Вести

ОБЕЛЕЖЕН ПРВИ ЈУБИЛЕЈ ОСАМЕ

21.12.2019.
JAK_6645

Представа „Осама-Касаба у Њујорку“ обележила је први јубилеј- 50. извођење. Настала је по роману Владимира Кецмановића у драматизацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ представе. Младу глумачку екипу чине Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко Јанковић, Исидора Симијоновић и Амар Ћоровић.„Осама-Касаба у Њујорку“ је представа о љубави и пријатељству, оном правом које може да се прекине само великом трагедијом као што је рат.

„Ова представа обухвата период од неких двадесетак година, прецизније од младости наших јунака до њихових зрелих година. Чини ми се да због тога различите генерације могу да се идентификују са нашим ликовима, управо зато што ми прођемо разне периоде живота и сазревања. Ова прича такође обилује архетипским односима – љубавним, пријатељским, непријатељским, у којима сви можемо да се препознамо. Те емоције су наравно подстакнуте и појачане околностима рата у којима се ова представа у свом већем делу догађа. То су веома несрећне околности које не би требало никад, никога и нигде да затекну. У томе смо сви сагласни, било да смо то преживели или не, у било којим годинама да смо били у то време“, каже глумица Исидора Симијоновић.

Представа „Осама-Касаба у Њујорку“ премијерно је изведена 4. априла 2018. године. До сада је учествовала на бројним позоришним фестивалима и освојила неколико значајних награда. Велики успех у улози Приповедача у овој представи остварио је Андрија Кузмановић. Његова улога овенчана је и „Зорановим брком“ на Данима Зорана Радмиловића у Зајечару 2019. године.

„Било ми је важно да приповедач има све што носи људскост. Особине и врлине једног нормалног човека, коме сви тежимо. Уопште ме није занимало ко је и шта је, битно је да је човек у бити, људско биће, неко ко хода овом планетом и ко би требало да буде једно од најпаментијих бића. Нисам бранио ни вероисповест, ни позив, већ само људскост. Људи се овде препознају зато што ово јесте животна представа, има све елементе живота у правом смислу. Зато је мени интересантно да је играм, а људима да гледају. Видим да се враћају да поново гледају представу и да су лепо расположени кад се представа заврши, без обриза што неки плачу. Све је то саставни део живота“, каже Андрија Кузмановић.

Представа „Осама - Касаба у Њујорку“ је следећег месеца на репертоару 24, 26. и 31. јануара. Репертоар Звездара театра је објављен, а улазнице од данас у 13 часова можете набавити на благајни или онлајн путем сајта позоришта.

Фото: Јаков Симовић

JAK_6697