Вести

КОРЕШПОДЕНЦИЈА 50. ПУТ

13.05.2019.
korespodencija 700x467

Представа „Корешподенција“ слави јубилеј - 50. извођење, које је заказано за 16. мај. Настала је према роману „Златно руно“ Борислава Пекића у драматизацији Борислава Михајловића Михиза и још осамдесетих година је била веома важна на београдској позоришној сцени. Ова прича о цинцарској породици из 19. века поново је оживела 2018. године у Звездара театру, у режији и сценографији Горчина Стојановића.


„Пре мало више од двадесет година, радио сам у Звездарa театру представу „У пламену страсти”. Ишла је седам година и одиграна близу 180 пута. Радећи „Корешподенцију”, сећао сам се тог задовољства сталног сусрета с публиком и обостране радости, глумачке и гледалачке. Томе сам се надао. Изгледа да се и догодило. Посебна радост долази и од тога што, иако је реч о изразито духовитом комаду, „Корешподенција” не мора нужно бити и – смешна. А смех не би требало да прекрије значења. Честитајући глумцима, позоришту – па и себи – овај мали јубилеј, ја га, заправо, честитам публици која се не сме потцењивати, па се надам да то нисмо ни учинили“, каже редитељ Горчин Стојановић.

Ова представа нас је уверила у то да преписка може бити веома занимљива и динамична театарска форма. То потврђује и глумац Славко Штимац.

„Преписка или дијалог монолога, ова наизглед пасивна драматуршка форма даје велику шансу глумцу да, ограничен другим помоћним средствима, изложи јасно идеје писма публици која тако постаје саставни део овог позоришног (поштанског) амбијента. Управо због ове специфичности и наравно великог интересовања публике, јако је важно да ова представа има дуг позоришни живот“, каже Штимац.

Читав заплет почиње тако што млади газда Симеон Његован пожели да напусти породични посао и да се препусти слободи циркуског живота, а све због једне фаталне жене, коју у представи игра Јелена Ступљанин.

„Свака жена која је здраво самоуверена, самосвесна, и са собом у миру, може да буде фатална. То је нешто што долази изнутра, а не споља, и што мислим да свака жена може у себи да пронађе. Са друге стране, битан је однос у коме се двоје људи налази. Тако и мој лик, Јулијане Толнај у нашој представи „Корешподенција" има врло јасан однос забрањене љубави са младим Симеоном Његованом. Против ње је цела његова породица, и због тога је тај цео однос, а самим тим и она, као лик, фаталан. Јако ми је забавно да играм овај предиван лик који је захваљујући дивном Пекићевом тексту пребогат у слојевима свог бића. Од почетка ми је било јасно да се оваква прилика и овакви ликови не играју често, тако да уживам у свакој представи коју смо досад одиграли, а радујем се наредних 50, као и још много извођења након тога“, каже Јелена Ступљанин.

Глумачку екипу чине Бранислав Лечић, Славко Штимац, Аница Добра, Јоаким Тасић, Јелена Ступљанин и Бранко Видаковић. Корешподенти су до сада учествовали на бројним фестивалима и освојили веома значајне награде. Глумица Аница Добра је за улогу Милице Његован до сада освојила чак седам награда на престижним позоришним фестивалима.

„Имати увек место где можеш да одеш и да се вратиш, назива се дом. Имати увек некога ко те воли и на кога можеш да се ослониш, назива се породица. Имати обоје је благослов, и назива се Милица Његован. :) Јубилеј није именица, већ представља глагол! Славимо оно кроз шта смо прошли и радујемо се оном што нас чека! Хвала Звездара театру, свим колегама и сарадницима“, каже глумица Аница Добра.

Честитамо екипи представе на јубилеју!