Vesti

PREDSTAVA U ZVEZDARA TEATRU OTVARA 14. FIST

 

U petak 10. maja od 20 časova, premijerom predstave „So na rane” u Zvezdara teatru, biće svečano otvoren četrnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra FIST. Ovogodišnji festival održaće se pod sloganom „Samospoznaja” i trajaće od 10. do 17. maja u više beogradskih pozorišta, a svi programi biće besplatni.

 

 

Selekciju glavnog takmičarskog programa ove godine čini jedanaest studentskih predstava koje su nastale u okviru pozorišnih akademija iz Velike Britanije, Italije, Slovačke, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije. Nagrade za najbolje predstave donosi žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci – reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sužnjević i dramaturg Dejan Prćić.

„Veoma smo ponosni što ćemo i ove godine imati priliku da ugostimo preko dvesta gostiju iz inostranstva, koji će se tokom 7 festivalskih dana upoznati sa Beogradom i našom kulturom. Ove godine, po prvi put, sproveli smo regionalni konkurs za dramski tekst, osnove za premijeru predstave koja otvara festival. Za pobednički tekst odabrali smo „So na rane” koji potpisuje Tea Matanović, studentkinja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predstavu režira Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa Fakulteta Dramskih Umetnosti’’ – izjavila je Marija Kovačević koja je zadužena za komunikaciju sa medijima.

U nedelju, 12. maja od 12 časova, simboličnim puštanjem balona na Terazijama, svečano će biti otvoren i deo festivala FISTIĆ, koji je namenjen najmlađoj publici. FISTIĆ je festival dečijih pozorišnih predstava koji se održava u Pozorištu lutaka ,,Pinokio’’. Ove godine FISTIĆ će otvoriti predstava ,,Dan kada sam naučila da letim’’ reditelja Patrika Lazića, koja počinje u 18 časova. Ove godine ambasadorka festivala biće Sandra Silađev, poznatija kao ,,Dinja’’, koja će i svečano otvoriti festival. Festival će trajati do utorka 14. maja, a najmlađe očekuju i kreativne radionice.

Pored glavnog programa i FISTIĆ festivala, festival FIST razvija i edukativne sadržaje koji će se sprovoditi u okviru FIST LAB prostora, za čije potrebe će se izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića. Ovde će se tokom trajanja festivala održati interaktivna radionica koja pod temom „Samospoznaje” povezuje pitanja identiteta baveći se dreg umetnošću, kao i druga predavanja iz oblasti dramskih umetnosti.

Predstave se izvode u beogradskim pozorištima među kojima su Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Pozorište na Terazijama, Beogradsko dramsko pozorište, Dom omladine Beograda, Bitef teatar, UK Vuk.

Celokupan FIST festival je u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta Dramskih Umetnosti, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

VOZ GOSTUJE U POZORIŠTU ULISIS

  Predstava „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu „Ulisis“ na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju…

Detaljnije