Вести

БЕРАЧИ СНОВА ПРЕД МЕДИЈИМА

09.03.2021.
JAK manja 700x466

Конференција за новинаре на којој је најављена дуго очекивана премијера комада „Берачи снова“ по тексту Владимира Ђурђевића, а у режији Божидара Ђуровића, одржана је данас у фоајеу Звездара театра. О новом комаду на сцени театра под звездама, самој представи, улогама, причали су редитељ, писац и глумачка екипа коју чине Хаџи Ненад Маричић, Биљана Ђуровић, Бојана Стојковић, Стефан Јевтовић, Синиша Убовић, Иван Јевтовић и Јоаким Тасић.


Фото: Јаков Симовић


Владимир Ђурђевић, писац комада каже да је ова драма у неколико мотива слична са драмом "Маратонци трче почасни круг".

„Иако географски смештена на Космај, ово је прича о свима нама. Прича о онима на сцени и онима у публици. Чини ми се да сам сваком новом верзијом текста, а било их је три, добио неки нови слој приче. Душан Ковачевић је након првог читања текста рекао: Ово је прича о нашем народу.“

Божидар Ђуровић, редитељ комада каже да је тим био истрајан и упоран, да су сви радили у радости, те да резултат мора бити добар.

„Пробе су потврдиле да наша представа има комуникативност и духовитост, иако прича није нимало лака. У представи је све беспрекорно јасно, да снови иду из стомака, наше жеље иду из стомака. Ова занимљива прича је уствари прича о једном веку нашег народа. Видећемо како се на људску психу преламају различита друштвена уређења. Живимо у времену чуда, и ова представа управо сведочи о томе, као и о распаду једне породице и друштва. Публика ће гледати једну вишезначну, вишеслојну причу, и ако смо нешто успели да схватимо кроз отворене пробе, а преко маски које публика носи, јесте да се публика једним оком смеје а другим плаче."

Глумица Биљана Ђуровић која тумачи лик мајке и супруге Иванке, каже да је њен лик архетип српске жене.

„Иванка Кубуровић је класична српска жена, супруга, мајка, снаха, жена која са то мало своје школе које има покушава да буде мушко у породици не размишљајући о последицама. Жена која свим средствима покушава да одржи породицу на окупу. Главна индикација редитеља је да је она и роб и газда, односно архетип српске жене која је кормило куће. Није било лако градити њен лик, и сви ти слојеви из комедије у драму, из драме у трагедију чине ову представу посебном." – истакла је Биљана.

Хаџи Ненад Маричић, отац и муж у комаду „Берачи“ каже да је кроз рад на улози поново оживео.

„Дуго нисам играо овако тешку улогу, али они који су ме гледали на сцени кажу да сам играо са лакоћом. Лик подсећа на мог и све очеве који се труде да поштењем обезбеде живот својој породици. Решава да узме ствари у своје руке и поштеним радом живи мало боље. Он је персонификација оног дела дрштава који жели да живи поштено. – каже Хаџи Маричић.

„Кроз рад на овој представи имали смо прилику да прођемо кроз један озбиљан мастер клас глуме. Хвала Звездари на прилици да одиграм нешто атипично од досадашњег. Ова прича је прича о нашим сновима и чврсто верујем да ће овај комад да пробуди многе. Представа на софистициран начин приказује нашу данашњицу и показује мало дугачији поглед на то шта се у нама дешава, наша унутрашња превирања. Зато је ово, не само представа, већ једна велика порука. – каже Синиша Убовић који тумачи лик Спасоја, кума породице Кубуровић.

„Кад ме питају шта симболизује малина у представи, кажем да је то плод који мора доћи радом, а у представи смо углавном сви такви да желимо без рада да дођемо до резултата, посебно лик Ћумура који тумачим. – рекао је глумац Јоаким Тасић.

Иван Јевтовић, који тумачи лик негативца, каже да комад доживљава као „спектакуларне фудбалске маказице писца Владе Ђурђевића и редитеља Божидара Ђуровића".

„Омогућили су нам да у једном дугом процесу радимо и преиспитујемо се. Лик Рашина је један изузетно гадан тип, који је успео да састави све оне економске, политичке, полицијске фигуре у једну особу. Имам помало непријатан задатак да будем убедљив у томе, и надам се да ћу успети." – каже Јевтовић.

Млада глумица Бојана Стојковић којој је овон прва професионална улога у позоришту, тумаћи лик ћерке Анђеле.

"Радује ме премијера јер је процес стварања комада био дуг. Лик Анђеле који тумачим је лик једне младе, снажне особе која жуди за променама. Срж комада је текст, који је заправо метафора српске просечне породице и мислим да ће се свако пронаћи у неком делу представе" – рекла је Бојана.

Бојаниног брата у представи игра такође млади глумац Стефан Јевтовић.

Ово је моја прва професионална представа, и хвала Звездара театру на указаном поверењу. Урош је момак који има јаку жељу да ради, али не и прилику. – каже Стефан.

Репризе „Берача“ су заказане у три термина: 12, 19. и 26. марта на сцени Данило Бата Стојковић.

Сценографију за нови комад на сцени Звездара театра урадио је Герослав Зарић, док је за израду костима задужена Марина Вукасовић Меденица. Аутор музике која прати комад је Зоран Ерић.