Vesti

УЧЕЊЕ И ИГРА У ПОЗОРИШТУ

 

 

Фото: Зоја Павловић

У оквиру манифестације „Дани европске баштине” у Звездара театру је данас организована дискусија о начинима учења у позоришту и кроз позориште, у школи и ван ње. У разговору су учествовали извршна директорка Звездара театра Јасна Новаков, Зоја Павловић и Маја Милић из маркетинга позоришта, професорка Јагода Петровић Укај и ученици Геодетске техничке школе и Основне школе „Вељко Дугошевић”.

Геодетска техничка школа четврту годину за редом учествује у манифестацији „ Дани европске баштине”, која ове године има тему „Уметност и забава-Наслеђе у фокусу”. Како је позориште место које зближава уметност и забаву и на занимљив и пријемчив начин уме да представи чак и веома озбиљне теме, искуство и савети људи из позоришта могу да помогну ученицима да разумеју колико је важно лично усавршавање и напредовање које ће довести до што креативнијих решења у било којој области коју одаберу. Предуслов за то је да млади увиде да уче за себе, а не за друге, каже професорка Јагода Петровић Укај.

„Учење може и треба да буде у облику игре или радионице јер се само уз опуштено тело, уз опуштен ум, може усвојити на прави начин оно што је потребно. Велико је питање да ли је наша омладина навикнута да размишља на начин који је истовремено опуштен и који уз забаван, миран и пријатан дијалог може да доведе до одређеног сазнања или усвајања неког садржаја. Питам се да ли смо ми направили велики рез између тога шта је уметност, шта је техника, шта је забава? Плашим се да је код нас то врло разграничено и да млади нису упознати са том чињеницом да ако дођу на позоришну представу, ако крену да посматрају било који перформанс, да упијајући те звуке, покрете и речи раде на свом неформалном образовању и да ће тако бити бољи професионалци са стеченом формалном дипломом”, каже професорка Укај.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