorište – važno je napraviti prvi korak.

U kom uzrastu se stiče ljubav prema pozorištu?

Od najranijeg detinjstva i dečijih predstava.

Možeš da nam opišeš najemotivniji momenat koji pamtiš iz Zvezdara teatra?

To je bila premijera predstave „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti”, poslednja scena Milene Dravić i mog kuma Bore Todorovića uz pesmu „Show must go on”. Nešto neobjašnjivo.

 

 

Često čujemo i čitamo da je Zvezdara tvoja druga kuća. Šta je, po tvom mišljenju, stub te kuće koja postoji skoro kao i ti?

Stubovi Zvezdare su zaposleni koji rade na čuvanju kvaliteta, sjajni tekstovi i glumačke zvezde. Za mene je pozorište zaista kao druga kuća, jer je priroda posla mog oca podrazumevala da svaki odlazak u pozorište bude mesto na kojem smo se fantastično družili sa prijateljima i familijom.

Kada bismo jednu tvoju pesmu iskoristili kao muziku za neku od predstava u Zvezdera teatru, volela bi da to bude koja predstava? I koju numeru bi nam ustupila?

Pesma koja ide sjajno jeste pesma „San”, čiji spot je i sniman u Zvezdari. Tekst je pisao tata, a muziku Vladimir Marković, sjajan kompozitor i naš veliki prijatelj, koji je mnogo komponovao za pozorište.

 

Da li je u tvom detinjstvu bilo snova o bavljenju glumom, ili možda pisanjem? I da li bi se oprobala u tome (ako već nisi)?

Nisam nikada maštala da se bavim glumom i da nije muzike nikada se ne bih našla na sceni. Činjenica je da je moj kum Bora Todorović želeo da me sprema za Akademiju, voleo je moja zavitlavanja i imitacije, i ako smem da kažem da je pričao da sam rođena glumica.

POVEZANE VESTI

NOVI BLOG: MIRIS SCENE U ZVEZDARI I DANAS VOLIM

  Lena Kovačević je muzičar sa jednim od najlepših vokala na našim prostorima. Ona poseduje neospornu lepotu i neverovatnu neposrednost u komunikaciji. Odrasla je u pozorištu i Zvezdara teatar joj je kao druga kuća, u kojoj će 10. i 16. […]

Detaljnije

NOVI BLOG: POZORIŠTE ZRAČI I UČI

  Nakon dve godine od pokretanja akcije „Pozorište je i moja kuća” u kojoj su prodavci časopisa Liceulice i štićenice Sigurne kuće bili u prilici da svakog meseca gledaju predstave sa repertoara Zvezdara teatra, prodavci i koordinatori ovog uličnog časopisa […]

Detaljnije

SVETSKI DAN POZORIŠTA

    Danas se obeležava Svetski dan pozorišta! Ustanovljen je još 1961. godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta. Međutim, zbog situacije koja je zadesila ceo svet, ovaj dan proći će bez gromoglasnog aplauza na sceni i bez čitanja poruke pre […]

Detaljnije