ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ

 

Припремили смо вам нову рубрику „Лансирање међу звезде”!

Сваке недеље сазнаћете неки нови детаљ из историје Звездара театра. О томе како је Звездара театар настао, који кључни моменти су одредили његов пут, које представе и глумци су обележили историју позоришта, читајте у оквиру ове рубрике. Сваког петка ћемо објављивати нови текст.

 

Како је настао нови позоришни концепт по коме је Звездара театар препознатљив, сазнајте у тексту који можете пронаћи oвде.

 

 

Откривамо како је пре тридесетак година изгледала зграда у којој се данас налази Звездара театар. Сазнајте чему је све овај простор служио и због чега је на неки начин било суђено да буде намењен култури.  Текст можете пронаћи овде.

 

 

Нови текст у рубрици „Лансирање међу звезде” говори о првој представи Звездара театра „Мрешћење шарана” која је настала по тексту Александра Поповића у режији Дејана Мијача, давне 1984. године. Ова представа је Звездара театар уписала на београдску позоришну мапу и отворила врата за бројне друге успехе овог позоришта.  Текст о томе како је настала прва представа „Мрешћење шарана” можете пронаћи oвде.

 

 

Звездара театар је некада имао сцену која је била потпуно покретна. Најразличитији начини постављања сцене омогућавали су велику креативност, и још већу блискост између публике и глумаца, будући да су они играли на само неколико метара од првог реда. Текст о овој јединственој сцени можете пронаћи овде.

 

 

Данило Бата Стојковић је био један од најзначајнијих глумаца Звездара театра. У овом позоришту играо је у седам представа, укупно чак 1102 пута. Сава Оџачар у „Клаустрофобичној комедији“, Лука Лабан у „Професионалцу“, Василије у „Урнебесној трагедији“, три лика у представи „Лари Томпсон-трагедија једне младости“…овим и другим незаборавним улогама које је Данило Бата Стојковић подарио публици, заслужио је позицију једне од најсјајнијих звезда глумачког неба.
Њему је посвећен следећи текст у рубрици „Лансирање међу звезде” и можете га пронаћи овде.

 

 

Представе Звездара театра некада су се изводиле под ведрим небом! Летња сцена је направљена у наткривеној башти позоришта и нудила је публици богат музички, сценски и филмски програм. Како је настала и ко је учествовао у сређивању ове сцене сазнајте у новом тексту у рубрици „Лансирање међу звезде”. Текст можете пронаћи овде.

 

 

Следећи текст у рубрици „Лансирање међу звезде” посвећен је глумцу Боривоју Бори Тодоровићу, једној од највећих звезда наше глумачке сцене. У Звездара театру Бора Тодоровић је одиграо четири улоге у представама „Мрешћење шарана“, „Паразни дан“, „Лари Томпсон-Трагедија једне младости“ и „Повратак“. Сваку од њих играо је толико маестрално да је сасвим заслужно постао један од најзначајнијих глумаца овог позоришта. Текст о Бори Тодоровићу можете пронаћи овде.

 

 

У новом „Лансирању међу звезде” сећамо се Милене Дравић и Драгана Николића и њихове дивне заједничке представе „Птиц и птица или кућа у којој је понекад боравио и Иво Андрић” која је настала по тексту Слободана Стојановића у режији Дејана Мијача. Ова представа премијерно је изведена 1986. године у Звездара театру и била је једна од веома успешних представа овог позоришта. Текст можете пронаћи овде.

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: ЛЕТ ПТИЦЕ И ПТИЦА

  Милена Дравић и Драган Николић били су, можемо слободно рећи, највећи глумачки пар на нашој домаћој сцени. Обоје веома успешни у свом послу, а толико пријатни и непосредни у приватном животу, Милена и Гага постали су симбол правих глумачких…

Детаљније

ВОЗ ГОСТУЈЕ У ПОЗОРИШТУ УЛИСИС

  Представа „Воз“ по тексту Кормака Макартија у адаптацији и режији Воје Брајовића, гостује 16. и 17. августа у позоришту „Улисис“ на Брионима. Ова дуодрама у којој играју Воја Брајовић и Сергеј Трифуновић извешће се у Тврђави Минор на Малом…

Детаљније

ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ: БОРИВОЈЕ БОРА ТОДОРОВИЋ

    „Глумац који, не наседајући маниру, изазива наш осмех и најбоље игра прави свет, онај између кентa и вискија.“     Један од највећих великана глумачке сцене несумњиво је Боривоје Бора Тодоровић. Једнако успешан у позоришту, на телевизији, радију…

Детаљније