Вести

ФИЛМ О ПРВИХ 35 ГОДИНА ЗВЕЗДАРА ТЕАТРА

06.10.2020.
mrescenje sarana_mitar trninic

Протекла сезона је за Звездара театар била јубиларна – обележили смо 35 година постојања! Тим поводом смо у краткој документарној емисији разговарали са директором нашег позоришта, Душаном Ковачевићем. Емисија у трајању од 20 минута која ће премијерно бити приказана на РТС-у, као Културни дневник - првих 35 година Звездара театра, симболично 8. октобра у 00:05 часова, на дан отварања Звездара театра, заокружује причу о његовом настанку, изазовима са којима смо се сусретали кроз више од три деценије рада, као и томе где је Звездара данас и како видимо њену будућност. Тизер за филм можете погледати овде


Звездара театар је отворен 8. октобра 1984. године са представом "Мрешћење шарана", Александра Поповића у режији Дејана Мијача.

- Од тог дана, до данас је изведено близу 100 премијера, преко 8.000 представа и са публиком која у Звездару долази увек у скоро сталном броју који је импозантан за наша и светска позоришта, што значи да је попуњеност нашег позоришта увек преко 90%. Око једног пројекта у Звездари се окупљају, у том тренутку, најбољи глумци. Звездара нема свој стални ансамбл и могла би да послужи као модел за будућа позоришта. – каже Ковачевић.

Нова сцена Звездара театра отворена је 2001. године, а прва представа изведена на њој је била "Доктор Шустер", Душана Ковачевића. Звездара је имала и своју летњу сецену, отворену први пут 1. јула 1985. када је изведен комад "Нечастиви на Филозофском факултету". Летња сцена је настала залагањем благајница, организатора програма, писаца, глумаца, који су дали све од себе и сами уредили башту испред позоришта за потребе сцене.


Мрешћење шарана; Фото: Митар Трнинић

- Данас причамо о 35 година рада и живота. Ја сам сведок рада свих 35 година, на месту директора 20 година. То кад помињем мислим на причу о одговорности и о томе шта Звезадра заправо треба да буде једног дана. Она је сада у најбољим годинама, највиталнијим, гледајући људске године. Али за разлику од људског века, Звездра све што је старија је све боља. Надам се да ће наставити овим путем који је проверен и да ће са новим људима и новом енергијом радити нове представе, остати заштитни знак људи који се окупљају око једног пројекта. То је модел у који верујем. Као када се прави репрезентација у неком спорту. За једну утакмицу одаберете најбољи тим и то је принцип по коме је Звездара позната. Звездару гради публика која воли да долази овде, јер уз општину Звездара која је најближа звездама ми имамо и звезде на сцени. – истакао је директор Звездара театра, Душан Ковачевић.

Током 35 година у Звездара театру је одиграно близу 8.000 представа, на гостовањима смо извели скоро 1.500 представа, а на нашој сцени као и на гостовањима угостили смо више од 1,7 милиона посетилаца. Освојили смо много награда, гостовали на бројним сценама у земљи и иностранству. И даље стварамо представе и путујемо...