Вести

21 ГОДИНА СА МАТИЈОМ БЕЋКОВИЋЕМ

26.12.2017.


 

Вече са Матијом је традиционални добротворни програм који Матија Бећковић одржава у Звездара театру. Наш уважени песник и академик ће 28.12. говорити своје објављене и неке нове стихове, а приход од продаје улазница и донаторских прилога уступа заједно са позориштем Звездара театар у хуманитарне сврхе.


Свих претходних година Звездара театар даривао је оне којима је наша помоћ била најпотребнија а ове године књигом желимо да дарујемо и публику која већ пуне две деценије, својим доласком и новцем који издваја, доказује да је поезија живот живљи од живота самог.



Тако ће ове 21. године посетиоци на поклон добити књигу ауторке Татјане Њежић која је на заљнимљив, дирљив, документаран и на тренутке духовит начин обухвата предходних двадесет вечери поезије.

У уводном тексту Душан Ковачевић је написао:
„Лепо је било протеклих 20 година слушати Матију како говори своје песме преписане из живота народа који му је оставио у аманет породичну обавезу да од заборава сачува све оно што нас чини људима. И све би још лепше било да године нису тако брзо прошле и да смо данас 20 година млађи као што прича и обећава Матија у својој исповести шта ће све радити кад једног дана , ако буде среће, поново буде млад. И ако се то случајно не деси остаће његова поезија која је из године у годину све лепша, мудрија и млађа.“

Матија Бећковић је почео причу о вечерима поезије називајући их феноменом. Рекао је:
“Феномен о коме се мало зна иако траје 20 година. Седма сила се није смиловала. Напротив, објављено је сијасет чланака да поезије више нема. Да песме више нико не слуша, нити песнике зарезује. А да има негде неко позориште које крај године препушта неком песнику… То нико није чуо. И још да наплаћују улазнице, није било никад а камоли сад. Још да сав приход иде у хуманитарне сврхе већ 20 пута по целој земљи. Тиме се ни донирани нису надали, ни негде похвалили. А двадесет је задужбина подигнуто захваљујући пре свега љубитељима поезије, па онда поезији и позоришту.„


Белешка о књизи
Књига „Матија Бећковић - 20 година вечери поезије у Звездара театру" почиње уводним текстовима Душка Ковачевића и Матије Бећковића, следи двадесет својеврсних прича о 20 Матијиних вечери поезије одржаваних током протекле две деценије а на задњој корици су речи Борислава Михајловића Михиза: "Кад је загуслао старац Милија,/Кад је кликнуо Његош,/ Кад се замомчио Бранко,/ Кад је заумио Лаза,/ Кад је Забугарила Десанка, /Кад се осмехнуо Матија,/ наш народ је знао/ да је то неко у његово име/ рекао важну и трајну реч." Издавач је Звездара театар, аутор Татјана Њежић, иницијатор издања је Душко Ковачевић а књига обухвата и занимљив одабир фотографија аутора Мартина Цандира.


Улазнице за овај догађај се годинама уназад веома брзо распродају, што иде у прилог коментару академика Бећковића да људи воле поезију, као и да су спремни да помогну када им се пружи прилика.

Како је било протеклих година тако и сада већ скоро месец дана се траже улазнице за овај догађај, а које су распродате још крајем новембра. Нама у Зездара театру ова књига ће бити важна успомена на прошла времнена и подстрек за будућност, а публици желимо да ужива у песмама и причама о овим важним догађајима који обележвају крај године у нашем позоришту... и тако већ двадесет година.