Vesti

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: БОРИВОЈЕ БОРА ТОДОРОВИЋ

 

 

„Глумац који, не наседајући маниру, изазива наш осмех и најбоље игра прави свет, онај између кентa и вискија.“

 

 

Један од највећих великана глумачке сцене несумњиво је Боривоје Бора Тодоровић. Једнако успешан у позоришту, на телевизији, радију и на филму, Бора је током своје каријере одиграо близу 200 улога. Иако је важио за глумца чија игра одише лежерношћу и лакоћом, ни једну од својих улога није стекао нити изградио лако.

Као млађи брат већ признате глумице Мире Ступице, захваљујући којој је и сам ушао у свет глуме и заволео га, носио је у почетку бреме и одговорност према тој првој функцији брата. Све док велики труд да пронађе свој стил и мало среће да добије праве улоге путем којих је могао да покаже своје могућности, нису коначно Бору Тодоровића лансирали у сам врх, где је и припадао. А онда га више ништа није могло зауставити.

У Звездара театру Бора Тодоровић је одиграо четири улоге у представама „Мрешћење шарана“, „Паразни дан“, „Лари Томпсон-Трагедија једне младости“ и „Повратак“. Сваку од њих играо је толико маестрално да је сасвим заслужно постао један од најзначајнијих глумаца овог позоришта. Представа „Мрешћење шарана“ је била његов први ангажман у Звездара театру. Већ много пута до тада, у позоришту у ком је провео највише година, Атељеу 212, играо je у бројним текстовима Александра Поповића, али је управо „Мрешћење шарана“ истицао као једно од најбољих дела овог писца због невероватне прецизности, сценичности комада и опорог хумора који ликови носе.

 

 

Мањкавости и извитоперености друштва, непресушна инспирација за велике писце попут Александра Поповића и Душана Ковачевића, изродиле су одличне комаде и ликове које је Бора играо непогрешиво. И сам је говорио да тај полусвет нико не игра боље од њега. Иако уморни и истрошени, његови ликови никада нису били инфериорни, већ би много чешће управо његов лик водио игру.

Улогу Белог у представи „Лари Томпосон – Трагедија једне младости“ коју је најбоље описао Авдо Мујчиновић као игру „на ивици приватности и лика“, Бора Тодоровић прихвата након низа година проведених ван позоришта. Ова улога старијег глумца, који и након бројних година животарења на сцени никако није успео да заблиста, а сада добија задатак да задржава и забавља публику док представа која касни не почне, била је као написана за Бору Тодоровића. И сам је веома волео лик Белог јер су га импровизација и директан контакт са публиком инспирисали да увек осмисли нешто сасвим ново. Била је то једна од најуспешнијих представа Звездара театра, одиграна чак 286 пута, а њеном успеху несумљиво је много допринела Борина мајсторија коју и дан данас памтимо.

Као и његови ликови марљиво скројени од бројних слојева личности, Бора Тодоровић је и сам био човек са више страсти и љубави. Волео је глуму, али не по сваку цену. Подједнако је волео Саву, бродове, Партизан и изнад свега своју породицу. Његов шеретски осмех иза ког се крио читав један посебан космос сигурно ће још дуго лебдети у сећању старијих али и нових генерација које то богатство ликова које нам је Бора Тодоровић оставио тек треба да открију.

 

Аутор: Маја Милић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА

    Још један веома важан тренутак за Звездара театар десио се 1987. године, када је писац Душан Ковачевић, који је тада већ имао велику популарност јер су његови комади били веома успешни у бројним позориштима, коначно дошао и у […]

Детаљније

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: ЛЕТ ПТИЦЕ И ПТИЦА

  Милена Дравић и Драган Николић били су, можемо слободно рећи, највећи глумачки пар на нашој домаћој сцени. Обоје веома успешни у свом послу, а толико пријатни и непосредни у приватном животу, Милена и Гага постали су симбол правих глумачких […]

Детаљније

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: ПОЗОРИШТЕ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ

  Непуних годину дана од оснивања Звездара театра, лета 1985. године, у овом позоришту је отворена још једна сцена и то под ведрим небом! Летња сцена Звездара театра понудила је публици богат музички, позоришни и филмски програм током целог лета. […]

Детаљније