Лутак - Београдски фестивал игре

  • Слике
komoko 2.jpg
Фото: Београдски фестивал игре
komoko.jpg
Фото: Београдски фестивал игре

Izvođači: Arthur Bouilliol, Leonardo de Santis, Gregorio Dragoni, Glenda Gheller, India Guanzini, Paolo Piancastelli, Julie Vivès


Koncept, koreografija: Sofia Nappi i igrači
Asistent koreografa: Adriano Popolo Rubbio
Muzika: Dead Combo, Jean du Voyage, Irfan, Frédéric Chopin
Dizajn kostima: Judith Adam
Dizajn svetla: Alessandro Caso
Dizajn zvuka: Ed Mars, Sofia Nappi

Koprodukcija: Burghof Lörrach (DE), Danse Danse Festival Montreal (CA), Escher Theater (LU), MART Foundation (US), Roxy Ulm (DE), Tollhaus Karlsruhe (DE), Shauspiel Koln (DE), Sosta Palmizi (IT), Theater Winterthur (CH)

Novo delo Sofije Napi inspirisano je Pinokijem, a tema metamorfoze drvenog lutka jeste centralna tema: kako se ova spora transformacija odvija? I kako jedno naivno dete odrasta, pokušavajući da se suprotstavi manipulacijama starijih? U slikama prizvanim iz komedije dell’arte, umetnica se pita da li fantastična bajka o lažima koje se kažnjavaju, i koju obožavamo da čitamo svojoj deci, možda i nije priča za najmlađe? Kada je bila dete, ona se plašila ove priče. Uz minimalne gestove i blistave lajtmotive, ugrađene u neobuzdanu želju mlade osobe za pokretom, autorka upućuje na lično odrastanje i sticanje svesti: kako se radoznalo dete budi u našem svetu, kako upoznaje ljude i igra se sa njima, ispitujući granice. Kako se zatim neko prvi put sreće sa iskušenjima poput pohlepe, kako se lakoverno obmanjuje, da li se može pomiriti sa sobom i konačno prigrliti moć praštanja.


Ulaznice su dotupne na sajtu Beogradskog festivala igre na linku