Вести

УРУЧЕН ПРИЛОГ ОД ЈУБИЛАРНЕ ВЕЧЕРИ СА МАТИЈОМ

09.02.2017.
    

Данас је у Звездара театру уручен прилог у присуству Душана Ковачевића, Матије Бећковића, представника крушевачке епархије, професора др Мирка Ковачевића, песника и председника управног одбора за обнову манастира Љубише Ђидића.

„Мени је част и привилегија да сам у прилици да захваљујући поезији и Звездара театру прикупимо прилог у хуманитарне сврхе. Овог двадесетог пута то је за обнову манастира Милентија који се налази подно Копаоника, а који је, како нам кажу историчари уметности, био сличан као манастири Каленић и Лазарица. Ови манастири су иконе моравске школе, а како сам чуо од професора Ковачевића, комади Милентије су после неког земљотреса пронађени и данас се налазе у музејима у Београду и Крушевцу“, рекао је Матија Бећковић. На крају је наш уважени песник и академик закључио: "Срећа је да новцем од љубитеља поезије можемо да обновимо једну такву светињу".Вече са Матијом је традиционално добротворни програм који Матија Бећковић одржава у Звездара театру. Наш уважени песник и академик је говорио своје објављене и неке нове стихове, а приход од продаје улазница и донаторских прилога уступа заједно са позориштем Звездара театар у хуманитарне сврхе.


Ове године приход од продаје улазница је намењен за обнову манастира Милентија. Манастир Милентија је бисер ренесансне уметности и моравске школе из 14. века. Манастир се налази подно Копаоника, у близини Бруса и средњовековног града Козник, о којем су писали многи писци. У целој моравској школи био је један од најважнијих манастира, као споменик културе и културно добро је непроцењив за Србију и зато је важно да се он обнови.