Vesti

PREDSTAVA U ZVEZDARA TEATRU OTVARA 14. FIST

 

U petak 10. maja od 20 časova, premijerom predstave „So na rane” u Zvezdara teatru, biće svečano otvoren četrnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra FIST. Ovogodišnji festival održaće se pod sloganom „Samospoznaja” i trajaće od 10. do 17. maja u više beogradskih pozorišta, a svi programi biće besplatni.

 

 

Selekciju glavnog takmičarskog programa ove godine čini jedanaest studentskih predstava koje su nastale u okviru pozorišnih akademija iz Velike Britanije, Italije, Slovačke, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije. Nagrade za najbolje predstave donosi žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci – reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sužnjević i dramaturg Dejan Prćić.

„Veoma smo ponosni što ćemo i ove godine imati priliku da ugostimo preko dvesta gostiju iz inostranstva, koji će se tokom 7 festivalskih dana upoznati sa Beogradom i našom kulturom. Ove godine, po prvi put, sproveli smo regionalni konkurs za dramski tekst, osnove za premijeru predstave koja otvara festival. Za pobednički tekst odabrali smo „So na rane” koji potpisuje Tea Matanović, studentkinja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predstavu režira Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa Fakulteta Dramskih Umetnosti’’ – izjavila je Marija Kovačević koja je zadužena za komunikaciju sa medijima.

U nedelju, 12. maja od 12 časova, simboličnim puštanjem balona na Terazijama, svečano će biti otvoren i deo festivala FISTIĆ, koji je namenjen najmlađoj publici. FISTIĆ je festival dečijih pozorišnih predstava koji se održava u Pozorištu lutaka ,,Pinokio’’. Ove godine FISTIĆ će otvoriti predstava ,,Dan kada sam naučila da letim’’ reditelja Patrika Lazića, koja počinje u 18 časova. Ove godine ambasadorka festivala biće Sandra Silađev, poznatija kao ,,Dinja’’, koja će i svečano otvoriti festival. Festival će trajati do utorka 14. maja, a najmlađe očekuju i kreativne radionice.

Pored glavnog programa i FISTIĆ festivala, festival FIST razvija i edukativne sadržaje koji će se sprovoditi u okviru FIST LAB prostora, za čije potrebe će se izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića. Ovde će se tokom trajanja festivala održati interaktivna radionica koja pod temom „Samospoznaje” povezuje pitanja identiteta baveći se dreg umetnošću, kao i druga predavanja iz oblasti dramskih umetnosti.

Predstave se izvode u beogradskim pozorištima među kojima su Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Pozorište na Terazijama, Beogradsko dramsko pozorište, Dom omladine Beograda, Bitef teatar, UK Vuk.

Celokupan FIST festival je u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta Dramskih Umetnosti, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.

POVEZANE VESTI

REPERTOAR ZA JUN JE SPREMAN

  Prodaja ulaznica za jun je počela danas u podne! Spremili smo i poslednji repertoar u ovoj sezoni.     Mesec počinjemo predstavom Ljubav u Savamali, koja je nastala prema tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića. U predstavi igraju Feđa…

Detaljnije

URUČENE NAGRADE IZ PRIJEDORA

  Nagrade koje je ekipa predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“ osvojila na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru uručene su sinoć, nakon izvođenja predstave u Zvezdara teatru.     Na ovom festivalu koji je trajao od 18. do 24.…

Detaljnije

VEČE POSVEĆENO DUŠKU TRIFUNOVIĆU

  Muzičko-poetski recital „Tajna veza-Sećanje na Duška Trifunovića“ održaće se 20. maja u Zvezdara teatru sa početkom u 20 časova.     Pesnik Duško Trifunović i kantautor Branko Pražić godinama su putovali i priređivali radost ljubiteljima Duškovih stihova. Duško je…

Detaljnije