Вести

ОВАЦИЈЕ ЗА МИЛУТИНА!

11.11.2021.
DSC01708

Књига о Милутину-део први, Данка Поповића је од вечерас и званично на сцени Звездара театра! Премијерно извођење комада у режији Егона Савина, који је радио и адаптацију текста, симболично је заказано на Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра. Ненад Јездић нас је својим казивањем првог дела ове књиге, упознао са Милутином Остојићем, српским сељаком, који је учествовао у три рата и прошао голготу повлачења преко Албаније.


Фото: Јаков Симовић

Вишеминутни аплауз упућен Јездићу који је скоро два сата на сцени говорио Милутинову исповест, враћао је глумца на поклон неколико пута.

Комад је настао по књизи Данка Поповића “Књига о Милутину”, која је најчитанија књига послератне срспке књижевности. Објављена је 1985. године, имала је тираж од чак 40 издања и продата је у више од 500.000 примерака. У својим размишљањима, Милутин, обичан сељак из шумадијског села Коштунићи, отвара низ питања која нам указују на бесмисао рата. Његова размишљања нас упућују и на то да су у рату и победници и побеђени – губитници.

Фото: Никола Вукелић

“Милутин и његово житије је толико садржајно, тачно, да нема шта да се дода. А толико је важно да се сви наши Милутини, сви који се налазе у породичним албумима, породичном трајању, да се та парадигма оживи. Милутин је парадигма истинског патриотизма, истинске храбрости и јунаштва. И постављам питање достојности да ја то играм. Свеприсутна ми је сумња у глави да ли сам уопште достојан да макар и тих сат и нешто на сцени будем Милутин Остојић“, рекао је глумац Ненад Јездић o својој новој улози.

Сценографију и као и костиме за ову монодраму је радила Весна Поповић, док је композитор Бора Дугић. Репризе које су заказане за 12, 18. и 19. новембар су распродате.

JAK03276