Vesti

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST DUŠANU KOVAČEVIĆU ZA HIPNOZU JEDNE LJUBAVI

Prema odluci žirija Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, nagrada za najbolji tekst dodeljena je Dušanu Kovačeviću!

 

Iz predstave Hipnoza jedne ljubavi

 

„U pitanju je vešto napisan dramski tekst osobenog poetskog naboja, koji aktuelizuje nekoliko važnih društveno-socijalnih problema.“, stoji u obrazloženju žirija Festivala koji čine dramaturg Željko Hubač, pisac Goran Ibrajter i glumica Zlata Numanagić.

Hipnoza jedne ljubavi je od svoje premijere 17. decembra 2016. godine dobila niz nagrada, koje su stizale sa svih strana – iz Zaječara, Kragujevca, Mladenovca, Jagodine, Brčkog… Dušan Kovačević je Nagradu za najbolji savremeni domaći komediografski tekst dobio i na 46. Danima komedije u Jagodini, u martu ove godine.

Radeći na ovoj predstavi, Dušan Kovačević je između ostalog rekao:

“Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. Toliko nas je manje jer odlazimo – napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi, Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za sto godina. Jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji kojoj dugujemo sve što imamo.”

 

 

Glumac Dragan Petrović Pele je za ulogu doktora Vase u Hipnozi nagrađen statuom „Ćurana“ i „Zoranovim brkom“, dok je Anica Dobra za ulogu majke Soke dobila nagradu „Zlatno zrno“ za najbolju žensku ulogu na Bucinim danima u Aleksandrovcu i  najbolju žensku ulogu na Susretima pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

 

Čestitamo Dušanu Kovačeviću na nagradi i želimo njemu i čitavoj ekipi Hipnoze još uspeha!

 

O festivalu

Festival prvoizvedenih predstava održan je šesti put u Aleksincu. Ove godine u takmičarskom delu bilo je šest predstava: Hipnoza jedne ljubavi (Zvezdara teatar; Dušan Kovačević); Hor “bečkih” dečaka (Jugo art, Teatar Carte Blanche; Ljubomir Nedović); Novo doba (Bitef teatar; Vuk Bošković); Rubište (Šabačko pozorište; Ninoslav Đorđević); Maestro (Narodno pozorište Sombor; Milivoje Mlađenović) i Opet plače, al’ sad od sreće (Knjaževsko-srpski teatar; Novica Savić).
Tokom festivala, daskama aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost prošetla su velika glumačka imena – Anica Dobra, Ljubomir Bandović, Predrag Ejdus, Saša Torlaković, Mirjana Karanović, Aneta Tomašević, Nina Janković, Slaven Došlo, Boris Isaković i mnogi drugi sjajni glumci iz najboljih pozorišta u Srbiji.

 

 

POVEZANE VESTI

30. DOBRIČIN PRSTEN MILENI DRAVIĆ

Jubilarni laureat velikog glumačkog priznanja za životno delo, Dobričin prsten, je Milena Dravić   U Lari Tompsonu Milena je igrala punih 18 godina   Milena prima ovu veliku nagradu u godini jubileja – 80 godina od kako je 1937. ondašnje…

Detaljnije

DOĐITE NA VREME

Kašnjenje smeta glumcima i ometa publiku koja je došla na vreme   Poštovana publiko, Zbog učestalih kašnjenja koja su se u poslednjih nekoliko izvođenja pred predstave dešavala u našem pozorištu, podsećamo vas na pozorišni bonton i molimo vas da uvažavate…

Detaljnije

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST DUŠANU KOVAČEVIĆU ZA HIPNOZU JEDNE LJUBAVI

Prema odluci žirija Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, nagrada za najbolji tekst dodeljena je Dušanu Kovačeviću!     „U pitanju je vešto napisan dramski tekst osobenog poetskog naboja, koji aktuelizuje nekoliko važnih društveno-socijalnih problema.“, stoji u obrazloženju žirija Festivala koji…

Detaljnije