Vesti

БЕРАЧИМА ДВЕ НАГРАДЕ НА НОВОМ ТВРЂАВА ТЕАТРУ

 

На управо завршеном амбијенталном позоришном фестивалу “Нови тврђава театар” , у Чортановцима, представа “Берачи снова”, Божидара Ђуровића, однела је две награде. Хаџи Ненад Марчић проглашен је за најбољег глумца фестивала, док је Биљани Ђуровић припала Награда за глуму „Милан Гутовић“, коју је жири установио као ново признање фестивала.

 

Фото: Срђан Дорошки

За улогу Здравка у “Берачима”, жири је доделио награду Хаџи Ненаду Маричићу, уз образложење да је “мудром и сведеном игром саградио лик оца породице који се тешко сналази у транзицијама и променама које руше његов свет и систем вредности. Постављен у центар круга који чине његов отац, његова супруга, деца и комшије, он у себи не може да пронађе ону вертикалу за коју је мислио да је ненарушива и заувек присутна.

Награду у Чортановцима пре свега доживљавам као признање оним  позоришним заљубљеницима, који су “у време короне” учинили све да театар опстане. Ова се представа родила управо пред очима оних, који су својом великом љубављу према драмској уметности учинили да позоришне сале не буду празне. Напротив, биле су пуне у дозвољеном капацитету. Делим са њима овај успех и уверен сам да ће представа “Берачи снова” још дуго живети на сцени. Не сумњам у то, јер она врло лако осваја срца публике својом искреношћу, непосредношћу. Лик Здравка, којег тумачим, остаје попут неког завета  свакоме, после представе: Не поклања се и не продаје земља, ако је остало још имало здравог разума …” рекао је Маричић поводом награде.

Поред Ненада, награду за најбољу мушку улогу, добио је и Борис Шавија за улогу Недељка у представи “Југославија, моја жеља”.

Фото: Жељко Јовановић

Част да понесе прву награду „Милан Гутовић“ припала је Биљани Ђуровић за улог Иванке.

Награде и признања најчешће доносе радост, али и одговорност. Вест да сам први добитник новоустановљене награде “Милан Гутовић“ носила је собом једно посебно осећање. Непознаница ми је била сама информација да је награда која носи Ланетово име установљена и та чињеница ме је веома обрадовала. Али, још увек обузета тугом због изненадног одласка глумца који је по свему био посебан, особен, свој, који је оставио траг какав само одабрани могу за живота да оставе, потресена због губитка не само колеге, са којим сам делила сцену, већ надасве оданог пријатеља, на вест о награди, у мени су се смењивали осећаји туге, радости, почаствованости, захвалности… И докле год се у Звездара театру буде играла представа “Берачи снова“ знам да ће Лане из небеске ложе надгледати Иванку и њене укућане, баш као што ће и воштаница коју принесох, не само донети мир души његовој,  већ и сијати на небеском столу око којег ћемо се једног дана опет окупити на “Вечери будала “ али и обасјавати пут  будућим добитницима ове значајне награде.”, изјавила је Биљана Ђуровић поводом овог признања.

“Иванка Биљане Ђуровић, ослоњена на традиционалну улогу супруге и мајке, а на корак до полу-еманципације жене у сеоској средини, снажном и чврсто постављеном игром гради овај лик комичко-трагичким средствима, и који је у непрекидном процесу транзицијског трагања.” – стоји у образложењу жирија.

Честитамо целој екипи на првим наградама које су “побрали”!

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

КРОЗ ЗВЕЗДАРИН ТЕЛЕСКОП: ДАНИЛО ЛОНЧАРЕВИЋ

  У комаду “Берачи снова”, Владимира Ђурђевића тумачи лик сина Уроша. Код људи највише цени искреност, честитост и скромност. Сматра да је лепота позоришта у љубави, игри, трагању и истини, те да живот и позориште деле исте вредности. Омиљени јунак […]

Детаљније

КРОЗ ЗВЕЗДАРИН ТЕЛЕСКОП: СИНИША УБОВИЋ

  У комаду “Берачи снова” Владимира Ђурђевића, игра лик кума Спасоја. Његов скривени таленат је кување, код људи највише цени искреност и аутентичност, и сматра да су лепота живљења и лепота позоришта у непоновљивости тренутка. “Кроз Звездарин телескоп” заједно боље […]

Детаљније

ПОСЛЕДЊИ РЕПЕРТОАР У ОВОЈ СЕЗОНИ ЈЕ СПРЕМАН

  У понедељак, 24.5. у 12 часова почиње продаја улазница за последњи репертоар у овој сезони!Јун је последњи месец у позоришној сезони 2020/21. када ће се на сцени Звездара театра извести комади који ће вас насмејати, расплакати, о којима ћете […]

Детаљније