Вести

ПОРУКА ХЕЛЕН МИРЕН ЗА СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

27.03.2021.
kabuki britanica

Данас се обележава Светски дан позоришта! Овај дан прославља се сваког 27. марта широм света, још од 1961. године. Овим поводом се сваке године упућује порука неког од најугледнијих светских позоришних стваралаца, која се чита тог дана уочи представе. Поруку, коју сваке године објављује Међународни позоришни институт, овог пута је написала глумица Хелен Мирен, коју преносимо у целости.


Кабуки театар (фото: britanica.com)

”Ово је било веома тешко време за живе наступе и многи уметници, техничари и занатлије, мушкарци и жене мучили су се и борили у професији која је већ препуна несигурности. Можда их је баш та, увек присутна несигурност учинила способнијима да виспреношћу и храброшћу преживе ову пандемију.

Њихова машта се у овим новим околностима већ преточила у инвентивне, забавне и потресне начине комуникације, наравно великим делом захваљујући интернету.

Људска бића причају једни другима приче откад постоје на овој планети. Прелепа позоришна култура живеће све док нас буде овде.

Креативни порив писаца, дизајнера, плесача, певача, глумаца, музичара, редитеља, никада неће бити угушен и у врло блиској будућности ће поново процветати новом енергијом и новим разумевањем света који сви делимо.

Једва чекам!” - поручила је Хелен.


Захваљујемо члану Удружења Марку Стојановићу, председнику Светске организације пантомимичара (СОП) и члану Међународног позоришног института (МПИ) за поруку Хелен Мирен у целости и на српском језику.