Vesti

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST DUŠANU KOVAČEVIĆU ZA HIPNOZU JEDNE LJUBAVI

Prema odluci žirija Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, nagrada za najbolji tekst dodeljena je Dušanu Kovačeviću!

 

Iz predstave Hipnoza jedne ljubavi

 

„U pitanju je vešto napisan dramski tekst osobenog poetskog naboja, koji aktuelizuje nekoliko važnih društveno-socijalnih problema.“, stoji u obrazloženju žirija Festivala koji čine dramaturg Željko Hubač, pisac Goran Ibrajter i glumica Zlata Numanagić.

Hipnoza jedne ljubavi je od svoje premijere 17. decembra 2016. godine dobila niz nagrada, koje su stizale sa svih strana – iz Zaječara, Kragujevca, Mladenovca, Jagodine, Brčkog… Dušan Kovačević je Nagradu za najbolji savremeni domaći komediografski tekst dobio i na 46. Danima komedije u Jagodini, u martu ove godine.

Radeći na ovoj predstavi, Dušan Kovačević je između ostalog rekao:

“Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. Toliko nas je manje jer odlazimo – napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi, Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za sto godina. Jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji kojoj dugujemo sve što imamo.”

 

 

Glumac Dragan Petrović Pele je za ulogu doktora Vase u Hipnozi nagrađen statuom „Ćurana“ i „Zoranovim brkom“, dok je Anica Dobra za ulogu majke Soke dobila nagradu „Zlatno zrno“ za najbolju žensku ulogu na Bucinim danima u Aleksandrovcu i  najbolju žensku ulogu na Susretima pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

 

Čestitamo Dušanu Kovačeviću na nagradi i želimo njemu i čitavoj ekipi Hipnoze još uspeha!

 

O festivalu

Festival prvoizvedenih predstava održan je šesti put u Aleksincu. Ove godine u takmičarskom delu bilo je šest predstava: Hipnoza jedne ljubavi (Zvezdara teatar; Dušan Kovačević); Hor “bečkih” dečaka (Jugo art, Teatar Carte Blanche; Ljubomir Nedović); Novo doba (Bitef teatar; Vuk Bošković); Rubište (Šabačko pozorište; Ninoslav Đorđević); Maestro (Narodno pozorište Sombor; Milivoje Mlađenović) i Opet plače, al’ sad od sreće (Knjaževsko-srpski teatar; Novica Savić).
Tokom festivala, daskama aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost prošetla su velika glumačka imena – Anica Dobra, Ljubomir Bandović, Predrag Ejdus, Saša Torlaković, Mirjana Karanović, Aneta Tomašević, Nina Janković, Slaven Došlo, Boris Isaković i mnogi drugi sjajni glumci iz najboljih pozorišta u Srbiji.

 

 

POVEZANE VESTI

KROZ ZVEZDARIN TELESKOP – STEVO MANDIĆ

  Slikar, ilustrator, grafički dizajner… autor nekoliko spotova za predstave Zvezdara teatra (Korešpodencija, Osama-Kasaba u Njujorku…). Kaže da je lepota pozorišta u mogućnosti da se doživi nadrealno: „Da se napijete bez kapi alkohola!”. Želi da bude uzor svojim ćerkama i ističe…

Detaljnije

KROZ ZVEZDARIN TELESKOP – JELENA STUPLJANIN

  Uloga Juliške Tolnaj u predstavi „Korešpodencija” ujedno je njen veliki povratak na srpsku pozorišnu scenu. Skriveni talenat joj je sviranje u čašu, volela bi da zna da kuva i smatra de je lepota pozorišta u slobodi, a lepota življenja…

Detaljnije

DANI SATIRE: ANICI DOBROJ NAGRADA „IVO SERDAR“

  Nagrada „Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike na 42. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu, pripala je Anici Dobroj, za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija” Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Gorčina Stojanovića. Ovo…

Detaljnije