Вести

ЈУБИЛАРНА СТОТА КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА

18.04.2018.
„Клаустрофобична комедија”, Душана Ковачeвића, у режији Дарка Бајића, 21. априла слави свој велики јибилеј - 100. извођење од када је ова представа поново оживeла на сцени Звездара театра, са новом глумачком поставом. По одабиру Дарка Бајића, екипу ове изнова испричане „горке комедије",  како је рекао Душан Ковачевић, а која је први пут одиграна 1987. године чине: Љубомир Бандовић, као Сава оџачар, Невена Ристић, као Нина Херберт, Марко Јанкетић/Стефан Радоњић (Вуле милиционер), Зоран Цвијановић/Стефан Радоњић (Јагоша Крај), Славко Штимац, као Теја Крај, Јована Стојиљковић/Нина Нешковић, као Весела Крај, Вања Јанкетић (господин Грабињски) и Игор Грабовица/Милан Громилић (Леополд Важик).

Из представе Клаустрофобична комедија

 
Клаустрофобичну комедију сам писао пре тридесет година. Писао сам је са осећањем да живимо у тескоби која се прикрива повременим отварањем прозора. Излазак из те наше тескобне куће – домовине, у земље „слободе“ – најчешће у Италију, било је осећање одласка на викенд затвореника осуђених на живот у комфорном затвору и под будним оком „једне од најбољих европских полиција“. Човек може бити заглављен у лифту као и у држави, каже Сава оџачар у улози радничке сиротиње и тамнопутог Отела – човека заљубљеног у живот који му је недостижан. Поднаслов ове горке комедије могао би бити и наслов: Позориште потказује живот. То је тачна и ваљда једина честита страна потказивања као жеље за истином. - рекао је поводом премијере овог комада 2015. године, Душан Ковачевић.

Представа је већ након првих поновних извођења низала награду за наградом, како у целини, тако и за улоге које тумаче Љубомир Бандовић, Невена Ристић и Марко Јанкетић. Награду публике „Миодраг Петровић Чкаља“ за најсмешнију представу, Клаустрофобична комедија добија на 45. Данима комедије у Јагодини 2016. године, када Невена Ристић и Марко Јанкетић добијају награду за најбољег младог глумца/младу глумицу. На  33. Нушићевим данима у Смедереву према оцени стручног жирија Клаустрофобична комедија је проглашена за најбољу представу.

Љубомир Бандовић је за улогу Саве оџачара добио статуу „Ћурана” за најбоље глумачко остварење на 45. Данима комедије у Јагодини 2016. године, као и низ других награда које можете видети овде.

[gallery ids="https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-1.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-9.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-8.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-10.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-12.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-4.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2017/08/klaustrofobicna-komedija-3.jpg|"]

Редитељ представе Дарко Бајић се поводом поновног постављања Клаустрофобичне комедије на сцену након скоро 30 година присетио шта су све донеле године у Звездара театар.
Звони телефон. Подижем слушалицу. Душан.

Са Душаном сам ковао планове да радим Професионалца, Клаустофобичну комедију и Лари Томпсона али све је пало у воду. Није било пара за културу, као и сваке године. Филмом нисмо записали ни време ни нас. Тридесет година касније телефон поново звони. Душан…Возим ка аеродрому, другом руком активирам мобилни телефон. Нова представа!

За ове три деценије као да је нестало добрих људи из нашег суседства. Бата, Дача, Миша, Жарко, Сека, Софи… Три деценије. Осамдесете наша Клаустофобична комедија, данас комедија наше клаустрофобије. Да ли се заиста све толико променило? И да ли је заиста толико времена прошло? И да ли сам заиста заволео театар…? - забележио је Бајић.

 

[gallery ids="https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/04/SablicSekaJellisaveta8.2RadicZarko8.8.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/04/StojkovicBataDanilo8.3JanketicMihailo8.5SablicSekaJelisaveta8.4ZugicSofija8.3.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/04/JanketicMisaMihailo8.1Sablic-SekaJellisaveta8.3.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/04/StojkovicBataDanilo8.7ZugicSonja8.6RadicZarko8.10.jpg|"]

Фотографије из Клаустрофобичне комедије, 1987. године

 

Представа Клаустрофобична комедија, одиграна је први пут 6. новембра 1987. године у Звездара театру. Тада су на сцену према одабиру писца и редитеља Душана Ковачевића крочили:  Данило Бата Стојковић као Сава оџачар, Софија Жугић као Нина Херберт, Михаило Јанкетић као Јагоша Крај, Јелисавета Сека Саблић као Весела Крај, Данило Лазовић, као милиционер Вуле и други чија имена можете прочитати овде. Представа је одиграна 198 пута, а погледало ју је више од 60.000 гледалаца. Последње извођење било је 22. новембра 1993.

Сада се већ 100. пут поново игра на сцени која носи име њеног главног глумца из прве поставе.

Честитамо екипи Клаустрофобичне комедије на јубилеју!