Вести

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉИ ТЕКСТ ДУШАНУ КОВАЧЕВИЋУ ЗА ХИПНОЗУ ЈЕДНЕ ЉУБАВИ

29.11.2017.

Према одлуци жирија Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, награда за најбољи текст додељена је Душану Ковачевићу!


 

Из представе Хипноза једне љубави

 

„У питању је вешто написан драмски текст особеног поетског набоја, који актуелизује неколико важних друштвено-социјалних проблема.“, стоји у образложењу жирија Фестивала који чине драматург Жељко Хубач, писац Горан Ибрајтер и глумица Злата Нуманагић.

Хипноза једне љубави је од своје премијере 17. децембра 2016. године добила низ награда, које су стизале са свих страна – из Зајечара, Крагујевца, Младеновца, Јагодине, Брчког... Душан Ковачевић је Награду за најбољи савремени домаћи комедиографски текст добио и на 46. Данима комедије у Јагодини, у марту ове године.

Радећи на овој представи, Душан Ковачевић је између осталог рекао:
"Сваке године у Србији нестане један мањи град од четрдесет до педесет хиљада становника. Толико нас је мање јер одлазимо – напуштамо земљу, селимо се у неке друге крајеве или пут неба. А године брзо пролазе и за десет година нестаће град од петсто хиљада становника и ако се тако настави, Срби ће у Србији бити национална мањина за сто година. Једина нада је љубав према ближњима и земљи којој дугујемо све што имамо."

 



 

Глумац Драган Петровић Пеле је за улогу доктора Васе у Хипнози награђен статуом „Ћурана“ и „Зорановим брком“, док је Аница Добра за улогу мајке Соке добила награду „Златно зрно“ за најбољу женску улогу на Буциним данима у Александровцу и  најбољу женску улогу на Сусретима позоришта Босне и Херцеговине у Брчком.

 

Честитамо Душану Ковачевићу на награди и желимо њему и читавој екипи Хипнозе још успеха!

 

О фестивалу


Фестивал првоизведених представа одржан је шести пут у Алексинцу. Ове године у такмичарском делу било је шест представа: Хипноза једне љубави (Звездара театар; Душан Ковачевић); Хор “бечких” дечака (Југо арт, Театар Царте Бланцхе; Љубомир Недовић); Ново доба (Битеф театар; Вук Бошковић); Рубиште (Шабачко позориште; Нинослав Ђорђевић); Маестро (Народно позориште Сомбор; Миливоје Млађеновић) и Опет плаче, ал’ сад од среће (Књажевско-српски театар; Новица Савић).
Током фестивала, даскама алексиначког Центра за културу и уметност прошетла су велика глумачка имена - Аница Добра, Љубомир Бандовић, Предраг Ејдус, Саша Торлаковић, Мирјана Карановић, Анета Томашевић, Нина Јанковић, Славен Дошло, Борис Исаковић и многи други сјајни глумци из најбољих позоришта у Србији.