Vesti

ЧЕТИРИ НАГРАДЕ ЗА ОСАМУ У ПРИЈЕДОРУ

 

Представа Звездара театра „Осама-Касаба у Њујорку“ је освојила четири награде на 14. Међународном фестивалу позоришта „Златна вила“ у Приједору.

 

 

На овом фестивалу који је трајао од 18. до 24. априла учествовало је седам позоришта из Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине. У такмичарској конкуренцији учетсвовало је пет представа, а две су приказане у ревијалном програму. Представа „Осама-Касаба у Њујорку“ одиграна је 23. априла пред  публиком у Приједору. Након представе је организован округли сто који је водила редитељка Љиљана Ивановић. Добитници награда проглашени су синоћ након чега је у част победника одиграна представа „Брачни пар (астос)“ градског позоришта „Јазавац“ из Бања Луке.

Андрија Кузмановић је за улогу Приповедача у представи „Осама-Касаба у Њујорку“ добио награду за најбољег глумца. Ива Илинчић је проглашена за најбољу младу глумицу фестивала за улогу Милице. Дејан Пејовић је добио награду за најбољу ауторску музику за ову представу. Посебна награда додељена је Кости Пешевском и Дарку Бајићу за драматизацију текста, који је настао по роману „Осама“ Владимира Кецмановића.

 

 

Драматург Коста Пешевски је, како преноси портал „24 сата Приједор“, рекао да овај роман није превише захвалан за позориште, јер садржи скокове и много унутрашње пишчеве филозофије, а снага и трагедија ликовa и догађаја је за извођење у позоришту ипак морала да буде у првом плану.

„Зато се идеалним решењем показала та кафана у Њујорку у којој наратор попут кабаретисте или стенд ап комичара прича причу уз флеш-бекове који су примарно филмско оружје, а у ликовима који долазе у кафану он види људе из своје прошлости и на њих рефлектује своје успомене”, каже Пешевски.

Глумачку екипу представе чине Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко Јанковић, Исидора Симијоновић и Амар Ћоровић. Ово је представа која одише југоносталгијом, говори о последицама рата на овом простору који је у свом вихору однео бројне недужне жртве. „Осама-Касаба у Њујорку“ је представа о љубави и пријатељству, оном правом које може да се прекине само великом трагедијом као што је рат.

Честитамо екипи представе на наградама!

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ИЗ ПРИЈЕДОРА

  Награде које је екипа представе „Осама-Касаба у Њујорку“ освојила на 14. Међународном фестивалу позоришта „Златна вила“ у Приједору уручене су синоћ, након извођења представе у Звездара театру.     На овом фестивалу који је трајао од 18. до 24.…

Детаљније

НАГРАДА ЈОАКИМУ ТАСИЋУ У ШАПЦУ

  Глумац Јоаким Тасић је добио награду „Залог за будућност“ на 4. Фестивалу „Позоришно пролеће“ који је организован у Шапцу од 8. до 15. априла.     Награду за „изузетно комичарско остварење у веома захтевној и стилски ризичној улози Симеона…

Детаљније

НАГРАДЕ ЗА ГЕНЕРАЛНУ ПРОБУ САМОУБИСТВА

  Представа „Генерална проба самоубиства“ по тексту и у режији Душана Ковачевића, је освојила две награде на 18. позоришном фестивалу „Дани комедије“ у Бијељини.     „Генерална проба самоубиства“, чију глумачку екипу чине Бранислав Лечић, Бранимир Брстина, Игор Ђорђевић и…

Детаљније