Press

PASIVNO PUŠENJE

IGRAJU:

Aleksandar Đurica
Radoslav Milenković
Mladen Andrejević
Marko Baćović

Pisac: Nebojša Romčević
Reditelj: Egon Savin
Scenograf: Vesna Popović
Kostimograf: Jelena Stokuća
Lektor: dr Ljiljana Mrkić Popović
Organizator: Dragiša Ćurguz

Majstor svetla: Radovan Samolov
Majstor tona: Nikola Jovović
Rekviziter: Miodrag Tešović
Garderober: Lidija Nikolić

Fotograf: Nikola Vukelić
Dizajner plakata i video materijala: Stevo Mandić
Dizajner: Aleksandra Ilić

 

KRITIKA

Komedijica za četiri lica, Raško Jovanović, Pečat

„Ovo duhovito komedijsko štivo režirao je Egon Savin nastojeći da izvođenje ima ne samo dinamičan tok nego i inventivno prikazane neočekivane prizore sa smešnim iznenađenjima. U takvom nastojanju reditelj je potpuno uspeo. Bilo je tu svega – počev od pretresanja do presvlačenja, telefoniranja i nesporazuma oko toga kako ovog „teroristu“ iskoristiti za dobijanje raspisane nagrade i slično. Četvorica glumaca (Mladen Andrejević, Radoslav Milenković, Aleksandar Đurica i Marko Baćović) svojski su se založili da obave svoje scenske zadatke.“

Ana Tasić, Politika

„[Glumci] energično vode radnju sa osnovnim ciljem zabavljanja publike, ali ne onog trivijalnog, već kritički utemeljenog, samosvesnog. Humor se izvodi iz naših svakodnevnih života, borbe za preživljavanje, i prevodi se u grublje, oštro komične scene koje nam donose odušak od takve svakodnevnice.“ (Pročitajte više na ovom linku.)

REČ REDITELJA

Egon Savin

Kada smo bili mali, učili su nas u školi da verujemo u komunistički raj. Mi smo bili uvereni da će Amerika i Engleska uskoro postati zemlje proletera. Proces se odužio. Ali utopije i pripadaju dečijim snovima.

Kada smo ušli u pubertet počeli su uz pomoć televizije da nas truju snom o naciji. Fanatično smo navijali za vođu i nacionalnu državu. Ta noćna mora koštala nas je mnogo naše i rođačke krvi.

Kada smo sazreli, uprkos kordonima srušili smo diktaturu i kolektivno se, na ulicama opijali snom o građanskoj slobodi, toleranciji, kulturi…Izgleda da je ovaj demokratski san imao najkraće noge.

Danas, kad smo već penzionisani, mantraju nam san o blagostanju i pravnoj državi u zajednici evropskih naroda. Pohrlili smo da uđemo kao da nam je poslednje. Trenutno smo zaglavljeni u vratima raja, jer vrata su tek odškrinuta da možemo samo da virimo u srećniji svet.

Šta ćemo sanjati ubuduće, nije više bitno. Prošao nam život sanjajući podmetnute snove.

Preuzmite reč reditelja u pdf formatu.

REČ PISCA

Nebojša Romčević

Ima li nekoga da nije u pravu?

Jedno od večnih pitanja u vezi sa prirodom komedije jeste predmet komedije. Pa i danas, smatramo da neke teme mogu, a neke nikako ne bi smele da postanu komička građa.

Komedija ima tako opaku narav da svoj predmet izvrgne ruglu, desakralizuje ga, učini ga trivijalnim. Istorija je, s druge strane, pokazala da, sa izvesne istorijske distance, sva „sveta mesta“ u sebi nose i zrno autoparodije koja s vremenom dobija na snazi.

Možemo reći da je kontekst u kome živimo dramatičan i krvav; pun ljudskih i civilizacijskih drama, stradanja, gladi i nepravde. I svakako, to nisu teme koje lako mogu postati predmet komedije. Međutim, retorika i praksa, koje stoje iza čitavog užasa u koji smo uronjeni, to svakako jesu. Rat koji se odvija u mesu, začet je u rečima, štaviše diskursima, gotovim intelektualnim modelima kojima samo nedostaje Bog pa da budu dogme. U svaki od mnogih političkih diskursa ugrađeno je i dugme za samouništenje i uništenje drugih. Svaki od njih ima svoj sistem vrednosti unutar koga se zna ko su nevine žrtve, a ko su teroristi i ubice.

Kao da sve to nije već samo po sebi dovoljno komično, krvavo urnebesno, dodali smo i nama najdražeg komičnog junaka – Srbina intelektualca, lik koji umire da bi se dopao. U toj potrebi nasušnoj da se svidi, da bude pohvaljen od nekog komesara ili kancelara, naš će Srbin ostati bez ijednog ubeđenja, ali će za svako biti spreman da umre… ili bar da pusti druge da umru.

Preuzmite reč pisca u pdf formatu.

 

 

Preuzmite plakat

Prilikom preuzimanja fotografija, molim Vas navedite ime autora

Fotograf: Nikola Vukelić

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIRTUELNA IZLOŽBA ZVEZDARA TEATRA

    Izložba „Preko scene do zvezda“ otvorila je 8. oktobra 2019. godine novu sezonu Zvezdara teatra u jubilarnoj 35. godini od osnivanja ovog pozorišta. Izložbu čine portreti glumaca koji su stvarali i uveličali istoriju Zvezdara teatra, koji su nas […]

Detaljnije

NOVI BLOG: UMETNOST I IZOLACIJA

  Koliko nam umetnost znači u izolaciji i kako umetnici provode ovo vreme, to je tema našeg novog bloga. Podsetićemo se koja su to umetnička dela nastala upravo za vreme izolacije dok su neke od najvećih pošasti pretile čitavom svetu. […]

Detaljnije

DUŠAN KOVAČEVIĆ ZA BLIC: POHLEPA+PROFIT=KORONA

    Prenosimo u celosti interju autorke Tatjane Nježić za „Blic” sa direktorom Zvezdara teatra Dušanom Kovačevićem. Umetnost ne može da leči pandemiju ni da otkloni formulu korona virusa do koje sam ja došao u sopstvenoj laboratoriji, a koja glasi: […]

Detaljnije