Вести

СЕЗОНА ЈЕ ОТВОРЕНА!

09.10.2018.
 

Представом ,,Осама-Касаба у Њујорку'' свечано је отворена нова позоришна сезона у Звездара театру. Тим поводом смо разговарали са Ивом Илинчић, Јованом Јовановићем, Амаром Ћоровићем и Исидором Симијоновић, младим глумцима ове представе. Сазнајте шта су рекли о својим улогама, сарадњи са колегама и о раду у Звездара театру, као и које званице су присуствовале отварању сезоне 2018/2019.

[gallery ids="https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/darko-bajic.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/kesic.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/danilo-i-nevena.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/aleksandar-radojicic.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/jovan-i-branko.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/marina-tadic.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/slavimir-stojanovic.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/10/sneza.jpg|"]Званице Звездара театра на отварању сезоне 2018/2019.

Нова позоришна сезона у Звездара театру почела је представом ,,Осама-Касаба у Њујорку'' која је настала по роману Владимира Кецмановића, у драматизацији Дарка Бајића и Косте Пешевског, у режији Дарка Бајића. Представа је премијерно изведена 4. априла, на Дан студената, што је занимљиво јер екипу представе чине млади глумци, од којих је већина још увек на академији.Ива Илинчић, Јован Јовановић и Амар Ћоровић су колеге са класе. Студенти су четврте године глуме на Факултету драмских уметности у класи професора Драгана Петровића Пелета. Амар је већ имао прилику да игра у Звездара театру у гостујућој представи ,,Бетон махала''. Улога у представи ,,Осама-Касаба у Њујорку'' му је посебно драга због приче која му се свидела још када је први пут прочитао роман ,,Осама'' Владимира Кецмановића.
,,Онда кад ме Дарко позвао и кад сам чуо да се ради драматизација тог романа био сам одушевљен. Ова улога ми стварно много значи из неколико разлога. Пре свега што играм са овим људима, и са колегама са класе. Направили смо добар тим и добру екипу и мислим да су зато овакве реакције после наше представе '' каже глумац Амар Ћоровић.
У разиграној причи Приповедача, кога тумачи глумац Андрија Кузмановић, представа повезује период пре и после рата у Југославији, приказујући на тај начин последице које је рат нанео онима који су му се ван своје воље нашли на путу. Глумица Ива Илинчић је улогом у овој представи први пут заиграла на сцени Звездара театра.
,,Ово је нека наша заједничка прича, свих људи из бивше Југославије. Иако нисам рођена у том времену и нисам одрастала, нити била свесна шта се дешава у том тренутку, некако га осећам као своје и могу из прича да закључим све. На пробама сам се највише изненадила што смо се некако одмах укопчали и осећали као да нам је све то већ познато'', каже Ива.
 Глумица Исидора Симијоновић нагласила је да су представу сви спремали као тим, као породица која има нешто да каже, на чему је инсистирао редитељ Дарко Бајић. Ова улога је за њу велико глумачко искуство.
,,Ми кроз ову представу прођемо период од тридесетак година. Ту дође до озбиљних промена у људима, у стварима које су преживели, у искуству које су стекли. Тај распон који ми сви одиграмо кроз ову представу је стварно нешто што је глумачки јако изазовно. То богатсво емоција и догађаја које проживљавамо је за глумца веома важно'', каже глумица Исидора Симијоновић.
Између позоришта и филма глумац Јован Јовановић бира позориште. Ово је његова прва позоришна улога. Колеге са класе Ива и Амар, који су пре њега почели рад на овој представи, заинтересовали су га својом причом и утисцима, због чега је био још срећнији када је сазнао да је добио улогу.
,,Радујем се сваки пут изнова кад чујем да ћу играти у позоришту. Ми се школујемо за позориште и сва та снимања која дођу са стране су за мене у другом плану. Позориште је на првом месту, мислим да се овде човек препусти и да може да да себи одушка. Око 350 људи у публици и нас 6 на сцени, сви заједно уживамо, играмо се, маштамо'', каже глумац Јован Јовановић.
