Вести

КОНЦЕРТ БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋ 29. МАРТА

23.02.2018.

Јединствено музичко искуство у Звездара театру!


Браћа Теофиловић, Ратко и Радиша одржаће концерт у Звездара театру, 29. марта u 19.30. На репертоару ће се смењивати њихове старе и нове песме из Западне и  Источне Србије, са Косова, из Македоније, са њихових претходних издања, али и неке до сада необјављене нумере.
Теофиловићи као и увек на београдским концертима обећавају и специјалног госта, чије ће име бити изненађење. Браћа, чија је музичка интерпретација заснована на извођењу световне музике, али тако да подсећа на сакралну, су се за овај концерт одлучили за Звездара театар.
- Тражећи нови простор и сцену учинило нам се да је тренутно Звездара театар одлична позорница за нас, пре свега због одличне организације самог театра, али и због сцене која има оптималан број места за један овакав догађај. Позоришна публика је другачија од концертне, али мислим да са нашом музиком можемо да објединимо нешто заједничко и за њу и за нас, а то је - квалитет. – истиче Ратко Теофиловић пред београдски концерт и додаје да је сваки сусрет са београдском публиком увек нови изазов, а сваки концерт другачији од претходног.

Од Античког амфитетара у Охриду, преко бечке Концертхосе, па до Кенеди центра у Вашингтону, бројних фестивала на Корзици, у Швајцарској, Немачкој, Ратко и Радиша су своју јединствену мизичку интерпретацију представили широм света, а музичка критика им је између осталих доделила епитете „гласови столећа“ и  „уметничке иконе“.

Мартовски концерт у Звездара театру биће прилика да се поново сусретну са домаћом публиком која ће чути неке од добро познатих нумера из богате дискографије ових уметника, који су свој деби албум објавили пре 20 година.
- Иако у мору дешавања делује да нисмо дуго наступали у Београду, морамо рећи да смо се пре две године последњи пут дружили са београдском публиком. Зато је прикладније рећи да се ми не враћамо Београду, већ да нас он увек стрпљиво чека. – закључују Ратко и Радиша Теофиловић.

[gallery ids="https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/02/Teofilovici_manja-5.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/02/Teofilovici_manja-4.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/02/Teofilovici_manja-3.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/02/Teofilovici_manja-2.jpg|"]

Поводом мартовског концерта, са Ратком и Радишом смо разговарали о музици, позоришту, публици и томе зашто су изабрали наше позориште као место где ће се након дуже времена поново сусрести са београдском публиком. Њихов интервју можете прочитати на нашем блогу.

Продаја улазница за концерт је почела, а осим на благајни позоришта, карте су доступне и онлајн путем следећег линка.

БИОГРАФИЈА
Близанци Теофиловићи, Ратко и Радиша, рођени су у Чачку, где од 1983. године почињу да се баве музиком, као чланови градског хора. Након осам година проведених у хору и изненадне смрти диригента Предрага Перуничића, који их је и увео у свет музике, започињу са истраживањем старих музичких записа и музичке баштине Србије и Балкана. Традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним, до тада незабележеним а капела двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану. Као вокални дует Теофиловићи озбиљнију професионалну каријеру започињу раних деведесетих година 20. века, када снимају тридесет нумера за национални радио и телевизију, чиме и почиње њихова концертна активност. Прекретницу у каријери остварују са деби албумом Чувари сна (1998). Ово издање, које садржи обраде петнаест архаичних песама, бива изузетно добро примљено, како од музичких стручњака тако и од најшире публике.
Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, Америци... Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана света, као што су Кенеди Центар (Вашингтон), Аула почасних гостију канадског Парламента (Отава), Франц Лист (Будимпешта), Концертна дворана Чајковски (Москва), Виена Концертхаус – Моцартсал (Беч), као и на великим светским фестивалима, попут World Performing Arts Festival (Oсака), Sziget festival (Будимпешта), Estivoce Festival (Koрзика), Canti di tradizioni (Сардинија), The Sound of Stübing festival (Grac), Festival Stanser Musiktage (Станс, Швајсцарска) и многи други. Такође, Теофиловићи су гостовали и на престижним универзитетима у САД: New England Conservatory (Бостон), University of ChicagoGeorge Washington UniversityCalifornia Institute of the Arts (Валенсија), Franklin College (Индијана).