Вести

БЕТОН МАХАЛА СЛАВИ ЈУБИЛЕЈ - 50. ИЗВОЂЕЊЕ

07.11.2017.

Јубиларна Бетон махала на српском знаковном језику


Представа Бетон махала 16. новембра слави јубилеј – своје 50. извођење! Ово је представа која никога није оставила равнодушним. Публика у Звездара театру је имала прилику већ много пута да овацијама и дугим аплаузима награди сјајна извођења ове представе, а представа је широм региона пунила сале и изазивала одушевљење.

Представа Бетон махала је настала кроз приче младих Новопазараца који су желели да говоре о проблемима младих, отварајући религијска, политичка и друга друштвена питања.  Скрећући пажњу на ове проблеме, представа суштински говори о љубави.

Јубиларно извођење ћe бити преведено на српски знаковни језик у оквиру акције Да чујемо позориште коју већ другу сезону спроводимо у сарадњи са компанијом Јапан Тобако Интернешнал (ЈТИ). Пројекат се реализује у сарадњи са Асоцијацијом тумача српског знаковног језика (АТСЗЈ), Градском организацијом глувих и подршком Града Београда.

 

Из представе Бетон махала

 

Представу су режирали Рифат Рифатовић и Бранислав Трифуновић, а продукција је позоришна трупа Јој ево их ови, из Новог Пазара. Овог пута пред публику у Звездара театру изаћи ће Амар Ћоровић, Недим Незировић, Петар Костић, Вахид Џанковић, Ема Муратовић, Ајтана Дражанин и Лејла Бучан Плунцевић.

 

РИФАТ РИФАТОВИЋ ПОВОДОМ 50. ИЗВОЂЕЊА


 

Рифат Рифатовић

 

Поводом педесетог извођења представе Бетон махала, Рифат Рифатовић је рекао:
Педесет #бетонмахала! Јубилеј у кући која нам је једина отворила врата. Пре свега велико хвала Звездара Театру за препознавање театра у #бетонмахали. Велико је ових 50, баш велико, јер се ових 50 представа сваки пут исто обраћало, са много храбрости, снаге, директности, искрености и пре свега много љубави. Обраћала се и тицала се и нас самих (људи који су мешали Бетон за #бетонирање #бетонмахалом) као и оних који су 50 пута враћали глумце на још један 2, 3 аплауза више. Са жељом да се скрене пажња на оно шта јесмо, без улепшавања и паковања у нешто што ‘питкије звучи’. Срећан јубилеј сваком оном ко је у ових 50 играња, осетио бар делић момента #бетонирања. Бескомпромисно и снажно, бар док не буде као на крају наше представе: ‘да живимо у држави у којој оваква представа неће бити потребна’. Кад смо дошли до 50. штета би тек сада била стати и не наставити бар овако како смо досад. Чека нас још много јубилеја и играња.

 

О ПРЕДСТАВИ СУ РЕКЛИ И...


 

БОЈАНА МАЉЕВИЋ


 
Кад сам гледала Бетон махалу, остао ми је утисак, и још увек траје, да је то једна од најбољих представа које сам гледала прошле сезоне. То су невероватно млади људи, и невероватни људи. Узбудљиво је ван сваких очекивања. Ниједна трибина, ниједно предавање, па чак ниједан текст, не може да има такав утицај на младе људе какав о овој тематици може да има контакт са њиховом генерацијом која говори неке своје личне приче на веома узбудљив и специфичан начин. (Бојана Маљевић)

 



 

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ


 
Бетон махала је једна врло значајна представа. Та представа ме је оставила... Буквално сам плакао једно пола сата после представе. Нисам могао пола сата да говорим. То што су ти клинци урадили, тако храбро, изневши своју утробу на сцену, мислим да је то непроцењиво и мислим да је то заправо улога позоришта. (Сергеј Трифуновић)

 



 

МАРКО ШЕЛИЋ, МАРЧЕЛО


 
Она даје клинцима шансу да из сопственог грла кажу како се осећају у свом граду и како живе са одређеним друштвеним проблемима који су у том конкретном граду актуелни. Мислим да је важно због тога што су свима, нарочито у време предизборних кампања млади једини на памети... На њима свет остаје и све се чини за њих... А да никад не чујемо шта они заправо мисле и како се они сами осећају.(Марко Шелић, Марчело)