Vesti

ПОРУКА ХЕЛЕН МИРЕН ЗА СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

 

Данас се обележава Светски дан позоришта! Овај дан прославља се сваког 27. марта широм света, још од 1961. године. Овим поводом се сваке године упућује порука неког од најугледнијих светских позоришних стваралаца, која се чита тог дана уочи представе. Поруку, коју сваке године објављује Међународни позоришни институт, овог пута је написала глумица Хелен Мирен, коју преносимо у целости.

 

Кабуки театар (фото: britanica.com)

”Ово је било веома тешко време за живе наступе и многи уметници, техничари и занатлије, мушкарци и жене мучили су се и борили у професији која је већ препуна несигурности. Можда их је баш та, увек присутна несигурност учинила способнијима да виспреношћу и храброшћу преживе ову пандемију.
Њихова машта се у овим новим околностима већ преточила у инвентивне, забавне и потресне начине комуникације, наравно великим делом захваљујући интернету.

Људска бића причају једни другима приче откад постоје на овој планети. Прелепа позоришна култура живеће све док нас буде овде.

Креативни порив писаца, дизајнера, плесача, певача, глумаца, музичара, редитеља, никада неће бити угушен и у врло блиској будућности ће поново процветати новом енергијом и новим разумевањем света који сви делимо.

Једва чекам!” – поручила је Хелен.

 

Захваљујемо члану Удружења Марку Стојановићу, председнику Светске организације пантомимичара (СОП) и члану Међународног позоришног института (МПИ) за поруку Хелен Мирен у целости и на српском језику.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

    Данас се обележава Светски дан позоришта! Установљен је још 1961. године на иницијативу Међународног позоришног института. Међутим, због ситуације која је задесила цео свет, овај дан проћи ће без громогласног аплауза на сцени и без читања поруке пре […]

Детаљније

ТЕАТАР У КУЋНИМ УСЛОВИМА

    Тешко да је од 1961. када је установљен Светски дан позоришта, било који 27. март прошао без одјека аплауза у позоришним салама и без читања поруке пре представе. Ове године ситуација је таква каква јесте, позоришта ће морати […]

Детаљније

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

  Данас се обележава Светски дан позоришта! Овај дан прославља се сваког 27.марта широм света, још од 1961. године. Овим поводом позоришта организују бројне манифестације, а једна од традиционалних је порукa неког од најугледнијих светских позоришних стваралаца, која се чита […]

Детаљније