Vesti

УРУЧЕН ПРИХОД ОД ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА

 

Приход који је прикупљен на вечери поезије Матије Бећковића крајем прошле године, директор Звездара театра Душан Ковачевић и песник Матија Бећковић данас су у Звездара театру уручили владици рашко-призренском Теодосију. Приход је намењен Косову и Метохији.

 

 

Вече са Матијом је традиционални добротворни програм који Матија Бећковић одржава у Звездара театру преко 20 година. Свих претходних година приход је дарован онима којима је помоћ била најпотребнија.

„Шта је лепше и радосније него да се новац љубитеља поезије неком дарује – а коме би то било природније и примереније него владици рашко – призренском Теодосију за светиње Косова и Метохије. Косово је дело поезије и ко воли и брани поезију воли и брани Косово. Косово је изгубљено, али нам га траже, а песници су отпевали своје али их се тирани још увек боје. Хвала Звездара театру који ме је већ двадесети пут учинио добротвором. Има дародаваца са више пара али чистијих пара нема од оних добијених за поезију и дарованих за Косово“, каже Матија Бећковић.

 

 

Своју захвалност исказао је и владика рашко-призренски Теодосије.

„Веома смо благодарни нашем драгом пријатељу господину Матији Бећковићу који је посетио призренску богословију и лично се уверио како наши ученици и професори живе и раде. Такође смо благодарни што је одвојио овај приход  призренској богословији. То нам даје обавезу али нас и охрабрује да  истрајемо на нашем путу који данас није нимало лак  и да опстанемо на тим нашим светим просторима. Волели бисмо да што више наших људи буде срцем присутно на Косову и Метохији ако то нису или не могу да буду физички. Мислим да ће Матијин пример подстаћи многе друге да своју пажњу, мисао и све што поседујемо усмеримо ка томе да сачувамо наше Косово и Метохију“, каже владика.

Крајем ове године у Звездара театру биће организовано 23. вече поезије песника Матије Бећковића. Читаће се познати, али и нови стихови уваженог песника, а приход ће бити дониран као и претходних година.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

УРУЧЕН ПРИХОД ОД ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА

  Приход који је остварен на вечери поезије Матије Бећковића крајем прошле године, директор Звездара театра Душан Ковачевић и песник Матија Бећковић данас су у Звездара театру уручили новоизабраном митрополиту црногорско-приморском, Јоаникију. Приход је намењен за обнову капеле патријарха Гаврила […]

Детаљније

ПОДНЕ СА МАТИЈОМ 27. ДЕЦЕМБРА

  Tрадиционални добротворни програм Вече са Матијом биће одржано и ове године у Звездара театру, уз прилагођени назив Подне са Матијом, с обзиром да се све представе у децембру играју у 12 часова. Поетско подне са нашим уваженим академиком и […]

Детаљније

УРУЧЕН ПРИХОД ОД ХУМАНИТАРНЕ ВЕЧЕРИ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА

    Приход од добротворне вечери поезије академика Матије Бећковића уручен је Фонду „Свети Никола“ за помоћ многодетним породицама, при цркви Светог Александра Невског у Београду. Приход је уручен старешини ове цркве Вају Јовићу.   Фото: Јаков Симовић   „Приметили […]

Детаљније