Vesti

URUČEN PRIHOD OD VEČERI POEZIJE MATIJE BEĆKOVIĆA

 

Prihod koji je prikupljen na večeri poezije Matije Bećkovića krajem prošle godine, direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević i pesnik Matija Bećković danas su u Zvezdara teatru uručili vladici raško-prizrenskom Teodosiju. Prihod je namenjen Kosovu i Metohiji.

 

 

Veče sa Matijom je tradicionalni dobrotvorni program koji Matija Bećković održava u Zvezdara teatru preko 20 godina. Svih prethodnih godina prihod je darovan onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

„Šta je lepše i radosnije nego da se novac ljubitelja poezije nekom daruje – a kome bi to bilo prirodnije i primerenije nego vladici raško – prizrenskom Teodosiju za svetinje Kosova i Metohije. Kosovo je delo poezije i ko voli i brani poeziju voli i brani Kosovo. Kosovo je izgubljeno, ali nam ga traže, a pesnici su otpevali svoje ali ih se tirani još uvek boje. Hvala Zvezdara teatru koji me je već dvadeseti put učinio dobrotvorom. Ima darodavaca sa više para ali čistijih para nema od onih dobijenih za poeziju i darovanih za Kosovo“, kaže Matija Bećković.

 

 

Svoju zahvalnost iskazao je i vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Veoma smo blagodarni našem dragom prijatelju gospodinu Matiji Bećkoviću koji je posetio prizrensku bogosloviju i lično se uverio kako naši učenici i profesori žive i rade. Takođe smo blagodarni što je odvojio ovaj prihod  prizrenskoj bogosloviji. To nam daje obavezu ali nas i ohrabruje da  istrajemo na našem putu koji danas nije nimalo lak  i da opstanemo na tim našim svetim prostorima. Voleli bismo da što više naših ljudi bude srcem prisutno na Kosovu i Metohiji ako to nisu ili ne mogu da budu fizički. Mislim da će Matijin primer podstaći mnoge druge da svoju pažnju, misao i sve što posedujemo usmerimo ka tome da sačuvamo naše Kosovo i Metohiju“, kaže vladika.

Krajem ove godine u Zvezdara teatru biće organizovano 23. veče poezije pesnika Matije Bećkovića. Čitaće se poznati, ali i novi stihovi uvaženog pesnika, a prihod će biti doniran kao i prethodnih godina.

POVEZANE VESTI

URUČEN PRIHOD OD HUMANITARNE VEČERI MATIJE BEĆKOVIĆA

    Prihod od dobrotvorne večeri poezije akademika Matije Bećkovića uručen je Fondu „Sveti Nikola“ za pomoć mnogodetnim porodicama, pri crkvi Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu. Prihod je uručen starešini ove crkve Vaju Joviću.   Foto: Jakov Simović   „Primetili […]

Detaljnije