Вести

КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПРЕМИЈЕРЕ АРЗАМАСА

20.12.2019.
18A1860 700x467

Конференција за медије поводом премијере представе „Арзамас" одржана је данас у Звездара театру. Представа настала по роману Иване Димић, који је награђен НИН-овом наградом за роман 2016. године, биће премијерно изведена 24. децембра у 20 часова на Новој сцени Звездара театра. Ивана Димић је и аутор драматизације, редитељка је Љиљана Тодоровић, а глумачку екипу чине Бранка Петрић, Нела Михаиловић и Милан Лане Гутовић.


Фото: Зоран Илић

„Арзамас" тематизује однос између мајке и ћерке. Ауторка Ивана Димић у роман је уткала своје лично искуство, јер је годинама чувала дементну мајку и паралелно са тим писала. Арзамаски узас, кроз који мајка и ћерка у овој ситуацији пролазе, ауторка је описала користећи речи Виктора Шкловског "Срећа и смрт, ето то је арзамаски ужас".

Конференцију је отворила редитељка Љиљана Тодоровић.

„Ситуација је архетипска, однос родитеља и детета, у овом случају мајке и ћерке, у данима када се неумитно ближи крај живота родитеља и када треба да уследи растанак. На први поглед, ни лакше и једноставније теме у смислу да је свакоме познато, у исто време ни захтевнијег задатка. Један од инспиративних цитата био нам је и Волтеров: „Када је све изгубљено, када више нема наде, живот је тада срамота, а смрт једина дужност". Однос према смрти је поливалентан, јер на први поглед то је ужас и страх, али кад се загребе има ту свачега", каже редитељка.

Глумица Бранка Петрић после неколико година поново игра Звездара театру. Свима је добро позната њена улога у чувеној представи „Лари Томпсон-трагедија једне младости", а у представи „Арзамас" Бранка Петрић ће тумачити улогу мајке.

„Свако је имао или има мајку.  Кад уопште правимо улоге онда извлачимо нешто из нашег искуства, прошлост, а за ово сада, ја сам морала да посегнем за будућношћу. У овој фази, у којој се налази јунакиња коју играм, део мозга, његов компјутер почиње да се распада и онда почиње јурњава за тим делићима, напор да се то поново доведе у неки ред. Призивање таквог искуства је са једне стране, као глумачки поступак, врло инспиративно, али с друге стране сам с времена на време када сам се враћала са проба имала осећај да сам врло разорена. У сваком случају веома ми је драго што сам имала ту срећу да добијем ову улогу", каже Бранка Петрић.

Фото: Никола Вукелић

Глумица Нела Михаиловић игра ћерку. Изразила је велико задовољство што први пут сарађује са Бранком Петрић и Љиљаном Тодоровић и нашалила се да је после дужег времена коначно најмлађа у екипи.

„Та заводљивост смрти и живота, мрежа која се плете у искуству сваког од нас и покушај разумевања и расплитања тог нераздвојивог односа живота и смрти је оно чиме смо се ми бавили. Улога мајке је била моја инспирација. Мајка је шармантна, духовита, сва саткана од живота. Приближавајући се смрти она постаје тешка, себична и захтевна, али наставља да даје тај сплет емоција- од љубави до мржње, а заправо од живот до смрти",каже Нела Михаиловић.


Глумац Милан Лане Гутовић има веома специфичну улогу. У представи „Арзамас“  имаће задатак да персонификује смрт.„Ја играм заводљиву смрт. Задатак ове улоге је да направим везу између публике и онога што ћете видети на сцени, и да објасним једну везу између смрти саме и вас као гледалаца. Сва та објашњења су наравно непотпуна и употпуне се тек онда када умеремо, али ова површна сазнања која имамо ми, обични људи или позоришни ствараоци, то смо уписали у ових неколико страна текста које ја играм", каже Милан Лане Гутовић.

Прве репризе представе „Арзамас" заказане су за 25. и 27. децембар, а следећег месеца представа ће бити на репертоару 15, 21. и 22. јануара.