Вести

ПРВИ БРК АНДРИЈЕ КУЗМАНОВИЋА

25.10.2019.
DSC06676 700x467

На 28. „Данима Зорана Радмиловића“ глумац Андрија Кузмановић је добио награду „Зоранов брк“ за улогу Приповедача у представи „Осама-Касаба у Њујорку“ Звездара театра! Овај позоришни фестивал који се одржава у Зајечару пре свега је посвећен глумачкој игри, а „Зоранов брк“ који се додељује најбољем глумцу вечери је најпрестижнија награда.


Фото: Никола Вукелић

„Имам једну теорију да је омиљени глумац онај кога би волео највише да загрлиш, а то је овај човек чију сам награду вечерас добио. Вероватно још увек нисам свестан колико сам срећан због представе и због свега, али је ово дефинитивно нешто што ми много значи у животу“, рекао је по добијању свог првог „Зорановог брка“ Андрија Кузмановић, преносе медији.

Представа „Осама-Касаба у Њујорку“ настала је по роману Владимира Кецмановића у адаптацији Косте Пешевског и Дарка Бајића који је и редитељ представе. Екипу чине млади глуци Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко Јанковић, Исидора Симијоновић и Амар Ћоровић, и само је њихов полет могао обојити сиву причу о рату, која је у позадини представе.

Приповедач Андрије Кузмановића ради у малом бару у Њујорку. То је острво спаса на које га је избацила бујица националистичких сукоба која је поплавила и уништила земљу његовог порекла, бившу Југославију. На том месту он је сигуран, али далеко од среће коју је имао некад, док је одрастао и живео са својим пријатељима. Тај безбрижан период узалудно покушава да преприча незаинтересованим гостима кафића. Када је стварао лик Приповедача, Андрији је било важно да он пре свега има све што носи људскост.


Фото: Никола Вукелић


„Особине и врлине једног нормалног човека, коме сви тежимо. Уопште ме није занимало ко је и шта је, битно је да је човек у бити, људско биће, неко ко хода овом планетом и ко би требало да буде једно од најпаментијих бића. Нисам бранио ни вероисповест, ни позив, већ само људскост. Људи се овде препознају зато што ово јесте животна представа, има све елементе живота у правом смислу. Зато је мени интересантно да је играм, а људима да гледају. Видим да се враћају да поново гледају представу и да су лепо расположени кад се представа заврши, без обриза што неки плачу. Све је то саставни део живота“, каже Кузмановић.

На овогодишним „Данима Зорана Радмиловића“ током осам дана у такмичарској конкуренцији и пратећим програмима одиграно је 17 актуелних позоришних представа из Србије, региона, Румуније, Бугарске. Фестивал ће бити завршен вечерас.