Вести

САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ПОЗОРИШТЕ, ПРИМЕРИ ИЗ ПОЗОРИШНОГ БОНТОНА

14.04.2016.
Звездара театар је подстакнут жељом да едукује нову и подсети редовну публику на пожељне манире понашања у позоришту покренуо акцију под називом Саветовалиште за позориште.

Наша публика нам поставља много питања: како се обући за позориште? Да ли могу да наручим пиће у позоришту? Када треба да аплаудирам? Ово су све важна питања, али важно је и подсетити се и научити шта су правила лепог понашања када се посећује позориште.

Најважније правило можемо сумирати овако: показати поштовање према глумцима и према другој публици тако што нећемо каснити на представу и што ћемо искључити мобилне телефоне током трајања представе.

У том циљу направили смо позоришни бонтон који ћемо скоро објавити на нашем сајту, а  покренули смо акцију на друштвеним мрежама Facebook, Instagram и Twitter где смо почели да објављујемо кроз постове мишљења и ставове различитих људи из културног и јавног живота. У наредним данима и недељама моћићете да читате, коментаришете, пратите шта на ову тему мисле Весна Дедић, новинар; Инспектор Блажа; Владимир Ђурђевић, писац; Јасна Новаков, извршни директор Звездара театра, Душан Ковачевић, драмски писац, Светлана Бојковић, глумица и многи други.

Издвајамо неколико цитата:

У позориште треба доћи на време

Ако се закасни на представу то је као да смо закаснили на свечани ручак. Домаћица је увредјена а госте прекидамо у ритуалу и уживању.

Јасна Новаков, извршни директор Звездара театра

Једите пре представе

„Веома је важно да не уносите сладолед и кокице као Дел Бој и Родни у једној епизоди Мућки јер није лепо јести у позоришту.“

Инспектор Блажа

Ако сте прехлађени и мучи вас кашаљ, останите код куће, јер кашаљ смета глумцима на сцени, вама сигурно неће бити ужитак да гледате представу у таквом стању, а вероватно ћете покварити утисак и осталима у сали. Наздравље!

Владимир Ђурђевић, писац

Хвала Вам што ћете нам помоћи да проширимо домет наше акције објављивањем, дељењем и причом о позоришном бонтону.