Vesti

ТЕ ДАВНЕ 1984. ГОДИНЕ

 

Приближавамо се важном датуму за Звездара театар, 8. октобру, када је пре тачно 35 година одиграна прва представа овог позоришта „Мрешћење шарана“ по тексту Александра Поповића у режији Дејана Мијача. Било је то давне 1984. године, коју свет памти по многим турбулентним догађајима.

 

 

Не само зато што је била преступна, и већ унапред звучна због чувеног Орвеловог романа, ова година посебна је и због бројних значајних догађаја који су је обележили.
Амерички космонаут Брус Мекендлс је 7. фебруара напустио свемирски брод „Челенџер“ и постао први човек који је слободно прошетао свемиром. Једна од најпознатијих видео игара, Тетрис, угледала је светлост дана. У Београду је почетком априла рођена прва беба која је зачета поступком вантелесне оплодње.
Свет је већ одавно почео убрзано да се мења, ова година је једна од оних у којој почињу да се нижу лоше последице тих наглих промена. У Индијском граду Бопалу катастрофу је изазвало изливање смртоносног плина из фабрике за израду пестицида, које је усмртило око 4500 људи и оставило бројне последице свим становницима оближњих територија. Политички ратови, а пре свега Хладни рат и рат између Ирана и Ирака, све више бујају и односе све више жртава. Једна од политичких жртава била је и Индира Ганди, убијена у атентату који су извршили двојица њених телохранитеља.
Занимљиво је да су исте године свет напустили бројни велики књижевници – нобеловац Михаил Шолохов, Бранко Ћопић, Труман Кепот, Душко Радовић…
Са друге стране, у овој години су рођени неки од оних људи који су знатно утицали на данашњи свет и друштво. Само годину дана након што је створена прва интернет мрежа (1983.) рођен је Марк Закерберг, оснивач Фејсбука, мреже која је уздрмала и изменила целокупну друштвену комуникацију. Године 1984. рођен је и севернокорејски вођа Ким Џонг Ун. Прошлог месеца 35. рођендан је прославио и принц Хари, војвода од Сасекса, син принца Чарсла и принцезе Дајане. Неке од звезда данашње светске сцене које су 1984. годиште су глумица Скарлет Јохансон и певачица Кејти Пери.

 

 

Ово је била и година Олимпијских игара. 23. Летње олимпијске игре организоване су у Лос Анђелесу, док су 14. Зимске олимпијске игре одржане у Југославији, у Сарајеву. Многи се сећају маскоте Вучка са сарајевских олимпијских игара, који је тих дана био најредовнији гост свих медија широм земље. Олимпијски пламен је прешао 2289 километара кроз целу Југославију.
У Скопљу је 1984. године организован избор за песму Евровизије, тадашња Југовизија на којој су победу однели Владо и Изолда са песмом „Ћао аморе”. Спекулисало се о томе да је овај избор био намештен. Са тог такмичења много познатија је остала песма „Принцеза” у извођењу Дада Топића и Слађане Милошевић.
Нови талас, који је током седамдесетих година изнедрио бројне значајне уметнике, полако се гасио и на светској и на домаћој сцени. Неке од најпознатијих музичких група које су обележиле овај период у Југославији биле су Лаки пингвини, Идоли, Азра, Хаустор, У шкрипцу…Баш 1984. године свој први албум „Позитивна географија” објавили су Бајага и инструктори.
На почетку 18. Битефа Мира Траиловић и Јован Ћирилов запитали су се да ли је остварена Орвелова негативна утопија. Сумирајући протекле деценије позоришног живота, у најави фестивалског програма написали су:
„После година извесне кризе трагалаштва на прелазу из седамдесетих у осамдесете, изгледа да је наступио нови талас у позоришту света који ће обележити деценију у којој живимо. Шездесете године биле су године великих трагања, седамдесете године надахнутих примена. И таман кад нам се учинило да су све форме исцрпљене, дошла је нова генерација са новим позоришним идејама.”
Управо као нова идеја и нови позоришни концепт настао је и Звездара театар.

 

Аутор: Маја Милић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ БЛОГ: ИЗ ШКОЛСКИХ КЛУПА У ПОЗОРИШНА СЕДИШТА

      Школске обавезе су увелико почеле, пре више од месец и по дана. И док се у овим јесењим данима нижу нове лекције, контролни и одговарања, обавезе које ђацима нису омиљене, ипак једној од активности која је у…

Детаљније

РАДНО ВРЕМЕ БЛАГАЈНЕ У ПЕТАК

  Због радова на електро-мрежи, у петак 18. 10. билетарница ће радити од 13 до 20 часова.  

Детаљније

ВИДЕО ПРИЛОГ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ И НОВЕ СЕЗОНЕ

  Нова сезона у Звездара театру традиционално је отворена 8. октобра, на датум кад је 1984. године изведена прва представа „Мрешћење шарана” по тексту Александра Поповића у режији Дејана Мијача. Поводом јубиларног 35. рођендана у позоришту је отворена и изложба…

Детаљније