Вести

ОКТОБАРСКА ПРЕПОРУКА: ФЕЛИКС - ПРИЧА О ПРЕВАРИ И ПРОШЛОСТИ

06.10.2021.
Feliks_KaradzicMima85

- Феликса бих најбоље могао да опишем једном његовом репликом: „Да, ја сам преварант, лагао сам све живо, ал’ нисам лагао жене да би их завео. Њима сам поклањао себе, њих сам чинио срећним. Говорио сам им поезију, причао бајке, чак сам научио да певам једну песму иако немам слуха. Волео сам лепе жене, волео сам и оне које сам убедио да су лепе. Све жене које сам упознао нисам могао имати, ал’ било је лепо живети за то.“ То је Феликс. Он живи свој живот, извара неке људе, узме кинту, живи у стану који није његов. Све је у животу превара, па тако он доживљава и свој живот. – овако лик Феликса описује Милутин Мима Караџић, који се овом улогом вратио на сцену Звездара театра након 15 година.


Комад који је редитељски поставио Дарко Бајић према роману „Феликс“ Владимира Кецмановића, премијерно је изведен почетком 2019. године. Глумачку екипу поред Миме Караџића чине: Филип Хајдуковић, Марко Гверо, Андријана Оливерић, Мина Глигорић и Никола Цветковић / Реља Јанковић.

Инспирацију за причу о превари коју је Кецмановић преточио у роман, писац је нашао у стварном догађају.

- Чуо сам причу о пензионеру који је стварно варао људе, давао оглас како мења стан у Београду за стан у унутрашњости. Кад скупи довољан број заинтересованих из једног места, узме свима новац за путне трошкове, заради, једе и пије код њих и врати се у Београд. То ми је било веома интересантно. А онда сам размишљао шта је тај пензионер могао да буде пре него што је постао пензионер и преварант. Није ми било спорно да је преварант био и раније, али сам размишљао како то да напишем, а да не буде кроз сећање, кроз нешто што успорава радњу, што би нарушило занимљивост приче. И онда ми је пало на памет да се, уместо да се он присећа прошлости, прошлост сама појави, у лику сина за кога није знао да постоји, а који долази са пиштољем у рукама. – каже Кецмановић.

„Феликс“ је овог месеца на репертоару 18. октобра од 19.30 часова, а карте најједноставније можете купити онлајн преко сајта позоришта.  Радно време благајне је радним данима 12-18 часова и до почетка представе, као и викендима два сата пре почетка представе.

Чекамо вас у театру под звездама!