Вести

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: ЛЕТ ПТИЦЕ И ПТИЦА

16.08.2019.
33773135_1538827342892784_3902987582471929856_o

Милена Дравић и Драган Николић били су, можемо слободно рећи, највећи глумачки пар на нашој домаћој сцени. Обоје веома успешни у свом послу, а толико пријатни и непосредни у приватном животу, Милена и Гага постали су симбол правих глумачких великана. Већ су били филмске и позоришне звезде, већ су телевизијским серијалом „Образ уз образ“ освојили бројну публику, већ су својом љубављу интригирали јавност, када су 1986. године у Звездара театру почели рад на новој представи, шестој премијери овог позоришта. Припремали су комад „Птиц и птица или кућа у којој је понекад боравио и Иво Андрић“ по тексту Слободана Стојановића у режији Дејана Мијача.


Овом представом Драган и Милена заједно су заблистали на позоришној сцени. Обоје су имали веома захтеван задатак, по четири улоге, што је захтевало ефектне трансформације, брзе промене костима и карактера. Ту причу која се одвија за једним столом, причу која почиње и завршава се последњег дана лета, Милена и Драган својим глумачким умећем и талентом претворили су у прави шоу и ризницу глумачке бравуре. Својом игром и шармом обојили су сложену и чврсто утврђену структуру коју је замислио писац Слободан Стојановић, а редитељ Дејан Мијач настојао да оствари. За успех представе од пресудне важности је био избор глумачког пара који је могао да изнесе овако захтеван концепт. Дејан Мијач је искусно знао да нема бољег избора о Милене и Гаге. О томе је у монографији посвећеној Милени Дравић писала и ауторка Татјана Њежић.

„Били су му неопходни популарни, харизматични глумци који функционишу као успешан тандем, но најпре су то морали да буду одлични глумци, способни да се у фуриозној игри какву је наметао драмски предложак муњевито трансформишу, да „скачу“ из једне у другу улогу, а да притом сачувају јединство и смисао сложене Стојановићеве приче. То међутим што су Милена и Драган задовољавали наведене услове - популарност, харизматичност, партнерску уиграност - није значило и да ће им све ове улоге „пасовати“, да ће бити у стању да пронађу адекватна решења баш за сваку од предвиђених рола. Али, ово двоје глумаца су задовољили и овај предуслов, остваривши можда и неке од најбољих улога у својим каријерама“, пише Тања Њежић.

Многи и данас памте ову слободну и динамичну игру птица и птице која је у Звездара театру изведена 64 пута. Нису често били заједно на позоришној сцени и због тога је ова представа била драгоцена. Публика је могла уживо да осети сву енергију и љубав коју су њих двоје несебично делили. Овом и бројним другим великим улогама које су остварили у овом позоришту Милена Дравић и Драган Николић увеличали су историју Звездара театра.

Аутор: Маја Милић