Вести

НАЈАВЉЕНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "КЊИГА О МИЛУТИНУ"

09.11.2021.
JAK04958 700x466

Конференција за новинаре на којој је најављена премијера представе „Књига о Милутину-део први“ по књизи Данка Поповића, а у режији Егона Савина, одржана је данас у фоајеу Звездара театра. О монодрами, у којој лик Милутина Остојића тумачи Ненад Јездић, а чија премијера је заказна за 11. новембар, причали су редитељ, глумац, као и директор Звездара театра, Душан Ковачевић.


Фото: Јаков Симовић

Комад је настао по књизи Данка Поповића "Књига о Милутину", која је најчитанија књига послератне срспке књижевности. Објављена је 1985. године, имала је тираж од чак 40 издања и продата је у више од 500.000 примерака.

У својим размишљањима, Милутин, обичан сељак из шумадијског села Коштунићи, отвара низ питања која нам указују на бесмисао рата. Његова размишљања нас упућују и на то да су у рату и победници и побеђени – губитници.

"Милутин и његово житије је толико садржајно, тачно, да нема шта да се дода. А толико је важно да се сви наши Милутини, сви који се налазе у породичним албумима, породичном трајању, да се та парадигма оживи. Милутин је парадигма истинског патриотизма, истинске храбрости и јунаштва. И постављам питање достојности да ја то играм. Свеприсутна ми је сумња у глави да ли сам уопште достојан да макар и тих сат и нешто на сцени будем Милутин Остојић“, рекао је глумац Ненад Јездић.

Редитељ Егон Савин је истакао да је добар осећај када не морате публици да препричавате оно што сте направили, јер је све написано у књизи.

Кроз рад на овој адаптацији присетио сам се свог детињства, на телевизији Дневник и неки политичари који одлазе на гроб Незнаном јунаку. Увек сам се питао ко је он , зашто је незнан и непознат. После читања Милутина сам рекао – то је тај незнани јунак!Толико необразован, а толико племенита личност, која је архетип једног народа. Осећате га као најближу родбину, а опет му се дивите као хероју. Јездић је урадио величанствен посао, отворио је димензију огромне плементости и осећајности. Мислим да је направио улогу која ће се памтити.“, истакао је редитељ.


Фото: Јаков Симовић

Душан Ковачевић, директор Звездара театра, објашњава да је представа монодрама, али више налик филму, јер глумац у својој исповести путује кроз три рата, два Балканска и Први светски рат.

"Јездић прича причу која је опште место нашег страдања, изузетно потресна прича о човеку који је прошао голготу повлачења преко Албаније и враћање кући где затиче мајку и жену које га једва препознају. Невероватно узбудљива, опомињућа, трагична, потресна и катарзична прича о догађајима који не смеју да се понове. "- рекао је између осталог Ковачевић.

Сценографију и костиме за нови комад ради Весна Поповић, композитор је Бора Дугић, а адаптацију текста потписује сам редитељ, Егон Савин. Након премијерног извођења, које је симболично заказано 11. новембра, када се обележава Дан примирја у Првом светском рату, репризе „Књиге о Милутину“ биће 12, 18. и 19. новембра.

На сајту Звездара театра је објављен интервју са Ненадом Јездићем, који можете прочитати овде.