Vesti

NAJAVLJEN PROGRAM POZORIŠNOG PROLEĆA

 

Konferencija za novinare povodom četvrtog izdanja šabačkog festivala „Pozorišno proleće“ održana je danas u Zvezdara teatru. Festival će se održati od 8. do 16. aprila u Šapcu.

 

 

Ove godine selekcija nosi naziv „Neprilagođeni klasici” zbog toga što su tekstovi klasičnih pisaca u fokusu festivala. Za jednu od nagrada takmičiće se predstave „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Petrijin venac“ Ateljea 212, „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, „Veštice iz Salema“ Srpskog narodnog pozorišta, „Tartif“ Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta, „Hronika palanačkog groblja“ Kruševačkog pozorišta, „Ujka Vanja“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Limunacija“ Narodnog pozorišta Niš. Predstave je odabrao selektor i direktor festivala Zoran Karajić.

„Godina je bila prepuna izvanrednih predstava koje su rađenje po tekstovima iz ranijih vremena, pa ih možemo nazvati klasičnim. Mene je interesovao pogled iz ovog vremena na te tekstove koje su uglavnom radili mlađi reditelji. Naišao sam čak na bolji odziv publike prema takvim tekstovima nego prema savremenim, i zbog toga sam fokus selekcije usmerio na klasične pisce tumačene u ovome vremenu”, kaže Karajić.

On dodaje da se naslov selekcije „Neprilagođeni klasici” odnosi na život klasičnih pisaca koji su gledali u budućnost, ali su zbog toga u svom vremenu bili neprilagođeni.

Pisac Dušan Kovačević, predsednik umetničkog saveta festivala, kaže da je stigla jedna potpuno nova generacija pozorišne publike za koju će klasici biti premijera.

„Pozorište je jedna od prolaznih umetnosti jer se brzo smenjuje ono što je za nas bitno. Sećanje u pozorištu je vezano za publiku. Tu i tamo postoje snimci predstava, ali pozorište živi isključivo kada gledalac dođe u salu”, kaže Kovačević.

 

 

Ovaj festival upisuje Šabačko pozorište velikim slovima na pozorišnu mapu Srbije, kaže Milena Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta. Ona je najavila prateći program koji ima cilj da publici pruži bogat sadržaj i van teatra.

„Šabac nema publiku koja je stručna i može da gleda više predstava dnevno, pa tako ne želimo da publiku iscrpljujemo na takav način. Ideja nam je da kroz niz pratećih programa stvorimo drugačiju atmosferu, drugačiju temperaturu u zajednici i u samom gradu. Počećemo sa jednim velikim koreografisanim performansom na Trgu šabačkih žrtava, zatim će biti organizovana izložba koja je posvećena retrospektivi festivala i ono što je centralni deo pratećeg programa je scena „Lasta” gde će biti organizovani programi za decu. Ideja nam je da svi ovi programi koji se događaju na ulici budu besplatni, tako da i oni ljudi koji ne dolaze na festival ipak mogu nešto od njega da dobiju”, kaže Milena Bogavac.

 

 

Zvanični žiri festivala čine regionalni umetnici, reditelj i pisac Karpo Godina iz Ljubljane, glumac Nikola Ristanovski iz Skoplja i reditelj i profesor Petar Kukov iz Sofije. Oni će dodeliti sedam nagrada: za najbolju predstavu, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu i tri nagrade po izboru.
Novinarski žiri koji čine Teofil Pančić iz lista „Vreme”, Aleksandra Ćuk iz „Danasa“ i Gordana Manjenčić novinarka „RTS-a”. Oni će dodeliti nagradu „Zalog za budućnost“ mladom glumcu kome predviđaju bogatu i uspešnu karijeru na osnovu dosadašnjih rezultata. Od ove godine i publika će dodeljivati nagradu za najbolju predstavu.

Članica umetničkog saveta festivala glumica Mira Banjac je rekla da veruje u odabrane naslove i da će ovaj festival biti pravo proleće. Reditelj Nebojša Bradić, takođe član saveta, ukazao je na visok kvalitet predstava i jasan profil festivala i ocenio ovogodišnju selekciju kao „ogledanje stare i nove klasike“. Još neki od članova umetničkog saveta koji su prisustvovali konferenciji su Svetislav Jovanov, Dragana Bošković i Svetislav Basara.

POVEZANE VESTI

NAGRADA JOAKIMU TASIĆU U ŠAPCU

  Glumac Joakim Tasić je dobio nagradu „Zalog za budućnost“ na 4. Festivalu „Pozorišno proleće“ koji je organizovan u Šapcu od 8. do 15. aprila.     Nagradu za „izuzetno komičarsko ostvarenje u veoma zahtevnoj i stilski rizičnoj ulozi Simeona…

Detaljnije