  Представа ,,Осама-Касаба у Њујорку'' изазвала је велико интересовање и веома позитивне критике. Глумац Андрија Кузмановић за улогу у овој представи добио је награду за најбољу главну мушку улогу у сезони 2017/18. по оцени Belgrade Edt Culture блога. Овај блог је доделио награду и писцу Владимиру Кецмановићу за најбољи оригинални (праизведбени) текст. Владимир Кецмановић је пристуствовао отварању сезоне и још једном погледао ову представу.
,,Када се нешто ради по тексту који сте писали, а нисте га писали наменски за сцену, постоји могућност да вам се то не допадне. Ово ми се допало изнад свих очекивања, стварно је урађено јако добро. Јако су паметно Коста Пешевски и Дарко Бајић померили причу мало ка мелодрами, јер она има мелодрамске елементе, али нису до те мере доминантни у роману као у представи. Мислим да је то за позориште јако добра одлука'', оценио је писац Владимир Кецмановић.
Своје утиске након представе са нама је поделила и Марија Јакоб, новинарка ТАНЈУГ-а: 
„Потресно. Носталгично. Безвремена прича о пријатељству, љубави, сновима и тешким временима. О животу. Могла је бити смештена на било који простор и у било које време. А глумци – млади, талентовани, са невероватним способностима да се трансформишу, прескоче деценије и хиљаде километара… Представа која гледаоце подсети на то како би требало да се осећају у позоришту и шта је то магија на даскама које живот значе…”, рекла је Марија. 
Данило Машојевић, репортер ТВ Прва (Јутро са Јованом и Срђaном) је такође поделио са нама своје утиске:
„Ни пет дана након одгледане представе не знам којим речима да препоручим Осама - касаба у Њујорку, а посао ми је да ми речи не мањка. Али то што још увек размишљам о овом комаду можда је и најбоља препорука. Већ после два минута упловићете у свет приповедача, врхунског Андрије Кузмановића и он ће вас провести кроз емотивну причу о младим људима којима је касаба у којој су стасавали и постајали људи одредила животе, и на озбиљан испит ставила њихове карактере, а многи су баш тај испит пали. И не стидите се ако после ове представе изађете са сузама у очима, сигурно је да нећете бити једини. Осама - касаба у Њујорку је позоришна лектира.", рекао је Данило.
 Снежана Кривокапић, менаџер за комуникације у компанији Јапан Тобако Интернешнал каже да је представа право освежење: 
 „Млади глумци су велико освежење, одушевљена сам како су ,,скинули” језик и манире Босанаца. Андрија Кузмановић је феноменалан, баш се даје на сцени без остатка…иако ми је тема рата мучна, а национални стереотипи (она Српкиња он муслиман) предвидиви и већ излизани, представа има свежину вероватно због добре комбинације са мотивима из Њујорка и садашњости (Бајазит као фанатик не без разлога). Одлична референца на Андрића и шејтана.”
 Марија Ћорић, главни и одговорни уредник радио „Лагуне” овако је доживела представу: 
„Језик тежак на папиру за читање... Мој први и врло снажан утисак првих страница књиге Осама. Након гледања представе, први пут, мој први утисак били су они који га изговарају. Тако млади глумци, тако млади људи, као да су имали годину дана припрема и то у Сарајеву. Наравно, Сарајлије би рекле да је понешто и промакло. Али ја нисам Сарајка. Сјајан комад, одлична редитељска решења, фантастични млади глумци‎. Представа у којој се осећа да су сви учесници дали све од себе и успешно тимски изнели дивну причу Владимира Кецмановића, и неосетно лако, из угла гледаоца, успели да је пренесу на позоришну сцену. Духовито, емотивно, животно, искрено и потресно.”, каже Марија. 
Анета Ивановић, тв аутор РТС-а, каже да је гледање Осаме једна од највреднијих вечери:
„Осама – Касаба је потресно, емотивно и уметничко искуство какво се не доживи често у позоришту! Ово је комад који те узнемири као човека који мисли и осећа. Извођење Андрије Кузмановића који се беспоштедно „дао” публици је за мене највредније ове магичне вечери.”
 Ова представа ће се играти још два пута овог месеца - 15. и 20. октобра.У наредном периоду очекујемо гостовање Сатиричног казалишта ,,Керемпух'' са представом ,,Устав Републике Хрватске''. Наша ,,Корешподенција'' ће гостовати на неколико позоришних фестивала. Очекујемо и ,,Вече гломазне поезије'' Рамба Амадеуса. Настављамо акцију ,,Позориште је и моја кућа'' па ћемо овог месеца госте из ,,Сигурне куће'' и ,,Лица улице'' дочекати на представи ,,Гозба'' 14.октобра. 

Сезона је отворена, добро нам дошли!

Аутор: Маја Милић