Vesti

ДАНИ САТИРЕ: АНИЦИ ДОБРОЈ НАГРАДА „ИВО СЕРДАР“

 

Награда „Иво Сердар” за улогу најбоље прихваћену од публике на 42. Данима сатире Фадила Хаџића у Загребу, припала је Аници Доброј, за улогу Милице Његован у представи „Корешподенција” Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза, у режији Горчина Стојановића. Ово је пета награда коју је Аница Добра добила за улогу коју тумачи у Корешподенцији.

 

 

„

Режијски њена је улога постављена тако да подсећа на оне старинске лутке које су некада седеле на креветима фино уређених грађанских станова. А опет баш у тој и таквој улози она је та која плени пажњу публике, у Београду и Загребу, сасвим је свеједно. Она је својеврсна спона између писама која објашњавају односе у породици цинцарских трговаца који те европске револуционарне године 1848. муку муче са сином који се заљубио у циркуску плесачицу и кротитељицу коња, те на њу троши породични новац. Она је та која породицу држи на окупу, док мушкарци воде своје битке, баш као што и ову представу обогаћује финим дозирањем хумора, у којем не бежи ни од (под)смеха на властити рачун.”, наводи се у образложењу жирија 42. Дана сатире у Загребу.

Аници је ово пета награда за улогу Милице Његован у Корешподенцији. Претходних месеци жири на неколико фестивала у региону наградио ју је у више наврата. Све награде које је Аница освојила можете пронаћи овде.

 

 

Корешподенција је премијерно изведена 1. фебруара ове године, на сцени Данило Бата Стојковић, Звездара театра. Прво признање за Аницу стигло је на  23. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић” у Пожаревцу, када је освојила награду стручног жирија за најбољег глумца вечери и награду публике Статуета „Спомен на глумца“, за улогу Милице Његован.

За улогу коју тумачи у овом комаду, Аница је између осталог рекла:

Милица Његован јесте некакав стуб породице, где је Лупус некакав Корлеоне из Кума. Структура породице је таква да се сви јако добро држе и та Милица је и као некакав будилник који или звони или зуји или звоца, или зановета или забавља или заповеда или заводи, у смислу, ред… – рекла је Аница Добра поводом премијере Корешподенције.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЈОАКИМУ ТАСИЋУ

  Награда Ардалион за најбољег младог глумца и награда Политике „Авдо Мујчиновић” уручене су синоћ, 29. новембра, глумцу Јоакиму Тасићу након представе Корешподенција на сцени Звездара театра. Јоаким је ове награде освојио на 23. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу који…

Детаљније

НАГРАДЕ ЈОАКИМУ ТАСИЋУ У УЖИЦУ

  Глумац Јоаким Тасић је добио награду Ардалион за најбољег младог глумца и награду Политике ,,Авдо Мујчиновић” за улогу Симеона Његована у представи ,,Корешподенција” на 23. Југословенском позоришном фестивалу који је одржан у Ужицу од 5. до 12. новембра.  …

Детаљније

КОРЕШПОДЕНЦИЈИ ТРИ НАГРАДЕ У ВРШЦУ

  Представа Корешподенција, Борислава Пекића и Борислава Михаjловића Михиза у режији Горчина Стојановића, добила је три признања на управо завршеном Међународном позоришном фестивалу „Вршачка позоришна јесен”. Аница Добра је проглашена за најбољу глумицу фестивала, Бранислав Лечић је добио награду за најбољег…

Детаљније