Вести

АКЦИЈА „ПОЗОРИШТЕ ЈЕ И МОЈА КУЋА”

24.05.2018.
DSC_8719 700x440

Акција „Позороште је и моја кућа”, коју Звездара театра организује захваљујући компанији Јапан Тобако Интернешнл, реализоваће се у наредне две године кроз укључивање штићеника програма Лицеулице и Сигурне куће у позоришни живот. Циљ акције је да инклузијом штићеника у културна дешавања у позоришту, Звездара театар постане њихова кућа у којој се осећају пријатно и добродошло.


Фото: Сара Ристић

Позориште је и моја кућа је наставак акције Да чујемо позориште, које је Звездара театар са великим успехом спроводио претходне две године. Циљ акције је био да се заједници глувих омогући да присуствују представама. У сарадњи са Градском организацијом глувих и Асоцијацијом тумача српског знаковног језика, једном месечно су симултано превођене представе на српски знаковни језик. Након представа је у позоришном клубу организовано дружење и размена утисака, а све уз подршку компаније ЈТИ.

„Подстакнути успехом и резултатима ове двогодишње акције, у наредне две године ћемо омогућити штићеницима Лицеулице и Сигурне куће да постану део наше породице. Перманентно радећи на проширивању и неговању публике, желимо да постанемо кућа и онима којима до сада нисмо били.” – рекла је Јасна Новаков, извршна директорка Звездара театра.

Штићеници организације Лицеулице имају могућност да сваког месеца пре представа у фоајеу позоришта продају часопис Лицеулице. Један примерак магазина је 150 динара, од чега сваки продавац заради 50%. Остатак новца се користи за штампање нових примерака и/или програме подршке за продавце.

Продавци Лицеулице и штићенице Сигурне куће у Београду до сада су били у прилици да кроз акцију погледају представе „Бајка о позоришту“, „Савршен крој“, „Пасивно пушење“, „Кумови“, а у мају ће бити гости Звездара театра на представи „Чорба од канаринца“, која је на реперотару 26. маја,  а у јуну ћемо се дружити на представи „Клаустрофобична комедија”, која је на репертоару 17. јуна.


Зашто је инклузија важна?


Сматрамо да је иклузија изузетно важна и тежимо да уз подршку наших партнера дамо допринос и будемо део једног бољег, освешћенијег и толерантнијег друштва. Планирањем и реализовањем различитих активности желимо да афирмишемо културну инклузију и оснажимо активизам маргиналних група.

Кроз акцију Позориште је и моја кућа желимо да промовишемо социјалне иновације и будемо део директне подршке штићеницима Лицеулице и Сигурне куће, као што смо то били и заједници глувих реализовањем акције Да чујемо позориште.


Поводом акције своје утиске су нам пренели и продавци часописа Лицеулице, којима је ово била прилика да буду део позоришног живота:

„Мени се није ишло, али Ана, моја девојка, ме је убедила и стално ме запиткивала да ли ми се свиђа, а ја збуњен зато што никад до тад нисам био у позоришту. Представа је била чудна, нека свађа а и љубав, нека бомба и сирена, полиција и хитна помоћ, неки пас је завијао и на крају спасио људе. Много ми се допало, а било је лепо и смешно и од сад ћу увек ићи кад ме позовете” – рекао нам је Томислав (45).


Продавац Лицеулице, Томислав (Фото: Сара Ристић)

Корисницама Сигурних кућа такође на месечном нивоу Звездара театар ће организовати посете, као и превоз од једне до дуге куће – позоришне и сигурне.ОСМИ РОЂЕНДАН ЛИЦЕУЛИЦЕ

У среду, 23. маја у башти кафеа Љутић обележен је осми рођендан Лицеулице, а промовисана је и нова Штендерај колекција мајица од чије продаје се овај програм суфинансира. Догађај, на ком смо присуствовали са задовољством, је на једном месту окупио продавце, чланове редакције, пријатеље и сараднике који свакодневно доприносе томе да ова прича опстаје толико дуго.

Продавци Лицеулице су добили медаље за најупорније, најсналажљивије, најшармантније, за најлепши осмех...


Од почетне идеје уличних новина чији су главни промотери и продавци припадници маргинализованих друштвених група Лицеулице је данас велика породица свих оних који на различите начине подржавају идеје бољег друштва.

Лицеулице недеља, почела је заједничком викенд акцијом на улицама Београда када је продавцима у њиховом свакодневном послу помагала редакција магазина Лицеулице, а завршавава се у суботу, 26. маја у нашем позоришту, на представи „Чорба од канаринца”.
Лицеулице


Организација Лицеулице од 2010. године реализује практичне програме директне подршке маргинализованим групама, са циљем њихове веће економске, културне и социјалне укључености. Програм се реализује кроз више активности, а највидљивија од њих је издавање магазина Лицеулице и његова дистрибуција кроз мрежу продаваца (социјално угрожене и маргинализоване особе), који зарађују 50 процената од сваког продатог примерка.

Саветовалиште за борбу против насиља у породици


Саветовалиште против насиља у породици је невладина хуманитарна организација, основана 1996. године у Београду, са циљем да помогне женама и деци, жртвама породичног насиља. За 20 година рада, саветовалиште је помогло и подржало велики број жена и деце да из ситуације насиља изађу и превазиђу кризе у којима су се нашли и започну нов живот . Као део помоћи, отворене су и Сигурне куће, које пружају уточиште и прилику за нови почетак женама и деци жртвама насиља. Штићеницама Сигурне куће ће одлазак у позориште бити прилика да се укључе у животне токове, оснаже, инспиришу.