ЛАНСИРАЊЕ МЕЂУ ЗВЕЗДЕ

 

Припремили смо вам нову рубрику „Лансирање међу звезде”!

Сваке недеље сазнаћете неки нови детаљ из историје Звездара театра. О томе како је Звездара театар настао, који кључни моменти су одредили његов пут, које представе и глумци су обележили историју позоришта, читајте у оквиру ове рубрике. Сваког петка ћемо објављивати нови текст.

 

Како је настао нови позоришни концепт по коме је Звездара театар препознатљив, сазнајте у тексту који можете пронаћи oвде.

 

 

Откривамо како је пре тридесетак година изгледала зграда у којој се данас налази Звездара театар. Сазнајте чему је све овај простор служио и због чега је на неки начин било суђено да буде намењен култури.  Текст можете пронаћи овде.

 

 

Нови текст у рубрици „Лансирање међу звезде” говори о првој представи Звездара театра „Мрешћење шарана” која је настала по тексту Александра Поповића у режији Дејана Мијача, давне 1984. године. Ова представа је Звездара театар уписала на београдску позоришну мапу и отворила врата за бројне друге успехе овог позоришта.  Текст о томе како је настала прва представа „Мрешћење шарана” можете пронаћи oвде.

 

 

Звездара театар је некада имао сцену која је била потпуно покретна. Најразличитији начини постављања сцене омогућавали су велику креативност, и још већу блискост између публике и глумаца, будући да су они играли на само неколико метара од првог реда. Текст о овој јединственој сцени можете пронаћи овде.

 

 

Данило Бата Стојковић је био један од најзначајнијих глумаца Звездара театра. У овом позоришту играо је у седам представа, укупно чак 1102 пута. Сава Оџачар у „Клаустрофобичној комедији“, Лука Лабан у „Професионалцу“, Василије у „Урнебесној трагедији“, три лика у представи „Лари Томпсон-трагедија једне младости“…овим и другим незаборавним улогама које је Данило Бата Стојковић подарио публици, заслужио је позицију једне од најсјајнијих звезда глумачког неба.
Њему је посвећен следећи текст у рубрици „Лансирање међу звезде” и можете га пронаћи овде.

 

 

Представе Звездара театра некада су се изводиле под ведрим небом! Летња сцена је направљена у наткривеној башти позоришта и нудила је публици богат музички, сценски и филмски програм. Како је настала и ко је учествовао у сређивању ове сцене сазнајте у новом тексту у рубрици „Лансирање међу звезде”. Текст можете пронаћи овде.

 

 

Следећи текст у рубрици „Лансирање међу звезде” посвећен је глумцу Боривоју Бори Тодоровићу, једној од највећих звезда наше глумачке сцене. У Звездара театру Бора Тодоровић је одиграо четири улоге у представама „Мрешћење шарана“, „Паразни дан“, „Лари Томпсон-Трагедија једне младости“ и „Повратак“. Сваку од њих играо је толико маестрално да је сасвим заслужно постао један од најзначајнијих глумаца овог позоришта. Текст о Бори Тодоровићу можете пронаћи овде.

 

 

У новом „Лансирању међу звезде” сећамо се Милене Дравић и Драгана Николића и њихове дивне заједничке представе „Птиц и птица или кућа у којој је понекад боравио и Иво Андрић” која је настала по тексту Слободана Стојановића у режији Дејана Мијача. Ова представа премијерно је изведена 1986. године у Звездара театру и била је једна од веома успешних представа овог позоришта. Текст можете пронаћи овде.

 

 

„Клаустрофобична комедија” је једна од најуспешнијих представа Звездара театра са веома дугом традицијом. Првобитно је изведена 1987. године, по тексту и у режији Душана Ковачевића, а обновљена 2015. године у режији Дарка Бајића. Тајну великог успеха ове представе покушавамо да откријемо у следећем тексту у оквиру рубрике „Лансирање међу звезде”. Текст можете пронаћи овде.

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ РЕПЕРТОАР У ПРИПРЕМИ

Поштована публико, вредно радимо на припреми новог репертоара. Сезона у Звездара театру традиционално почиње 8.10.   Фото: Никола Вукелић Почетак продаје за октобарска извођења планирамо за понедељак 27. септембра у 12 часова. Улазнице ћете моћи као и предходних година да […]

Детаљније

БЕРАЧИМА ДВЕ НАГРАДЕ НА НОВОМ ТВРЂАВА ТЕАТРУ

  На управо завршеном амбијенталном позоришном фестивалу “Нови тврђава театар” , у Чортановцима, представа “Берачи снова”, Божидара Ђуровића, однела је две награде. Хаџи Ненад Марчић проглашен је за најбољег глумца фестивала, док је Биљани Ђуровић припала Награда за глуму „Милан […]

Детаљније

БРАНКУ ЈАНКОВИЋУ НАГРАДА ЗА УЛОГУ У ОСАМИ

  23. Театар фест “Петар Кочић”, завршен је синоћ у Бања Луци, а међу награђеним глумцима је и Бранко Јанковић, који у представи “Осама-Касаба у Њујорку” тумачи лик Мунира. Жири фестивала је Јанковићу доделио специјалну награду за епизодну улогу Мунира […]

Детаљније