Press

ПАСИВНО ПУШЕЊЕ

ИГРАЈУ:

Александар Ђурица
Радослав Миленковић
Младен Андрејевић
Марко Баћовић

Писац: Небојша Ромчевић
Редитељ: Егон Савин
Сценограф: Весна Поповић
Костимограф: Јелена Стокућа
Лектор: др Љиљана Мркић Поповић
Организатор: Драгиша Ћургуз

Мајстор светла: Радован Самолов
Мајстор тона: Никола Јововић
Реквизитер: Миодраг Тешовић
Гардеробер: Лидија Николић

Фотограф: Никола Вукелић
Дизајнер плаката и видео материјала: Стево Мандић
Дизајнер: Александра Илић

 

КРИТИКА

Комедијица за четири лица, Рашко Јовановић, Печат

„Ово духовито комедијско штиво режирао је Егон Савин настојећи да извођење има не само динамичан ток него и инвентивно приказане неочекиване призоре са смешним изненађењима. У таквом настојању редитељ је потпуно успео. Било је ту свега – почев од претресања до пресвлачења, телефонирања и неспоразума око тога како овог „терористу“ искористити за добијање расписане награде и слично. Четворица глумаца (Младен Андрејевић, Радослав Миленковић, Александар Ђурица и Марко Баћовић) својски су се заложили да обаве своје сценске задатке.“

Ана Тасић, Политика

„[Глумци] енергично воде радњу са основним циљем забављања публике, али не оног тривијалног, већ критички утемељеног, самосвесног. Хумор се изводи из наших свакодневних живота, борбе за преживљавање, и преводи се у грубље, оштро комичне сцене које нам доносе одушак од такве свакодневнице.“ (Прочитајте више на овом линку.)

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Егон Савин

Када смо били мали, учили су нас у школи да верујемо у комунистички рај. Ми смо били уверени да ће Америка и Енглеска ускоро постати земље пролетера. Процес се одужио. Али утопије и припадају дечијим сновима.

Када смо ушли у пубертет почели су уз помоћ телевизије да нас трују сном о нацији. Фанатично смо навијали за вођу и националну државу. Та ноћна мора коштала нас је много наше и рођачке крви.

Када смо сазрели, упркос кордонима срушили смо диктатуру и колективно се, на улицама опијали сном о грађанској слободи, толеранцији, култури…Изгледа да је овај демократски сан имао најкраће ноге.

Данас, кад смо већ пензионисани, мантрају нам сан о благостању и правној држави у заједници европских народа. Похрлили смо да уђемо као да нам је последње. Тренутно смо заглављени у вратима раја, јер врата су тек одшкринута да можемо само да виримо у срећнији свет.

Шта ћемо сањати убудуће, није више битно. Прошао нам живот сањајући подметнуте снове.

Преузмите реч редитеља у пдф формату.

РЕЧ ПИСЦА

Небојша Ромчевић

Има ли некога да није у праву?

Једно од вечних питања у вези са природом комедије јесте предмет комедије. Па и данас, сматрамо да неке теме могу, а неке никако не би смеле да постану комичка грађа.

Комедија има тако опаку нарав да свој предмет извргне руглу, десакрализује га, учини га тривијалним. Историја је, с друге стране, показала да, са извесне историјске дистанце, сва „света места“ у себи носе и зрно аутопародије која с временом добија на снази.

Можемо рећи да је контекст у коме живимо драматичан и крвав; пун људских и цивилизацијских драма, страдања, глади и неправде. И свакако, то нису теме које лако могу постати предмет комедије. Међутим, реторика и пракса, које стоје иза читавог ужаса у који смо уроњени, то свакако јесу. Рат који се одвија у месу, зачет је у речима, штавише дискурсима, готовим интелектуалним моделима којима само недостаје Бог па да буду догме. У сваки од многих политичких дискурса уграђено је и дугме за самоуништење и уништење других. Сваки од њих има свој систем вредности унутар кога се зна ко су невине жртве, а ко су терористи и убице.

Као да све то није већ само по себи довољно комично, крваво урнебесно, додали смо и нама најдражег комичног јунака – Србина интелектуалца, лик који умире да би се допао. У тој потреби насушној да се свиди, да буде похваљен од неког комесара или канцелара, наш ће Србин остати без иједног убеђења, aли ће за свако бити спреман да умре… или бар да пусти друге да умру.

Преузмите реч писца у пдф формату.

Приликом преузимања фотографија, молим Вас наведите име аутора

Фотограф: Никола Вукелић

 

 

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ФЕБРУАРСКИ РЕПЕРТОАР ЈЕ СПРЕМАН

  Фебруарски репертоар је спреман, а продаја улазница почиње 20. јануара тачно у подне!   Фото: Никола Вукелић Представа „Тре сореле“ по тексту Стевана Копривице у режији Милана Караџића биће премијерно изведена 7. фебруара. Ову представу која је била на […]

Детаљније

„ТРЕ СОРЕЛЕ“ ПОНОВО НА СЦЕНИ ЗВЕЗДАРА ТЕАТРА

    Представа „Тре сореле“ по тексту Стевана Копривице у режији Милана Караџића биће обновљена почетком фебруара следеће године у Звездара театру. Пробе су почеле пре неколико дана.   Фото: Зоран Илић   Премијерно, представа је изведена 6. новембра 2004. […]

Детаљније

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ АРЗАМАС

    Представа „Арзамас“ по роману и у драматизацији Иване Димић, у режији Љиљане Тодоровић премијерно је изведена у Звездара театру. Глумачку екипу представе чине Бранка Петрић, Нела Михаиловић и Милан Лане Гутовић.       Фото: Никола Вукелић  Премијери […]

Детаљније